Cevap Yaz
15 Eylül 2019, 21:05
murat
Yönetici

4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı 31-32-33-34-35-36-37. Sayfa Cevapları MEB Yayınları



2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı 4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 Cevapları

31. Sayfa

A – Aşağıdaki kavramlar ile görselleri eşleştiriniz.

Cevap:

31. Sayfa

32. Sayfa

B – Aşağıdaki ifadelerden doğru olanın başına “D”, yanlış olanın başına “Y” yazınız.

(D) Trafikte en önemli unsur insandır.
(Y) Trafik kazalarının oluş sebepleri incelendiğinde % 0,99 ile insanların kusurlu davranışları ikinci sırada yer almaktadır.
(D) Şehir içi ulaşımda toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi trafik kazalarının azalmasına katkı sağlar.
(D) Trafik işaret levhalarının şekilleri ve renkleri verdikleri mesajın niteliğine göre değişiklik gösterir.
(Y) Trafik işaret levhalarına zarar vermemek, zarar verenleri uyarmak itfaiyecilerin görevidir.
(D) Yayalar, yaya kaldırımı olmayan yollarda gidiş yönlerine göre sol banketten yürümelidir.
(D) Trafik kurallarına taşıt sürücüleri ve yayalar uymak zorundadır.
(Y) Yaya kaldırımlarında yayaların uyması gereken kural yoktur.
(D) Kara yollarında duran taşıtların önünden, arkasından ve arasından karşıya geçmemeliyiz.
(D) Bisiklet, kaykay, kızak ve paten gibi motorsuz araçları taşıt trafiğine kapalı oyun alanlarında kullanmalıyız.
(D) Kara yollarında karşıya geçmek için güvenli geçiş yerlerini tercih etmeliyiz.
(D) Bir yere giderken varsa güvenli geçiş yerleri olan yolları tercih etmeliyiz.
(D) Taşıt yolunda bisiklet sürebilmek için 11 yaşını bitirmiş olma şartı vardır.
(D) Toplu taşıma araçlarına binmeden önce kask, dizlik ve dirseklik takılmalıdır.
(D) Ulaşım araçlarının tercihinde iklim koşulları da etkilidir.
(Y) Ulaşım araçlarının tercihinde ulaşım süresi etkili olmaz.
(D) Ambulans ve itfaiye gibi araçların trafikte geçiş üstünlüğü vardır.
(Y) Geçiş üstünlüğü olan araçların duyulur ve görülür işaretini alan araç sürücüleri hızlarını arttırmak zorundadır.

33. Sayfa

C – Aşağıdaki cümlelerde noktalı yerlere tabloda verilen sözcük ya da sözcük gruplarından uygun olanı yazınız.

üçgen – suç – sağ – trafik kurallarına – zarar – takarak – ulaşım – güvenli – geçiş üstünlüğü – oyun – yaya – üstünlüğü – emin – kolaylaştırmak – banketten

Can ve mal güvenliğinin sağlanması için ………TRAFİK KURALLARINA ……. uyulmalıdır.
Trafik işaretlerine ve işaret levhalarına zarar vermek ……SUÇ….……. ve yasaktır.
Kara yollarında yürüyen veya duran insanlara …YAYA. … denir.
Yaya kaldırımında, alt ve üst geçitlerde, okul ve yaya geçitlerinde gidiş yönümüze göre ..SAĞ. taraftan yürümeliyiz.
Kara yollarının karşıya geçmek için güvenli olduğundan . …EMİN. .… olmadıkça taşıt yoluna inilmemelidir.

Banketlerde yürüyen yayalar gidiş yönlerine göre sol taraftaki ..BANKETTEN. yürümelidir.
Tehlike uyarı işaretleri genel olarak …ÜÇGEN. şeklindedir.
Trafik işaret ve levhalarına ……ZARAR..…. verenleri yetkililere bildirmek vatandaşlık görevidir.
Günlük yaşantımızda … .…GÜVENLİ… . yolları tercih etmeliyiz.

Bisiklet, kaykay, kızak ve paten gibi motorsuz taşıtlar, taşıt trafiğine kapalı .OYUN alanlarında kullanılmalıdır.

Bisiklet, kaykay, kızak ve paten gibi motorsuz taşıtları kullanmadan önce kask, dizlik
ve dirseklik .TAKARAK– güvenlik önlemleri alınmalıdır.

Ulaşım araçlarını tercih ederken …ULAŞIM ücreti de etkili olur.

Ambulans, itfaiye ve polis araçlarının GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ vardır.
Geçiş ÜSTÜNLÜĞÜ ancak görev hâlinde kullanılır.
Diğer sürücüler, geçiş üstünlüğü olan araçların geçişini KOLAYLAŞTIRMAK zorundadır.



34. Sayfa

Ç – Aşağıdaki sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.

1. Trafikte en önemli unsur nedir?
a) Taşıt
b) İnsan
c) Trafik işaret levhası

Cevap: B

2. Yaya kaldırımı olmayan yollarda yayaların yürümesi için ayrılmış yerlere verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?
a) Okul geçidi
b) Alt geçit
c) Banket

Cevap: C

3. Aşağıdaki trafik işaret levhalarının verdiği mesaj hangi seçenekte doğru sırayla verilmiştir?
a) Uyarma – bilgilendirme – yasaklama
b) Bilgilendirme – yasaklama – uyarı
c) Yasaklama – uyarı – bilgilendirme

Cevap: C

4. Yayalar, yaya kaldırımını, yaya ve okul geçidini, alt ve üst geçitleri kullanırken aşağıdaki kurallardan hangisine uymalıdır?
a) Gidiş yönüne göre sol taraftan yürümelidir.
b) Gidiş yönüne göre sağ taraftan yürümelidir.
c) Yayaların uyması gereken kural yoktur.

Cevap: B

5. Kara yollarının güvenli olması için aşağıdakilerden hangisi gerekli değildir?
a) Alt ve üst geçitler
b) Yaya ve okul geçidi
c) Reklam levhaları

Cevap: C

35. Sayfa

6. Günlük yaşantımızda okula, markete veya parka gitmek için aşağıdakilerin hangisini tercih etmeliyiz?
a) En güvenli yolları
b) En kısa yolları
c) Yaya kaldırımı olmayan yolları

Cevap: A

7. Bisiklet, kaykay, kızak ve paten gibi motorsuz taşıtlar nerelerde kullanılmamalıdır?
a) Okul bahçesinde
b) Taşıt yolunda
c) Parkta

Cevap: C

8. Aşağıdakilerden hangisi bisiklet, scooter, kaykay, kızak ve paten gibi motorsuz taşıtları kullanmadan önce alınması gereken güvenlik önlemlerinden biri değildir?
a) Kask takmak
b) Dizlik ve dirseklik takmak
c) Bere ve kaşkol takmak

Cevap: C

9. l- Ulaşımın güvenli olması
ll- Ulaşımın maliyeti
lll- Ulaşım için geçen süre
Yukarıda verilen bilgilerden yararlanarak hangisine karar verebiliriz?
a) Hangi ulaşım araçlarını tercih edeceğimize
b) Nereye gideceğimize
c) Ulaşım zamanını belirlemeye

Cevap: A

10. Ambulans ve itfaiye sürücülerinin hız ve yön değiştirme kurallarına uymama hakkına ne denir?
a) Geçiş üstünlüğü
b) Geçiş hakkı
c) Geçiş sırası

Cevap: A

36. Sayfa

D – Aşağıdaki soruların cevaplarını altlarına yazınız.

1. Günlük yaşantınızda uyduğunuz trafik kuralları nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Yay ve okul geçitlerini kullanma, trafik işaretlerine uyma, kaldırımın sağından yürüme, alt ve üst geçitleri kullanma.

2. Yaya kaldırımı olan ve olmayan kara yollarında doğru yaya davranışı nasıl olmalıdır?

Cevap: Yayalar kaldırım olan yerlerde kaldırımın sağından, kaldırım olmayan yerlerde gidiş yönüne göre sol banketten yürümelidir.

3. Güvenli geçiş yerleri olmayan kara yollarında karşıya geçmek için nelere dikkat edilmelidir?

Cevap:  Güvenli yerleri ve yolu daha iyi görebilecekleri bir yerden önce sola sonra sağa bakıp yol ortasında tekrar sağa bakarak kontrollü geçiş yapmaları gerekir.

4. Trafik işaret levhaları verdiği mesaja göre nasıl sınıflandırılır?

Cevap:

Trafik tanzim, tehlike ve uyarı, bilgilendirme işaretleri.

5. Kara yollarının güvenli olması için sahip olması gereken özellikler nelerdir?

Cevap: Trafik işaret ve levhalarının olması, alt ve üst geçitlerin olması, yayalara ayrılmış kaldırımların olması, yolların ayrılmış olması.

6. Bisiklet, kaykay ve paten sürücülerinin alması gereken güvenlik önlemleri nelerdir?

Cevap: Kask, dizlik,dirseklik, eldiven takmak ve uygun kıyafetleri giymek.

7. Ulaşım araçları nasıl sınıflandırılır? Örnek vererek açıklayınız.

Cevap:  Kara, deniz, hava, ve demiryolu olarak sınıflanır.Örneğin deniz yolu için gemi. Kara ulaşımı için otobüs, havayolu için uçak, demiryolu için tren.

8. Geçiş üstünlüğünü açıklayarak hangi araçların geçiş üstünlüğü olduğunu belirtiniz.

Cevap: Görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamasına “geçiş üstünlüğü” adı verilir. Ambulans, itfaiye, polis ve Jandarma araçları geçiş üstünlüğü olan araçlardır.

37. Sayfa

E – Karayollarını güvenli yapan unsurlardan bir tanesini seçerek resmini yapınız.

Cevap: Bu etkinliği siz yapmalısınız.



Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı 42. Sayfa Cevapları Semih Ofset Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Cevap Yaz
DirilişYasal Uyarı
Site İsmi: Diriliş
Forum diriliş Diriliş | Diriliş Forumu
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.