15 Ekim 2022, 10:21
murat
Yönetici

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları 124-125-126-127-128-129. Sayfa


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları 124-125-126-127-128-129. Sayfalar

Ekonomik Faaliyetler ve Coğrafya Cevapları


5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları

Anahtar Sözcükler: Ekonomik faaliyet, coğrafi özellik

Başlarken

Fotoğraftaki suyun kaynağı, Sakarya ilinde 1.060 m yükseklikte bulunmaktadır. Yerleşim yerlerinin çok üzerinde bulunduğu için kaynağın doğal ortamı tamamıyla korunmuştur. Yakınında, su kirliliğine sebep olabilecek hiçbir yapı veya tesis yoktur. Su, kaynaktan çıktığı şekilde el değmeden ve hiçbir işlemden geçirilmeden, doğadaki saf ve doğal hâli ile tüketiciye ulaştırılmakta ve bu sayede sağlıklı şekilde tüketilmesi sağlanmaktadır. Doğallığı bozulmadan, teknolojik ambalajlama sistemi ile el değmeden şişelenmektedir. Avrupa Birliği Yönetmelikleri’ne uygun şekilde, tüketicilere “Doğal mineralli su” olarak sunulmaktadır (Görsel: 5.1).



Suyun çıkarıldığı yer, hangi coğrafi özellikle tanımlanabilir?

Cevap: Yerleşim yerlerinden ve sanayi tesislerinden uzak, dağlık doğal özellikleri korunmuş temiz bir yerdir.


Suyun tüketicilere ulaştırılması nasıl bir faaliyet olarak adlandırılabilir?



Cevap: Ekonomik ve sağlık faaliyetidir.


SIRA SİZDE

Aşağıdaki ekonomik faaliyetlerden coğrafi özelliklerle ilişkili olduğunu düşündüklerinizin altına “✓” işareti koyunuz.

Cevap:



5. sınıf osyal e kare yayınları sayfa 124 cevapları


“✓” işareti koyduklarınız ile “coğrafi özellik” arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

Cevap: Ekonomik faaliyetler ile coğrafi özellikler aynı doğrultudadır. Örneğin ormancılık ormanlık alanlarda, turizm kıyısı olan yerlerde, tarımsal faaliyetler ovaların bol olduğu yerde, enerji kaynaklarının olduğu yerlerde, hayvancılık platoların ve yükseltilerin olduğu yerlerde yapılmaktadır.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları

Ankara, Konya ve Sakarya Nehri’nin çevresi, geniş ova ve platolara sahip olduğundan buralarda tarım alanları fazladır. Kızılırmak Nehri üzerindeki barajlardan enerji üretilir ve sulama yapılır. Sulamaya elverişli arazilerden yüksek kalitede ürün elde edilir. Gıda sanayisi gelişmiştir. Sanayinin diğer kollarında da önemli faaliyetler yürütülmektedir. Konya Ovası, tahıl ambarı olarak adlandırılır (Görsel: 5.2). Bitki örtüsü ve iklim küçükbaş hayvancılık için elverişlidir.




Nevşehir ve çevresindeki peribacaları, Konya’daki Mevlana Müzesi (Görsel: 5.3) dört mevsim yerli ve yabancı turistleri çeker. Kayseri’deki Erciyes Dağı kış turizmi açısından önemli bir yerdir. Sıcak su kaynaklarının kaplıca turizmi açısından önemli olduğu bu bölgede maden yatakları da vardır.


Karadeniz’e paralel uzanan sıradağlar, geniş orman örtüsüyle yemyeşildir. Bu durum tarım arazilerinin az ve parçalı olmasına neden olmuştur. Eğimli yamaçlarda yapılabilen tarımda makine kullanımı zorlaşmaktadır (Görsel: 5.4).

Her mevsim yağış isteyen ürünler kıyı kuşağında yetiştirilir. Bu ürünleri işlemek üzere tesisler ve fabrikalar kurulmuştur. Ormanlık alanların yaygınlığı sebebiyle çok sayıda kereste fabrikası vardır. Balıkçılık halkın önemli geçim kaynaklarındandır. Ülkemizde avlanan balıkların yarıdan fazlası Karadeniz’den sağlanır. Samsun ve Trabzon’daki limanlar ticari açıdan önemlidir.

İklim ve doğal güzellikler, turizm faaliyetlerinin yapılmasına imkân tanımaktadır. Rize ve Trabzon yaylaları, turizm açısından önemlidir. Bolu’da kayak merkezi vardır. Yedigöller ve Sinop, diğer turizm merkezlerindendir. Barajlardan elektrik üretiminde ve sulamada yararlanılır. Zengin maden yataklarına yakın yerlerde fabrikalar kurulmuştur (Görsel: 5.5).




Yukarıdaki açıklamalara göre ekonomik faaliyetlerle coğrafi özelliklerin ilişkisi nedir?

Cevap: Ekonomik faaliyetlerin coğrafi özellikler ile direk bir ilişkisi bulunmaktadır. Ekonomik faaliyetler o coğrafi bölgenin özelliklerine göre şekillenmektedir.


Karadeniz kıyısındaki yerleşim yerleri ekonomik açıdan bu coğrafi özelliklerden nasıl yararlanıyor?

Cevap: Ormanlık alanların fazla olması ormancılığın yapılmasına, deniz olması limanların olması, ticaret ve balıkçılığın gelişmesine, yayların olması turizmin olmasına, maden yataklarının olması madencilikle ilgili ekonomik faaliyetlerin yapılmasına neden olmaktadır.




5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları Ders Kitabı Sayfa 126 Cevapları

SIRA SİZDE

Aşağıdaki tabloyu, yaşadığınız yere uygun olarak doldurunuz. Tabloda birden fazla kutucuğu işaretleyebilirsiniz. “Değerlendirme” bölümüne coğrafi özellikler ile üretim arasındaki ilişki hakkındaki görüşlerinizi yazınız.

Cevap:



 


5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları Ders Kitabı Sayfa 127 Cevapları

Sizce ekonomik faaliyetlerin çeşitli olmasındaki etkenler nelerdir?

Cevap: Coğrafi özelliklerin farklı olması ekonomik faaliyetlerin de çeşitli olmasına neden olmaktadır.


Coğrafi özellik-tarım ürünü-fabrika arasındaki ilişki, yaşadığınız yer ve çevresinde kurulmak istense bu nasıl olurdu?



Cevap: Yaşadığım yerde kurulmak istenirse burada yaşayan insanlar buna sevinirdi. Çünkü ekonomik faaliyetlere katkı sağlardı. Burada yaşayan insanlara geçim kaynağı olacak iş imkanları çıkardı. Bölge gelişerek kalkınırdı.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları

Coğrafi özellikleri göz önünde bulundurarak ülkemizin doğusunda ve güneydoğusunda hangi ekonomik faaliyetlerin yapılmasını önerirsiniz?

Cevap: Hayvancılık, kış turizmi, tarım, madencilik, ticaret, sanayi.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler E Kare Yayınları Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları

SIRA SİZDE



Aşağıdaki dilsiz harita üzerine ülkemizin farklı yerlerinde yapılan ekonomik faaliyetleri tablodaki sayıları kullanarak belirtiniz. Bunu yaparken ekonomik faaliyetlerle coğrafi özellikler arasındaki ilişkiyi göz önünde bulundurunuz. Tabloya ekleme yapabilirsiniz.

Cevap:

1. büyükbaş hayvancılık
2.küçükbaş hayvancılık
3. turizm
4. tekstil
5. sanayi
6. tarım
7. balıkçılık
8. arıcılık
9. ormancılık
10. madencilik

5. sınıf sosyal 129. sayfa


Ekonomik faaliyetlere etki eden coğrafi özellikleri belirtiniz.

Cevap: Yükselti, iklim, ulaşım, deniz, su kaynakları, madenler, enerji kaynakları, ovalar, platolar.


ÜRÜN DOSYASI

Yaşadığınız yer ve çevresindeki ekonomik faaliyet alanlarını belirleyiniz. Bu ekonomik alanlarla coğrafi özellikleri ilişkilendiriniz. Çalışmanızı bir dosya kâğıdına tablo çizerek hazırlayınız. Çalışmanızı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza okuyunuz. Ürün dosyanızda saklayınız.

Cevap: Ben Hatay’da yaşıyorum. Amik Ovasında tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Deniz olması turizmin ve balıkçılığın gelişmesine sebep olmuştur. İskenderun Limanı Orta doğuya açılan bir kapı niteliği taşımaktadır. Ulaşım imkanları gelişmiştir. Hava deniz ve kara taşımacılığına uygundur. Liman dolayısı ile Sanayi gelişmiştir.


ÖZ DEĞERLENDİRME

1. Yaşadığım yer ve çevresinde hangi ekonomik faaliyetlerin yapıldığını belirtebilirim. X
2. Yaşadığım yer ve çevresinde ekonomik faaliyetlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirebilirim. X
3. Bir yer ve çevresinde farklı ekonomik faaliyetler yapıldığını bilirim. X

DİĞER KONUYA HAZIRLIK

Sınıfa, ekonomi ve sosyal hayat konulu görsel materyal ve gazete kupürü getiriniz.

Cevap:

ekonomi ve sosyal hayat


Ders Ve Çalışma Kitabı Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı E Kare Yayınları 124-125-126-127-128-129. Sayfa Cevapları ile ilgili fikir, düşünce ve önerilerinizi aşağıda bulunan yorum kısmından yazabilirsiniz. Dilerseniz sosyal medyada paylaşım yapıp bize katkı verebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları E Kare Yayınları 120-121. Sayfa başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


30 Aralık 2022, 23:51

Abone
Mesaj Sayısı:
Konu Sayısı: 3712

Sosyal Bilgiler dersini seviyorum ama bu konu çok karışık ve buradan bakmadan ödevimi yapmam mümkün değil bu yüzden sağolun 🙂

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
DMCA.com Protection Status
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.