Cevap Yaz
22 Aralık 2019, 18:47
Yuri
Yönetici

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 98-99-100. Sayfa Cevapları MEB Yayınları



2020-2021 Öğretim Yılı 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 4. Ünite HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI Sayfa 98, 99, 100 “Ünitemizi Değerlendirelim” Etkinlik Cevapları

 

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 98. Sayfa Cevapları

A. Aşağıdaki açık uçlu soruları cevaplayınız.

1. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) çocuklarının isimlerini yazınız.

CEVAP: Çocuklarının isimleri doğuş sırasıyla Kasım, Zeyneb, Rukayye, Ümmü Gülsüm, Fâtıma, Abdullah, İbrahim’dir.

2. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesinin güzel davranışlarına örnekler veriniz.

CEVAP: Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesi insanların sevincini paylaşır, üzüntülü günlerinde destek olurlardı.. Akraba ve komşularıyla ilgilenirlerdi. Yetim ve yoksul insanlara yardımda bulunurlardı. Misafiri güzel söz ve ikramla ağırlarlardı. Her türlü israftan kaçınırlardı.

3. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) nasıl bir eş, baba ve dede olduğunu kısaca yazınız.

CEVAP: Hz. Muhammed (s.a.v.), saygılı ve anlayışlı bir eş, merhametli, ilgili, çocukları arasında ayrım yapmayan bir baba, torunlarıyla şakalaşan ve onlarlarla oyunlar oynayan bir dede olmuştur.

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) bir sahabiye “…Allah’tan korkun, çocuklarınız hususunda adaletli olun” (Müslim, Hibe, 13.) buyurması, onun çocuklara nasıl davranılmasını istediğini gösterir?

A) Çocuklarla şakalaşılmasını
B) Çocuklara hediyeler alınmasını
C) Çocuklara eşit davranılmasını
D) Çocukların sevilmesini

CEVAP: C

2. Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Hz. Hatice’nin (r.a.) evliliklerinden kaç çocukları dünyaya gelmiştir?

A) 3      B) 4      C) 5      D) 6

CEVAP: D

3. Hz. Muhammed’in (s.a.v) soyu hangi çocuğu ile devam etmiştir?

A) Fatıma      B) Ümmü Gülsüm      C) Rukiye      D) Zeynep

CEVAP: A

 

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 99. Sayfa Cevapları

4. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamberin, ailesi içindeki güzel davranışlarına örnek olarak gösterilemez?

A) Hz. Peygamber aile bireylerine yardım ederdi.
B) Hz. Peygamber aile bireyleri arasında ayrım yapmazdı.
C) Hz. Peygamber ailesini ilgilendiren konularda kendi karar verirdi.
D) Hz. Peygamber ailesine sevgi ve merhametle yaklaşırdı.

CEVAP: C

5. – Hz. Peygamberin ilk kızıdır.
– İlk Müslümanlardandır.
– Ali ve Ümame adında iki tane çocuğu vardır.
– Hz. Muhammed’den (s.a.v.) önce vefat etmiştir.



Yukarıda bahsedilen kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Zeynep      B) Fatıma      C) Ümmü Gülsüm      D) Rukiye

CEVAP: A

6. Hz. Muhammed’i (s.a.v.) dedesinin vefatından sonra koruyup gözeten, evini paylaşan ve aynı zamanda Hz. Peygamberin akrabası olan kişi aşağıdakilerden hangisidir?

A) Sütannesi Halime
B) Amcası Hz. Hamza
C) Dedesi Vehb
D) Amcası Ebu Talip

CEVAP: B

7. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) kızı Hz. Fatıma’nın (r.a.) düğününün çok sade bir törenle gerçekleşmesi, çeyizinin de çok sade olması, Hz. Peygamberin ailesinin hangi örnek davranışının bir göstergesidir?

A) Yoksulların gözetilmesi
B) Misafirlere ikramda bulunulması
C) İsraftan kaçınılması
D) Mutlulukların paylaşılması

CEVAP: C

 

5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı MEB Yayınları 100. Sayfa Cevapları

8. Hz. Hatice (r.a.) Mekke’nin soylu kadınlarındandı. Üstün ahlakından dolayı kendisine …………. lakabı verilmişti.

Yukarıdaki boşluğa yazılması gereken kelime aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Kübra      B) Tahire      C) Hanife      D) Hafsa

CEVAP: B

9. Hz. Muhammed (s.a.v.) bir gün torunlarından birini kucağına almış öpüyordu. Hz. Peygamberin bu davranışını gören sahabeden biri şöyle dedi; “Benim on tane çocuğum var ama şimdiye kadar onların hiçbirisini öpmedim.” Hz. Muhammed (s.a.v.) ona şöyle buyurdu; “Merhamet etmeyene merhamet edilmez.” (Buhârî, Edeb, 18.)

Bu olay Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hangi özelliğini ön plana çıkarmaktadır?

A) Kalp kırıcı söz ve davranışlardan sakınma
B) Çocuklar arasında eşit davranma
C) Çocuklara sevgisini göstermekten çekinmeme
D) Çocukların düşüncelerine önem verme

CEVAP: C

10. Aşağıdakilerden hangisi Hz. Peygamberin aile bireylerine karşı davranışı hakkında doğru bir bilgidir?

A) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) aile dayanışmasından ders almamız gerekmez.
B) Aileyi ilgilendiren durumlarda ailesinin görüşlerini almaya gerek duymazdı .
C) Hz. Muhammed (s.a.v.), eşi ve çocuklarına karşı saygılı davranmamıştır.
D) Hz. Muhammed’in (s.a.v.) ailesi kararlarında birbirlerine danışırdı.

CEVAP: D

C. Aşağıdaki sorular doğruysa başına (D), yanlışsa başına (Y) yazınız.

1. ( Y ) Hz. Muhammed’e (s.a.v.) cömertliğinden dolayı el-Emin lakabı verilmiştir.
2. ( D ) Hz. Peygamber çocukları görünce onlara selam verirdi.
3. ( D ) Hz. Hasan (r.a.) ve Hz. Hüseyin (r.a.), cennet gençlerinin efendileridir.
4. ( Y ) Hz. Peygamber torunlarını çok severdi fakat namaz kılarken kendisini rahatsız etmelerinden hoşlanmazdı.
5. ( Y ) Hz. Muhammed (s.a.v.) ve Hz. Hatice’nin (r.a.) dört çocuğu vardır.



Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 94-95-96-97. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Cevap Yaz
DirilişYasal Uyarı
Site İsmi: Diriliş
Forum diriliş Diriliş | Diriliş Forumu
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.