11 Ocak 2020, 12:00
murat
Yönetici

7. Sınıf Ekoyay Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı 68. Sayfa Cevapları


7. sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı sayfa 68

TIMAR SİSTEMİ
Tımar sistemi ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Tımar nedir?
Osmanlı Devleti asker ihtiyacını karşılamak için devletin elinde bulunan toprakların asker yetiştirilmesi ve temini için bazı ailelere verir, onlar bu toprakları eker diker işler ve geçimini sağlardı.Bunun karşılığında asker yetiştirdi.Bu sisteme tımar sistemi denmektedir.
Has ve zeamet nedir?
Yıllık geliri 100 bin akçe ve daha fazla olan topraklara has denmektedir.Bu toprakların geliri padişaha, vezirlerine ve ailesine verilirdi.
Yıllık geliri 20 bin akçe ile 100 bin akçe arasında olan topraklara zeamet denirdi.Bu toprakların geliri Osmanlı devletinde ikinci derecede olan memurlara verilirdi.Örneğin divan katibi gibi.
Tımar sisteminin temeli neye dayanır?
Tımar sistemi topraktan elde edilen ürünlerin gelirine bağlıdır.Bu gelirler sayesinde devlete vergi geliri ve asker yetiştirilirdi.
Tımar sisteminin uygulandığı dönemde Avrupa’da nasıl bir toprak sistemi uygulanmıştır? Bu sistemin
tımar sisteminden farkı var mıdır? Nasıl?
Avrupa’da Derebeylik sistemi vardı. Derebeyleri geniş toprak alanlarını işler ve nüfuz sahibi olan insanlar tarafından kullanılırdı.Savaş zamanlarında devlete vergi öderlerdi.Fakat tarlada köleler çalışırlardı.İnsanlar sınıflandırılmış ve haksızlıklar çok fazla olmaktaydı.Oysa Tımar sisteminde hak ve adil bir durum söz konusudur.
Tımar sisteminin Osmanlı Devleti’ne hangi açılardan katkısı olmuştur?
Tımar sisteminde toprakların tamamı işlenmekteydi ve tarım alanları boş kalmıyordu.Bu kadar geniş alanların yalnızca devlet tarafından işlenmesi zaten söz konusu olamazdı.Devlet hem vergi alıyor gelirleri artıyordu hem de asker ihtiyaç ve giderlerini tımar sistemi sayesinde karşılıyordu.
Tımar sistemi ne zaman ve neden bozulmuştur?
17. yüzyılda bozulmuştur. Bozulma sebepleri rüşvet, adam kayırma haksızlık adaletten uzaklaşma ve devletin zayıflamasıdır.
Tımar sistemi ne zaman ve niçin kaldırılmıştır?
1839 Tanzimat fermanıyla kaldırılmıştır.Tanzimat ile gelen insan hakları özgürlük gibi yenilikler ve akımların olması, tımar sisteminin sürdürülmesini engellemiştir.
Bu sistemin günümüzde devamı sayılabilecek bir uygulama var mıdır? Varsa bu uygulama nasıl yapılmaktadır?
Bu sistem uygulaması yoktur, fakat devlet çiftçilere ve tarım alanı olan insanlara teşvik vermektedir.Bu sayede tarımsal faaliyetlerin artması planlanmaktadır.

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Ekoyay Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı 67. Sayfa Cevapları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
DMCA.com Protection Status
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.