24 Eylül 2022, 10:56
murat
Yönetici

9. Sınıf Demokrasi Ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16-18-20 Ata Yayıncılık


9. Sınıf Demokrasi Ve İnsan Hakları Ders Kitabı 16-18-20. Sayfa Cevapları Ata Yayıncılık

Demokrasi Kültürü Ve Demokratik Sistem Cevapları


9. Sınıf Demokrasi Ve İnsan Hakları Ders Kitabı 16. Sayfa Cevapları

Basından alınan aşağıdaki haberde belirtilen uygulamanın dışında, ülkemizde demokrasi kültürünün yerleşmesinin önündeki engeller ve bu engellerin kaldırılması için neler yapılabileceği konusunda arkadaşlarınızla tartışınız.

Cevap: Demokrasi kültürünün yerleşmesi için ilk önce insanlara, bireylere iş düşmektedir. Çağdaş demokrasi kurallarına herkesin uyması gerekir. Demokrasiyi içselleştiren toplumlarda huzur, barış ve güven ortamı daha iyi durumdadır. Bizler de elimizden geldiği kadar demokrasiye katkı vermeliyiz. Bu bakımdan okullarda demokrasi ve insan hakları derslerinin güncel olması gerekir. Çağımızın gereksinimlerine ayak uyduran demokratik kanunların çıkması, daha özgürlükçü bir hayatın önemli bir parçasıdır.


9. Sınıf Demokrasi Ve İnsan Hakları Ders Kitabı 18. Sayfa Cevapları

Yunus Emre’ye ait aşağıdaki dizelerden yola çıkarak Yunus Emre’nin müsamaha anlayışı ile kendi düşüncelerinizi karşılaştırıp sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Biz kimseye kin tutmayız, ağyar dahi dosttur bize.
Kanda ıssızlık var ise, mahalle vü şardır bize.
Adımız miskindir bizim, düşmanımız kindir bizim.
Biz kimseye kin tutmayız, kamu âlem birdir bize.



ağyar: Başkaları, eller, yabancılar.
kanda: Nerede?
kamu âlem: Hep, bütün.
şar: Şehir, belde, kent.

Cevap: Yunus Emre’nin müsamaha anlayışı ile bizim müsamaha anlayışımız aynı olmalıdır. Bunun için ilk önce empati yapmayı öğrenmek gerekir. Kin tutmak, nefret duyguları geliştirmek insanlığa zarardan başka bir şey vermemektedir. Kendimizi başkasının yerine koyup öyle davranmak, öyle düşünmek bizleri daha hoşgörülü hale getirecektir.


9. Sınıf Demokrasi Ve İnsan Hakları Ders Kitabı 20. Sayfa Cevapları

Okulda, karar alma süreçlerine katılıyor musunuz?



Cevap: Her karar alma sürecine mutlaka katılırım.

Karar alma süreçlerinde hangi tavırlar ve tutumlar sergilenmektedir?

Cevap: Hoşgörü, anlayış, empati duyguları ile hareket etmek gerekir. Başkalarının fikirlerine saygı göstermeliyiz. Fakat bazı arkadaşlarımız çıkan kararları eleştirmekte, saygı göstermemektedir.

Bu süreçlere katılmadıysanız bunun nedenlerini sınıf ortamında paylaşınız.



Cevap: Ben okulda ve sınıfta tüm karar alma süreçlerine katıldım. Çünkü kendi duygu ve düşüncelerimin değerli olduğunu düşünüyorum. Hem karar alma süreçlerine katılmayıp hem de eleştirme hakkımın olmadığını düşünüyorum.


Aşağıdaki sorular, Cumhurbaşkanlığı resmî web sitesinden, yazıldığı hâliyle alınmıştır. Soruları soran kişiler halktan kişiler olup soruların muhatabı cumhurbaşkanlığıdır. Siz de Cumhurbaşkanlığına sormak üzere toplumsal yaşamdaki sorunlardan birkaçını tespit ediniz, bunları aşağıya yazınız.

“Başta servis araçları olmak üzere toplu taşıma araçları hız ihlalini sıkça yapıyor. Yollardaki levha ve elektronik hız kontrol sistemleri geçildikten sonra tüm araçlar kaldığı yerden ihlale devam ediyor. Günümüzde kullanılan GPS sistemiyle uydu üzerinden araçların hız kontrolü neden sağlanmıyor?”

“Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günlerde nüfusunun %62’si obez olan Şili’de, fast food yiyecek satan firmaların çocuk menülerine oyuncak eklemelerini yasaklayan bir kanun çıktı. Bu kanun dondurma ve mısır gevreklerini de kapsıyor. Bu kanunun bir benzeri bizim ülkemizde de çıkarılabilir mi? Teşekkür ederim.”



Cevap:

“Trafik kurallarına uymayan sürücülerin para cezası yerine ehliyetlerine belli süreliğine el konulması cezası verilemez mi? Örneğin kırmızı ışıkta geçen birine para cezası yerine 1 ay sürücü belgesine el konulsa daha caydırıcı olmaz mı? Teşekkür ederim.”


Değerlendirme

Demokrasinin temel değerleri nelerdir? Düşüncelerinizi yazınız.



Cevap: Eşitlik, adalet, hukukun üstünlüğü, katılım, özgürlük.

Demokrasi kültürünün yerleşmesi ve gelişmesi hangi kurumda başlar? Nedenleriyle birlikte yazınız.

Cevap: İlk önce ailede başlar. Çünkü aile toplumun en küçük yapı birimidir. Aile içinde demokrasi olduğu zaman bu durum topluma yansır.


 



Bir önceki yazımız olan 9. Sınıf Demokrasi Ve İnsan Hakları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 11-12-15 Ata Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.