14 Eylül 2019, 20:54 |
5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 112-113-114-115-116-117. Sayfa Cevapları5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 112, 113, 114, 115, 116, 117 “4. TEMA BİLİM VE TEKNOLOJİ” “Sarımsak Soslu Makarna” Etkinlik CevaplarıSARIMSAK SOSLU MAKARNAHAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1. Televizyondaki yemek programları dikkatinizi çekiyor mu? Açıklayınız. CEVAP: Bazen dikkatimi çekiyor. Özellikle yemek yarışmalarının olduğu programları ilgi çekici buluyorum. 2. Hangi yemekleri seviyorsunuz? Sebepleriyle açıklayınız. CEVAP: Yaprak sarmasını seviyorum. Çünkü oldukça lezzetli bir yemek. Ayrıca kabağı çok sevdiğim için kabaklı tüm yemekleri de severim. 3. Daha önce herhangi bir büyüğünüzden yardım almadan yemek yaptınız mı? Yaptıysanız hangi yemeği yaptınız? CEVAP: Daha önce yardım almadan menemen yaptım.
1.ETKİNLİK Okuduğunuz metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlük kullanarak kontrol ediniz. Daha sonra kelimeleri cümle içinde kullanınız. MALZEME KIVAM SÜZMEK HAVAN BULAMAÇ SOS SALGI TUTAM HAŞLAMAK DUYU YALITMAK
2. ETKİNLİK Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız. 1. Makarna yapmak için hangi malzemeler kullanılmıştır? CEVAP: Makarna yapmak için taze fesleğen, çam fıstığı, taze kaşar, zeytinyağı, sarımsak, tuz ve makarna kullanılmıştır. 2. Yazarın yemek tarifini tamamladıktan sonra ağzının suyunun akmasının sebebi nedir? CEVAP: Yemeğin tadını kafasında canlandırdığı için ağzının suyu akmış olabilir. 3. Sıcak yemeklerin, soğuk yemeklere göre daha fazla yeme isteği uyandırmasının nedeni nedir? CEVAP: Tabaktaki dumanı üstünde yemeklerden yayılan sıcak hava, güzel kokuların yayılmasına katkıda bulunur ve koku algısını artırır. 4. Bir kokunun size bir anınızı hatırlattığı oldu mu? Olduysa bu durumun sebebi ne olabilir? CEVAP: Dışarıda yediğim bir yemeğin kokusu bazen annemin yemeklerini hatırlatıyor. Bunun nedeni o yemekleri kokularıyla hafızama kaydetmiş olmam olabilir. 5. Tat ve koku alma duyunuz olmasaydı ne hissederdiniz? Bu duyular hayatınıza ne katıyor? CEVAP: Tat duyusu sayesinde yediklerimizden keyif alıyoruz. Koku duyusu ise tat duyusunu tamamlar. Güzel bir yemeğin kokusu sayesinde tadını daha çok severiz. Bu duyular olmasaydı sevdiğimiz bir yemek olmazdı. Sadece yaşamımızı sürdürmek için tat almadan yerdik.
3. ETKİNLİK Aşağıda bir gıda ürününün üzerinde yer alan bilgiler verilmiştir. Bilgilerden hareketle soruları cevaplayınız. 1. Ürün hangi tarihten sonra kullanılmamalıdır? CEVAP: Ürün 02/09/2018 tarihinden sonra kullanılmamalıdır. 2. Ürünün saklama koşulları ile ilgili verilen bilgiler nelerdir? CEVAP: Serin ve rutubetsiz yerde saklayınız. Güneş ışığından koruyunuz. Kapak açıldıktan sonra 2 cm kadar bitkisel sıvı yağ ilave ederek buzdolabında saklayınız. 3. Aşağıdakilerden hangisine alerjisi bulunan bir insan, bu ürünü tüketmekten kaçınmalıdır? CEVAP: C Neden bu cevabı verdiniz? Cevabınızı metindeki bilgilerle destekleyiniz. CEVAP: Çünkü domates salçası domates ile yapılır. Domatese alerjisi olan biri domates salçası tüketmemelidir.
4. ETKİNLİK a) Aşağıya, okuduğunuz metinde geçen bir karşılaştırma cümlesi yazınız. CEVAP: Soğuk yiyeceklerin bulunduğu tabaklar, sıcak yiyeceklerin bulunduğu tabaklara göre, çoğunlukla daha az istek uyandırır. b) Siz de iki karşılaştırma cümlesi yazınız. CEVAP:
c) Aşağıya, okuduğunuz metinde geçen bir örneklendirme cümlesi yazınız. CEVAP: Bir tabak sarımsak soslu makarna fotoğrafına bakmak ya da kaynayan suyun sesini işitmek veya fesleğen yapraklarına dokunmakla beynin tat ve kokuyu hatırlaması, sık sık yaşadığımız bir şeydir ve bu durumda ağzımız sulanır. d) Siz de iki örneklendirme cümlesi yazınız. CEVAP:
5. ETKİNLİK Aşağıya ailenizdeki ya da çevrenizdeki yetişkinlerden öğrendiğiniz yemeğin malzemelerini sıralayınız. Ardından yemeğin yapılışını yazınız. Daha sonra hazırladığınız metni arkadaşlarınızla paylaşınız. KREMALI TAVUK SOTE Malzemeler Bir parça tavuk göğsü Yapılışı: Öncelikle tavaya biraz yağ döküyoruz. Yağ ısınınca küp küp doğradığımız tavukları tavada pişiriyoruz. Tavuklar pişmeye yakın uzun uzun doğradığımız biberleri ekliyoruz. Biraz pişirdikten sonra ise mantarları doğrayıp yemeğe ekliyoruz. Mantarlar piştikten sonra bir paket kremayı yemeğe ekliyoruz. Ardından tuz, kekik ve karabiberi ekliyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Krema kaynadıktan sonra üç dakika daha pişiyoruz. Hazır olan yemeği servis ediyoruz.
6. ETKİNLİK Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. – Makarna çok lezzetli bir yemektir ama çok yersek fazla kilo alabiliriz. a) Altı çizili kelimelerin metnin anlamını nasıl etkilediğini açıklayınız. CEVAP: Altı çizili kelimeler iki kelimeyi veya cümleyi bağlamakla görevlidir. Anlam değişikliklerini sağlar. Anlamı kuvvetlendirir. b) Siz de bu ifadeleri kullanarak cümleler kurunuz. CEVAP:
7. ETKİNLİK Görme, duyma, koku alma, tatma ve dokunma duyularına ait verilerden yararlanarak bilgilendirici bir metin yazınız. CEVAP: BEŞ DUYU İnsanlarda beş duyu organı vardır. Her duyu organının kendi görevi bulunur. Göz görme işini yapar. Bir film izlemek, bir yerden bir yere gitmek için gereklidir. Kulak duyma görevini üstlenir. Güzel bir müzik dinlerken veya annemizin bizi yemeğe çağırdığını işitirken bu işi kulağımız ile yaptığımızı bilmeliyiz. Burnumuz koku almaya yarar. Bir pastahanenin önünden geçerken kurabiyeleri az önce fırından çıkardıklarını koku aldığımız için anlarız. Bu kurabiyelerin tadına da dilimizdeki tat alma özelliği sayesinde varırız. Tat ve koku birbirini tamamlayan duyulardır. Kokusunu aldığımız şeyin tadını daha güzel hissederiz. Son duyumuz da dokunmadır. Tüm bedenimizi kaplayan deri sayesinde hiç çekinmeden kalemimizi, kitabımızı elimize alırız. Duyu organlarımız ile hayatı anlamlandırırız. Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 88-89-90-91-92-93. Sayfa Cevapları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz. |
HIZLI CEVAP YAZ |
Yasal Uyarı | |
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. |