30 Kasım 2023, 13:12
Mehmet Akif
Yönetici

2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 164-166-167-168-169. Sayfa Cevapları Bilim Ve Kültür Yayınları


5. Tema Vatandaşlık: Ekmek Metni Cevapları

2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı  Bilim Ve Kültür Yayınları 164-165-166-167-168-169. Sayfa Cevapları


2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları Bilim Ve Kültür Yayınları

HAZIRLIK 

1. Ekmeğin üretim aşamaları hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

Cevap:

Buğdayın tarlada yetiştirilmesi ve hasat edilmesi



Buğdayın fabrikalara taşınarak un haline getirilmesi.

Unu fırınların satın alması.

Fırında işçilerin ekmek yapması.



2. Ekmeğin üretim aşamalarına uygun olarak aşağıdaki görselleri numaralandırınız.

Cevap:

ekmeğin üretim aşaması


 



2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 166 Cevapları Bilim Ve Kültür Yayınları

1. ETKİNLİK

a. Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını sözlükten bulup karşılarına yazınız.

Cevap:

Çiftçi: Geçimini toprağı ekerek sağlayan kimse.
Buğday: Buğdaygillerden, karasal iklimin olduğu bölgelerde yetişen, un yapımında kullanılan tanelerini taşıyan kılçıklı çiçekleri olan, tek yıllık otsu bitki.
Başak: Arpa, buğday, yulaf vb. ekinlerin tanelerini taşıyan kılçıklı başı.
Harman: Biçildikten sonra tahıl demetlerinin üzerinden düven geçirilerek tanelerin başaklarından ayrılması işi.


b. Şiire göre uygun kelimeleri yazarak aşağıdaki cümleleri tamamlayınız.



Cevap:

Çiftçi önce tarlayı sürer.
Ardından buğday tohumlarını toprağa eker.
Buğday bitkisi büyür, gelişir; başakları olgunlaşır.
Yazın buğday başakları sararır.
Sararan başaklar biçilir.
Buğday taneleri saplarından ayrılır.


2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları şiire göre cevaplayınız.

1. Şiirde ekmeğin üretim aşamalarından hangileri anlatılmıştır?



Cevap: Tarlanın sürülmesi, buğdayın ekilmesi, sapların uzaması, başakların olgunlaşması, başakların sararması, buğdayın biçilmesi ve buğdayın sapından ayrılması.

2. Şair, şiirde ekmeğe nasıl seslenmiştir?

Cevap: “Güzel kokulu ekmek!” diye seslenmiştir.


2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 167 Cevapları Bilim Ve Kültür Yayınları

3. ETKİNLİK 

a. Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Görseldeki malzemelerden istediklerinizi seçip uygun cümleler yazarak bir turşu tarifi hazırlayınız.



2. Sınıf Türkçe Cevapları Sayfa 167 Bilim ve Kültür Yayın


Cevap:

Karışık Turşu Tarifi

Malzemeler:



Salatalık

Havuç

5 bardak su

Tuz



Sarımsak

Limon

Bir avuç nohut

Nane yaprağı



Yapılışı:

Salatalıkları ve havuçları yıkayıp, kavanozuna yerleştirelim.

5 bardak suyun içine tuzu atıp iyice karıştıralım.

Sarımsakları kavanoza koyalım.

Nohutları kavanoza koyalım.

Tuzlu suyu kavanoza koyalım. Limonları dilimleyerek kavanozun üzerine koyalım.

Kavanozun kapağını kapatıp, serin ve güneş görmeyen bir yere koyalım.

On beş gün sonra turşumuz hazır olur.

b. Tarifinizi uygulayıp kendinize turşu hazırlayınız. Afiyet olsun!


2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları Bilim Ve Kültür Yayınları

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini koyunuz.

Cevap:

• Fırına gidiyorsan bize de bir ekmek alır mısın (?)
•Un (,) maya (,) su (,) tuz kullanarak hamur yaptık (.)
• Fırından yeni çıkmış ekmeği kim sevmez (?)
• Ah (!) sıcak ekmek elimi yaktı (.)
• Ekmeğin arasına peynir (,) domates (,) biber koyup yedi (.)
• Sandviç yapmayı biliyor musun (?)
• Sandviç hazırlarken hangi malzemeleri kullanıyorsun  (?)


5. ETKİNLİK 

Ekmek israfını önlemek için evinizde hangi önlemleri alıyorsunuz? Sizce aldığınız önlemler yeterli mi? Düşüncelerinizi kısaca aşağıya yazınız.

Cevap: Yeteri kadar ekmek alıyoruz. Ekmek arttığı ve bayatladığı zaman annem onları köftede kullanıyor.


2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 169 Cevapları Bilim Ve Kültür Yayınları

6. ETKİNLİK 

Aşağıya, ekmek israfına dikkat çekmek için bir slogan yazınız. Ardından bu sloganı kullanarak bir afiş hazırlayınız.

Cevap: Ekmek Nimettir Atmayın.

ekmeği israf etmeyin


SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. “Bilinçli tüketici nelere dikkat eder?” sorusunun yanıtını araştırınız. Yandaki sembolün anlamını öğreniniz.

Cevap: Sembol geri dönüşüm sembolüdür. Bilinçli tüketici ürün kalite ve fiyatına dikkat eder. Ürünlerin son kullanım tarihine dikkat eder. Evde liste yaparak alış verişe çıkar. İhtiyaçlarını önce alır.

2. Ailenizin tüketim alışkanlıklarını gözlemleyiniz.

Cevap: Ailemde kahvaltılık malzeme çok tüketilmektedir. Pazar alış verişlerini annem her hafta yapıyor. İhtiyacımız olan ürünleri aldıktan sonra isteklerimizin bazılarını alıyoruz.


Bir önceki yazımız olan 2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 158-160-161-162-163. Sayfa Cevapları Bilim Ve Kültür Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
DMCA.com Protection Status
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.