Cevap Yaz
18 Eylül 2019, 14:16
murat
Yönetici

4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı 55-56-57-58-59-60-61. Sayfa Cevapları MEB Yayınları



2020-2021 Eğitim ve Öğretim Yılı 4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61 Cevapları

55. Sayfa

A – Aşağıdaki kavramlar ile görselleri eşleştiriniz.

4. Sınıf Trafik Güvenliği

56. Sayfa

Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

Cevap:

(D) Şoför, kaptan, makinist, vatman ve pilot ulaşım hizmeti verir.
(Y) Sağlık Bakanlığı’nın trafikle ilgili görevi yoktur.
(D) Toplu taşıma araçlarında ayakta durmakta zorlananlara oturmaları için yer verilmelidir.
(Y) Aynı kapıdan yolcu inişi ve binişi yapılan toplu taşıma araçlarında öncelik binen yolculardadır.
(D) Dikkatsizlik trafik kazası sebeplerindendir.
(Y) Emniyet kemeri kullanmak trafik kazalarını önler.
(D) Alkol etkisindeyken trafiğe çıkmak, trafik kazası sebeplerindedir.
(D) Küçük çocuklar, yaşlarına ve ağırlıklarına uygun çocuk güvenlik koltuğunda seyahat etmelidir.
(D) Üzeri açık taşıtlarda ve yük üzerinde yolculuk yapmak tehlikeli ve yasaktır.
(Y) Trafikte saygılı ve sabırlı olmak zorunda değiliz.
(D) Taşıtlar duruyor olsa bile tutunmak ve asılmak tehlikelidir.
(D) Trafik kurallarına uymalı, uymayanları uyarmalıyız.
(Y) Trafikte yolcuların uyması gereken kurallar yoktur.
(D) Sorumluluk bilinci trafik kazalarını önler.
(Y) Trafik kurallarına uymayanları sert bir şekilde uyarmalıyız.
(Y) Trafik kazalarından sadece trafik kurallarına uymayanlar etkilenir.
(D) Trafik kazaları ülke ekonomisine zarar verir.
(D) Trafik kazalarının önlenmesinde herkesin sorumluluğu vardır.

57. Sayfa

C – Aşağıdaki cümlelerde noktalı yerlere tabloda verilmiş olan sözcük ya da sözcük
gruplarından uygun olanı yazınız.

Cevap:

1-Karayolları Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ….trafikle…. ilgili kurumlardandır.
2-Trafik akışını ve düzenini sağlamak ……..trafik polisinin.. görevlerindendir.
3-Toplu taşıma araçlarının tercih edilmesi trafik ….yoğunluğunun..…….. azalmasına katkı sağlar.
4-Belediye otobüslerinin … ön .…. kapısından binilip arka kapısından inilmelidir.
5-Dolmuş gibi aynı kapısından binilip inilen toplu taşıma araçlarında inen yolcuya .öncelik verilmelidir.
6-Toplu taşıma araçlarına ..duraklar.. dışında binmek ve inmek için talepte bulunmamalıyız.
7-.Toplu taşıma araçlarını kirletip yıpratmak ülke .. ekonomisine…. de zarar verir.
8-Trafik kurallarına ….uyulmaması , yorgun, uykusuz ve dikkatsiz trafiğe çıkılması trafik kazası sebeplerindendir.
9-Görüş mesafesini olumsuz etkileyen iklim koşulları trafik kazalarına neden olabilir.
10-Trafik kazalarının sebep olduğu sosyal ve ekonomik sorunlar kişiyi ve .toplumu .. etkiler.
11-Trafik kurallarının etkin bir şekilde uyulmasında görevli kurumların yanı sıra bireylerin de sorumluluğu vardır.

58. Sayfa

D – Aşağıdaki sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.

1. Aşağıdaki kurumlardan hangisinin trafikle ilgili görevi yoktur?
a) Emniyet Genel Müdürlüğü
b) Karayolları Genel Müdürlüğü
c) Kültür ve Turizm Bakanlığı

Cevap: C



2. Trafik akışının düzenleyerek trafik güvenliğinin sağlanması hangi meslek grubunun görevidir?
a) Vatman
b) Makinist
c) Trafik polisi

Cevap: C

3. Ulaşım süresi kısa olduğu için tercih edilen ulaşım türü hangisidir?
a) Deniz yolu ulaşımı
b) Hava yolu ulaşımı
c) Kara yolu ulaşımı

Cevap: B

4. Hangisi trafik kazaları nedeniyle oluşan sorunlardan değildir?
a) Çevre kirliliği
b) Ekonomik kayıplar
c) Kara yollarının iyileştirilmesi

Cevap: C

5. Toplu taşıma araçlarının kirletilip yıpratılmasının sonuçları hangi seçenekte verilmiştir?
l- Toplu taşıma araçlarının kullanım ömrünü kısaltır.
ll- Bakım ve onarım maliyetlerini arttırır.
lll- Ülke ekonomisinin gelişmesine katkı sağlar.
a) Yalnız l
b) l ve ll
c) l, ll ve lll

Cevap: C

59. Sayfa

6. Aşağıdakilerden hangisi trafik kazalarının sebeplerinden değildir?
a) Trafik kurallarına uymak.
b) Uykusuz ve yorgun trafiğe çıkmak.
c) Alkol etkisinde iken trafiğe çıkmak.

Cevap: A

7. Emniyet kemeri ile ilgili yapılan açıklamalardan hangisi doğrudur?
a) Emniyet kemeri kullanmak trafik kazalarını önler.
b) Yolcular emniyet kemeri takmak zorunda değildir.
c) Emniyet kemeri kullanmak trafik kazası esnasında sürücü ve yolcuların araç içerisinde savrulmasını engeller.

Cevap: C

8. Hangisi yolcuların uyması gereken kurallardan değildir?
a) Taşıt sürücüsünün rahat etmesini sağlamak.
b) Çocuk güvenlik koltuğu kullanmak.
c) Taşıttan dışarıya sarkmamak.

Cevap: A

9. Trafik kazalarının etkileri hangi seçenekte doğru verilmiştir?
l- Can ve mal kaybına sebep olur.
ll- Ekonomik ve sosyal sorunlara sebep olur.
lll- Çevre kirliliğine sebep olur.
a) l ve ll
b) ll ve lll
c) l, ll ve lll

Cevap: C

10. Trafik kazasına sebep olan en önemli unsur hangi seçenekte verilmiştir?
a) Olumsuz hava koşulları
b) Trafik kurallarına uyulmaması
c) Yol ve taşıt kusurları

Cevap: B

60. Sayfa

E – Aşağıdaki soruların cevaplarını altlarına yazınız.

1.Trafikle ilgili meslekler nelerdir?

Cevap: Trafik polisi, şöfor, vatman, makinist, pilot, kaptan.

2. Neden toplu taşıma araçlarını kullanmalıyız? Açıklayınız.

Cevap: Trafik yoğunluğu azalır, çevre kirliliği azalır, trafik kazaları azalır, ülke ekonomisine katkı sağlar, daha ekonomiktir.

3. Toplu taşıma araçlarında hareketi kısıtlı özel bireylere (engellilere), hamile, yaşlı ve yanında küçük çocuk olanlara nasıl davranılmalıdır?

Cevap: Onlara yer vermeli daha emniyetli yolculuk yapmalarını sağlamalıyız.

4. Trafik kazalarının sebeplerini ve önlenmesi için alınması gereken önlemleri açıklayınız.

Cevap:

Trafik eğitimlerini arttırmak gerekir, trafik kurallarına herkesin uyması gerekir, alkollü araç kullanmamak gerekir, yolların bakım ve onarımları yapılmalıdır.

5. Emniyet kemeri ve çocuk güvenlik koltuğu kullanmanın önemini yazınız.

Cevap: Trafikte kaza anında yada sürüş esnasında araç içinde savrulmaları önleyerek insanların en az şekilde yaralanmalarını sağlar.

6. Üzeri açık taşıtlarda ve yük üzerinde yolculuk yapmanın sakıncalarını açıklayınız.

Cevap: Araçtan düşmelere neden olur başka şeylere çarpmak söz konusu olabilir, kazalara yaralanmalara ve ölümlere neden olabilir.

7. Trafikte saygılı, sabırlı ve sorumlu davranmanın önemini açıklayınız.

Cevap: Trafikte saygılı ve sabırlı davranmak kazaların azalmasına ve toplumsal barışa fayda verir.İnsanların hoşgörüleri artar ve sorumlu trafik bilinci gerçekleşir.

8. Trafik kurallarına uyulmaması hayatımızı nasıl etkiler?

Cevap: Can ve mal kayıplarına neden olurken ülke ekonomisine da olumsuz katkılar sağlamaktadır.

61. Sayfa

F – Aşağıdaki şemayı inceleyerek trafik güvenliğinin sağlanmasına katkı sağlayan unsurlardan birinin resmini yapınız.

Cevap:

trafik güvenliği



Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Trafik Güvenliği Ders Kitabı 42. Sayfa Cevapları Semih Ofset Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Cevap Yaz
DirilişYasal Uyarı
Site İsmi: Diriliş
Forum diriliş Diriliş | Diriliş Forumu
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.