06 Temmuz 2021, 20:33 |
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 191-192-193-194-195-196-197-198-199-200-201. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık2021-2022 Öğretim Yılı 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 6. Tema BİLİM VE TEKNOLOJİ Sayfa 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201 “Buldum… Buldum…” Metni Etkinlik Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 191. Sayfa Cevapları HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 1. Bilim insanı olmak ister misiniz? Niçin? CEVAP: İsterim. Çünkü, bilim insan sürekli merak eder ve araştırır. Bilime ışık tutar. Ben de çok şeyi araştıran ve insanlara yeni buluşlar yapmalarında yardımcı olmak isterim. 2. Bilim insanı olmak için hangi özelliklere sahip olmak gerekir? CEVAP: Bilim insanının azimli, disiplinli, dürüst, meraklı, akılcı, kararlı ve tarafsız olması gerekmektedir. 3. Hangi konuda bir buluş yapmak isterdiniz? Niçin? CEVAP: Benim en çok çözmek istediğim konu hava kirliliği olurdu. Çünkü egzoz ve sigara dumanı gibi kirlilik oluşturan unsurlar hem çok rahatsız edici hem de sağlığa zararlıdır. Bu nedenle atmosferdeki havayı sürekli yenileyen bir sistem geliştirmek isterdim. 4. Aziz Sancar ismini duydunuz mu? CEVAP: Duydum. Aziz Sancar 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü almıştır. Bu ödülü DNA onarımı ile ilgili çalışması sayesinde kazanmıştır.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 195. Sayfa Cevapları 1. ETKİNLİK Okuduğunuz metinde yer alan bazı kelime ve kelime grupları ile bunların sözlük anlamları aşağıda verilmiştir. Bu kelime ve kelime gruplarının metinde geçtiği cümlelerin altını çiziniz, anlamlarını bağlamlarından hareketle tahmin ediniz. Tahminleriniz doğrultusunda kelime ve kelime gruplarını anlamlarıyla eşleştiriniz. Bunlarla cümleler kurunuz. 2. ETKİNLİK Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız. 1. Metinde anlatılan olaylar nerede geçmektedir? CEVAP: Metindeki olaylar sınıfta hazırlanan sahnede geçmektedir. 2. İpek nasıl bir kişiliğe sahiptir? CEVAP: İpek meraklı ve araştırmacı biridir. Bilime önem vermektedir. Akılcı kişiliği sayesinde bilmediği şeyleri hemen öğrenmektedir. 3. Metinde Arşimet’in hangi buluşlarından söz edilmektedir? CEVAP: Arşimet’in Arşimet Yasası, kaldıraç, tahterevalli, çark dişlisi, burgu, vida buluşlarından söz edilmektedir. 4. Metinde, buluşlarıyla medeniyete katkı sağlayanların hiç unutulmayacağı, hangi karakterin ağzından dile getirilmiştir? CEVAP: Sireküza Kralı II. Hieron’un ağzından dile getirilmiştir. 5. Yazar, metinde işlediği konuda yeteri kadar bilgiye sahip midir? Bu, metnin hangi bölümlerinden anlaşılmaktadır? CEVAP: Yeterli bilgiye sahiptir. Bunu metnin son bölümlerinden anlamaktayız. Yazar Arşimet Yasası’nı özellikleri ve formülleriyle birlikte anlatmaktadır. 6. Metindeki gerçek unsurlar nelerdir? CEVAP: Metindeki gerçek unsurlar İpek’in hesaplamalar yapması, Arşimet’in pek çok buluşa imza atmasıdır. 7. Metinden hareketle yazarın hayal gücü hakkında neler söylenebilir? CEVAP: Yazar hayal gücünde geçmişi ve bugünü birleştirmiştir. Tarihteki önemli insanları konuşturması geniş bir hayal gücü olduğunu gösterir. 8. Bu metni siz yazmış olsaydınız metinde başka hangi karakterlere yer verirdiniz? Niçin? CEVAP: Ben olsaydım bilimi pek önemsemeyen bir karaktere de yer verirdim. Böylece Arşimet ile tanıştığında bilimin değerini anlardı.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 196. Sayfa Cevapları 3. ETKİNLİK a. Okuduğunuz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız. • Metinde olaylar mı, yoksa düşünceler mi anlatılmaktadır? Olaylar anlatılmaktadır. b. Aşağıdaki paragrafları okuyunuz. c. Paragraftaki bilgilerden ve etkinliğin a bölümündeki sorulara verdiğiniz cevaplardan yola çıkarak “Buldum… Buldum…” metninin türünün ne olduğunu yazınız. CEVAP: Metnin türü tiyatrodur. ç. Aşağıdaki metinlerden hangisi bir tiyatro metninden alınmamıştır? İşaretleyiniz.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 197-198. Sayfa Cevapları 4. ETKİNLİK a. Aşağıdaki kelimeleri kök ve eklerine örnekteki gibi ayırınız.
b. Yukarıda kök ve eklerine ayırdığınız kelime ve kelime gruplarını kutucuklardaki ölçütlere göre örnekteki gibi yazınız.
c. Türkçede kelimeler yapı bakımından üç gruba ayrılır: basit, türemiş, birleşik. Hiçbir yapım eki almamış tek kök durumundaki kelimeler, yapı bakımından basittir. Basit kelimeler çekim eki alabilir. İsim ya da fiil köklerinden yapım ekleriyle türemiş kelimeler yapı bakımından türemiştir. Türemiş kelimeler en az bir tane yapım eki alır. İki ya da daha çok kelimenin bir araya gelip kaynaşmasıyla oluşan yeni anlamlı kelimeler yapı bakımından birleşiktir. Birleşik kelimeler birleşik isim ve birleşik fiil olarak ikiye ayrılır.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 199. Sayfa Cevapları Yukarıdaki paragraftan, etkinliğin a ve b bölümünde yaptıklarınızdan hareketle aşağıdaki şemaya a bölümündeki kelime ve kelime gruplarının numarasını örnekteki gibi yazınız.
ç. Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının numaralarını ilgili oldukları kutucuklara yazınız.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 200. Sayfa Cevapları 5. ETKİNLİK Hakkında araştırma yaptığınız bilim insanını, bu bilim insanının ağzından anlatınız. Konuşmanız sırasında anlattığınız bilim insanıyla ilgili görsel materyaller (Bu bilim insanının maskesini takabilir, yaptığı icadı götürebilir, icat ya da keşfiyle ilgili fotoğraflar gösterebilirsiniz.) getiriniz. Konuşmanız sırasında yabancı dillerden alınmış, dilimize henüz yerleşmemiş kelimelerin yerine Türkçelerini kullanınız. CEVAP: Merhaba, ben Thomas Alva Edison. Yaşamımı icat ederek geçiren Amerikalı mucit ve iş adamıyım. 1879’da bir elektrik ampulü icat ettim. 1880’de evde güvenle kullanılabilecek ampuller üreterek tanesini 2,5 dolara satmaya başladım. Ancak 1878 yılında bir İngiliz bilim adamı olan Joseph Wilson Swan da bir elektrik ampulü icat etti. Böylece güçlerimizi birleştirmeye karar vererek Edison ve Swan Elektrikli Aydınlatma Şirketi’ni kurduk. Daha sonra akkor lambanın üretimini geliştirmeyi başardım. Bu da ampulun halk arasında yaygınlaşmasını sağladı.
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Ekoyay Yayınları 200-201. Sayfa Cevapları 6. ETKİNLİK Aşağıdaki metinde bazı bölümler boş bırakılmıştır. Bu bölümleri metnin bağlamına uygun biçimde tamamlayınız. —————————————————————— GELECEK DERSE HAZIRLIK Güvenilir kaynaklardan (gov ve edu uzantılı yerli ve yabancı Genel Ağ sitelerinden, yerli ve yabancı teknoloji dergilerinden, gazetelerden vb.) engelli insanların hayatını kolaylaştıran teknolojik ürünlerle ilgili bilgiler toplayıp bunlarla ilgili fotoğraflar getiriniz. Protezler: Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her geçen yıl daha etkili hale gelen protez organlar, beden bütünlüğünün bozulduğu durumlarda el, kol, bacak yerine geçebiliyor, engelli bireylere özgürce hareket etme imkanı veriyor. Eyeborg: Engelli teknolojileri her geçen gün gelişiyor. Her şeyi siyah-beyaz görme olarak bilinen achromatopsia adlı hastalık için üretilen ve her bir renk tonunu farklı frekanslara dönüştüren Eyeborg adlı alet ile renkleri görmek yerine duymak mümkün. Engelli Arabaları: Tekerlekli sandalye kullanan engellilerin sağlığı ve konforu düşünülerek tasarlanan engelli arabaları her geçen yıl yaygınlaşıyor. Elektrikli pek çok modeli bulunan bu araçlar engelli teknolojileri kapsamında yer almaktadır. Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Başak Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı 309-310-311-312-313-314 . Sayfa Cevapları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz. |
HIZLI CEVAP YAZ |
Yasal Uyarı | |
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. |