11 Ekim 2023, 17:38
murat
Yönetici

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 84-85-86-87. Sayfa Cevapları Ferman Yayınları


3. Ünite Sosyal Ve Doğal Çevremiz: Nüfus ve Yer Şekilleri Cevapları

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 84-85-86-87 Cevapları Ferman Yayınları


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları Ferman Yayınları

Hazırlanalım

Yaşadığınız bölgede hangi yer şekilleri vardır? Yaşadığınız bölgenin nüfus özellikleri nasıldır? Fikirlerinizi söyleyiniz.

Cevap:



Yaşadığım yerde ova, dağ, deniz, göl, nehir, plato var. Nüfus olarak kalabalık bir nüfusa sahip. Bunda ticaret, sanayi, turizm, liman, tarımsal faaliyetlerin olması ve ulaşımın kolay olması etkendir.

Söyleyelim

Yukarıdaki haritadan yararlanarak yaşadığınız şehre komşu şehirleri söyleyiniz.



Cevap:

Adana, Gaziantep, Osmaniye, Kilis komşu illerdir.


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları Ferman Yayınları

Etkinlik

İncelediğiniz Türkiye siyasi ve Türkiye fiziki haritaları arasındaki farklar nelerdir? Aşağıda verilen alana kısaca yazınız.



Cevap:

Fiziki haritada renkler kahverengi ve yeşil tonlarındadır. Dağ, nehir, göl isimleri yazılıdır. Siyasi haritada şehirler farlı renkler ile gösterilmiştir. İl ve ilçe isimleri yazılıdır.


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları Ferman Yayınları

Söyleyelim

Konuya hazırlanırken yaptığınız çalışmada yaşadığınız bölgenin dikkatinizi çeken hangi özellikleri vardır? Yer şekilleri yaşadığınız bölgede nasıldır? Bölgenizin nüfusuna ilişkin hangi bilgilere ulaştınız? Bölgenizdeki yer şekilleriyle nüfus arasında nasıl bir ilişki vardır? Hazırladığınız tablodaki maddeleri okuyunuz.



Cevap:

Sanayi, turizm, ulaşım, ticaret, limanın olması, ovaların olması, tarımsal faaliyetler, iklim şartları nüfusun kalabalık olmasında etkendir. Yer şekilleri ile nüfus doğrudan ilişkilidir. Ovaların olması tarımsal faaliyetlerin olmasına, denizin olması liman, sanayi ve turizmde etkili olmaktadır. Platoların olması hayvancılığın yapılması için olanak sağlamaktadır.

Etkinlik

Aşağıda verilen şiiri okuyunuz. Şiirde Ahmet Hamdi Tanpınar hangi durumdan yakınmaktadır? Şiirde, şiire konu olan yerin, yeryüzü şekilleri ve nüfusu hakkında ne gibi ipuçları vardır? Tartışınız.



DAĞLAR
Göklere dayanan karlı tepesi
Ey sıla yolunu bağlayan dağlar!
Üstünde rüzgârın geniş nefesi
Eteğinde seller çağlayan dağlar!

Her akşam ufkunuz kızıl bir nehre
Bürünüp yanarken bulutlu dağlar,
Hıçkırır ve derim doğduğum şehre
Kavuşursam bir gün ne mutlu dağlar!

Cevap:

Şair dağlardan ve ulaşımın zor olmasından yakınmaktadır. İklim şartları, dağlık arazi olması nüfusun az olması anlamına gelmektedir.




4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları Ferman Yayınları

Etkinlik

Terri Cohlene (Teri Kohlin) tarafından yazılan “Büyük Kanyon Nasıl Oluştu?” isimli hikâyeden alınan bölümü okuyarak altındaki soruları yanıtlayınız.

Cevap:

Bir zamanlar -eh, çok uzun zaman önce— şimdi Amerika’nın Güneybatısı olan topraklar, uçsuz bucaksız çöller, kuru tepeler ve kıvrımlı kanyonlardan oluşan sıcak bir yerdi. Bu toprakların ortasında, adı henüz Colorado(Kolorado)olmayan, ancak bugün sahip olduğu kudreti ve görkemi koruyan gururlu ve güçlü bir nehir vardı. Nehir her gün arazide akıyor, kayaları hareket ettiriyor ve kum taşı ve kireç taşından kanallar açıyordu. Ama bir gün başına garip bir şey geldi.



Nehir, geniş ve yüksek bir kaya duvarına rastladığında huzur içinde ilerliyordu. Ancak önüne yüksek bir engebe çıkmıştır. 0 kadar yüksek ve o kadar genişti ki, nehir etrafından akamaz veya üzerinden geçemezdi. Böylece nehir yapabileceği tek şeyi yaptı -duvarın tam ortasından bir yol açmaya başladı. İlk başta nehrin girişimleri küçük ve zayıftı. Ancak zamanla suyun gücü, kayaya tüm gücüyle vuran bir su ordusu gibi olana kadar güçlendi de güçlendi. Nehir binlerce yıldır gümbürdüyor, kıvrılıyor ve oyularak duvarın kalbinde büyük ve güçlü bir uçurum oluşturuyordu.

Ve iş bittiğinde, nehir duvarı oyduğunda, arkasında dünyanın gördüğü en muhteşem kanyonu, Büyük Kanyon’u bıraktı.

1. Yaşadığınız yer ya da yakınlarında bir nehir ve kanyon olduğunu düşünün. Bunun yaşamınıza yerleşim yerinize katkısı nasıl olurdu?

Cevap:



Yaşadığım yerde turizm gelişir ve ekonomi daha canlı olurdu.

2. Nehirlerin yeryüzünü şekillendiren önemli bir güç olduğunu düşündüğünüzde bu durumdan insan nüfusu nasıl etkilenirdi?

Cevap:

İnsanlar yerleşim yerlerini seçerken su kaynaklarına yakın olmak isterler. Bu nedenle nüfusun daha kalabalık olacağını düşünüyorum.



3. Dağların arasından giden nehirlerin ulaşım ve insan yerleşmesine katkıları neler olabilir?

Cevap:

Nehirlere yakın yerlerde yerleşim merkezleri olur. Bu da o bölge nüfusunun artması anlamı taşır. Ulaşım için nehirlerin üzerine köprüler yaparlar. Fakat bazı yerlerde ulaşım çok zor olur. Buralarda ise nüfus az olur.

Sonraki Konuya Hazırlık

Doğal afetlere karşı çevrenizde ne gibi hazırlıklar yapılmalıdır? Araştırınız. Bir sınıf gazetesi tasarlayarak ulaştığınız sonuçlara gazetenizde yer veriniz.

Cevap:

Doğal afetler için ilk önce insanların eğitilmesi gerekir. Evlerin, binaların sağlam yapılması, dere ağızlarına ev yapılmaması, gerekir. İlk önce tedbirler alınmalı, ondan sonra doğal afetler için hazırlıklı olmak gerekir.

Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 80-82-83. Sayfa Cevapları Ferman Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
DMCA.com Protection Status
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.