23 Temmuz 2021, 20:56
necla
Yönetici

4. Sınıf Fen Bilimleri 53-54-55-56-57-58-59-60-61-62. Sayfa Cevapları MEB Yayınları


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 53-54-55-56-57-58-59-60-61-62 Cevapları MEB Yayınları

Canlı Yaşamı Ve Besin İçerikleri Cevapları


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları

Mineralleri Gözlemleyelim

Malzemeler

Mercimek
Bir avuç kadar toprak
Peçete
Bardak
İki plastik kap

Nasıl Bir Yol İzleyelim?



1. Minerallerin bitki gelişimi açısından önemini değişik kaynaklardan araştıralım.

2. Araştırma sonucu elde ettiğimiz bilgilere dayanarak “Mineralli ortamda büyüyen bitkiler daha iyi gelişir.” şeklinde bir varsayımda bulunalım.

3. Bu varsayımı kanıtlamak için deney yapalım:



• Bir çorba kaşığı mercimeği gece boyunca bir bardak su içinde bekletelim.

• Bir kabın içine bir sıra pamuk parçaları yerleştirelim.

• Pamukların üzerine mercimekleri yayalım. Üzerlerini bir sıra pamuk ile örtelim. Biraz su dökelim.

• Mercimeklerin birkaç gün sonra çimlendiğini gözlemleyelim.



• Plastik kaplardan birine yarısına kadar toprak, diğerine de pamuk parçaları koyalım. Bunları biraz ıslatalım.

• Her kabın içine çimlendirdiğimiz beş adet mercimeği dikelim.

• İki hafta boyunca her gün mercimekleri biraz sulayalım.

• Gözlemlerimizi her gün gözlem defterimize not edelim.



• Gözlemlerimizi grafik ve tablo ile gösterelim.

4. Yapmış olduğumuz deneyin raporunu yazalım.

5. Arkadaşlarımıza, öğretmenlerimize ve ailemize çalışmamızın sunumunu yapalım.

1. Hangi kapta yetişen mercimekler daha çok gelişti?



Cevap: Yapmış olduğumuz deneyde pamuk olan kaptaki mercimekler daha çabuk filiz verdi.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 55 Cevapları

Proteinlerin fazla tüketilmesinin zararlarını gruplara ayrılarak tartışalım.

Cevap: Proteinin fazla tüketilmesi böbrek taşlarının oluşmasına, eklemlerde gut hastalığına ve hayvansal proteinin fazla tüketilmesi kalp ve damar rahatsızlığına neden olacaktır.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 56 Cevapları

Karbonhidratları yeterince tüketemezsek sağlığımız açısından ne gibi olumsuz sonuçlar olabilir? Tartışalım.



Cevap: Karbonhidrat bütün enerjimizi ve yaşamımızı sağlayan önemli bir besin kaynağıdır. Karbonhidratı yetersiz tüketirsek,Vücut gelişimimiz durur ve kas kütlemiz azalır.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 57 Cevapları

Besinlerde Gizlenmiş Yağları Bulalım

Malzemeler

Kağıt
Kalem
2 adet kağıt peçete
Yarım bardak su
Yarım bardak yağ
Bir parça bisküvi
Rendelenmiş az miktarda elma



Önlem Alalım

Rende kullanırken öğretmenimizden yardım alalım.

Nasıl Bir Yol İzleyelim?

1. Kağıdı çizerek dört bölüme ayıralım.
2. Bölümlere su, yağ, bisküvi ve elma yazalım.
3. Peçeteyi su ve yağa batırarak kâğıttaki yerlerine sürtelim.
4. Aynı şekilde bisküvi ve elmaya batırdığımız peçeteyi kağıttaki ilgili bölümlere sürtelim. Bisküvi kırıntılarını temizleyelim.
5. Kağıdı birkaç dakika güneşte ya da kalorifer peteğinde kurutalım. Daha sonra ışığa doğru tutalım.



1. Hangi yiyecekler kağıdı şeffaflaştırdı? Nedenini açıklayalım.

Cevap:  Yağ kağıdı şeffaflaştırır.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları

Günlük su ihtiyacımızı nelerden karşılarız? Tartışalım.

Cevap: Vücudumuzun suya ihtiyacı vardır. Günlük su ihtiyacımızı yiyeceklerden içeceklerden karşılarız. Meyve, sebze ve kuru gıdalar bile içlerinde su barındırır.




4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları

1. Yaptığınız bu etkinlikte nasıl bir sonuca ulaştınız?

Cevap: Elma, armut, havuç ve salatalıkta su var.

2. Sıkamadığınız besinlerin içinde suyun bulunup bulunmadığını nasıl anlarsınız?

Cevap: Besinlerin suyunu sıkamasakta nemli oldukları için içlerinde su olduklarını anlarız.

3. Su gibi minerallerin de tüm besinlerde bulunduğunu nasıl açıklarsınız? Tartışalım.

Cevap: Kayaçtaki tuzlar yağmur ve rüzgar gibi çevresel faktörlerle toprağa oradan da bitkilere geçer. Bitkilerde tüketilerek vücuda geçer.

4. Su ve maden suyu şişelerinin etiketlerinde yazan içerikleri inceleme fırsatı buldunuz mu?

Cevap: Etiketlerin üzerinde kalsiyum , mineral değerleri yazıyor.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları

Gıda alanında faaliyet gösteren başka hangi meslekler vardır? Araştırınız.

Cevap:

Gıda Mühendisi, Gıda Laboratuvar Teknisyenliği, Süt ve Süt Ürünleri Operatörlüğü, Hububat ve Hububat Ürünleri Operatörlüğü, Çay Üreticiliği ve Operatörlüğü, Sebze-Meyve ve Ürünleri Operatörlüğü, Sofralık Zeytin ve Zeytinyağı Operatörlüğü.


4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları

Besinler dondurulmadan önce hangi aşamalardan geçirilir? Tartışalım.

Cevap: Dondurulacak olan besinler taze olmalı, Bu besinler temizlenmeli, ayıklanmalıdır. bazı besinler çiğ bazı besinler ise ön pişirme işleminden geçerek dondurulur. Dondurulan besinler tek kullanımlık poşetlere konulmalıdır.

Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Fen Bilimleri 46-47-48-49. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


09 Ocak 2023, 20:47

Abone
Mesaj Sayısı:
Konu Sayısı: 2776

Bu kitabın cevaplarını yazmanız güzel çünkü zor sorular var benim için faydalı oldu çok teşekkür ederim sağ olun

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.