Cevap Yaz
14 Eylül 2019, 20:54
Bushra
Yönetici

5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 112-113-114-115-116-117. Sayfa Cevapları



2020-2021 Eğitim Yılı 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 112, 113, 114, 115, 116, 117 “4. TEMA BİLİM VE TEKNOLOJİ” “Sarımsak Soslu Makarna” Etkinlik Cevapları

 

SARIMSAK SOSLU MAKARNA

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Televizyondaki yemek programları dikkatinizi çekiyor mu? Açıklayınız.

CEVAP: Bazen dikkatimi çekiyor. Özellikle yemek yarışmalarının olduğu programları ilgi çekici buluyorum.

2. Hangi yemekleri seviyorsunuz? Sebepleriyle açıklayınız.

CEVAP: Yaprak sarmasını seviyorum. Çünkü oldukça lezzetli bir yemek. Ayrıca kabağı çok sevdiğim için kabaklı tüm yemekleri de severim.

3. Daha önce herhangi bir büyüğünüzden yardım almadan yemek yaptınız mı? Yaptıysanız hangi yemeği yaptınız?

CEVAP: Daha önce yardım almadan menemen yaptım.

 

1.ETKİNLİK

Okuduğunuz metinde geçen aşağıdaki kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlük kullanarak kontrol ediniz. Daha sonra kelimeleri cümle içinde kullanınız.

MALZEME
Tahminim: Tüm araç-gereçler.
Anlamı: Gereç.
Cümlem: Bu malzemeleri depoya taşımamız gerekiyor.

KIVAM
Tahminim: Bir maddenin yoğunluk derecesi.
Anlamı: Sıvılarda koyuluk, yoğunluk.
Cümlem: Hamuru yumuşak bir kıvam alana kadar yoğurmalısın.

SÜZMEK
Tahminim: Bir maddeyi başka bir maddeden ayırmak.
Anlamı: Bir sıvıyı, içindeki katı maddelerden ayırmak için bez veya delikli bir kaptan geçirmek.
Cümlem: Makarnanın suyunu süzdükten sonra tabağa koy.

HAVAN
Tahminim: Besin maddelerinin dövülerek küçültüldüğü kap.
Anlamı:  İçinde bir şey dövüp ufalamaya yarayan, tahta, taş, maden veya plastikten yapılan kap.
Cümlem: Sarımsakları havanda dövmeden kullanamayız.

BULAMAÇ
Tahminim: İyice karıştırılarak elde edilen şey.
Anlamı: Sulu, cıvık hamur.
Cümlem: Yemeği bulamaç etmemen gerekiyordu.

SOS
Tahminim: Yemeklere eşlik eden baharatlı sıvılar.
Anlamı: Bazı yemeklerin üzerine dökülen, domates, baharat vb. şeylerle yapılan karışım.
Cümlem: Patates kızartmasını sosla yemeye bayılırım.

SALGI
Tahminim: Vücudun ürettiği sıvı.
Anlamı: Hücrelerin, vücuttaki bezlerin kandan ayırıp oluşturdukları ve yeniden kana, başka organa veya dışarıya saldıkları sıvı madde.
Cümlem: Tükürük bezlerinin görevi tükürük salgılamaktır.

TUTAM
Tahminim: İki parmağının ucu kadar.
Anlamı: Avuç içi veya parmak uçlarıyla tutulabilen miktarda olan.
Cümlem: Bir tutam tuz yeterli gelecektir.

HAŞLAMAK
Tahminim: Sadece suda pişmesini beklemek.
Anlamı:  Bir şeyi kaynar suya daldırmak.
Cümlem: Makarnanın haşlanmasını beklersen daha iyi olur.

DUYU
Tahminim: Organla algılamak.
Anlamı: İnsanların ve hayvanların, dış dünyanın uyaranlarını görme, işitme, koklama, dokunma ve tatma organlarıyla algılama yeteneği.
Cümlem: İnsanın beş duyu organı vardır.

YALITMAK
Tahminim: İki şeyi birbirinden ayırmak.
Anlamı:  Elektrik akımının olumsuz etkilerini önlemek için iletkeni kauçuk, lastik, porselen vb. ile kaplamak, izole etmek.
Cümlem: Duvarları yalıtmak faydalı olur.

 

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Makarna yapmak için hangi malzemeler kullanılmıştır?

CEVAP: Makarna yapmak için taze fesleğen, çam fıstığı, taze kaşar, zeytinyağı, sarımsak, tuz ve makarna kullanılmıştır.

2. Yazarın yemek tarifini tamamladıktan sonra ağzının suyunun akmasının sebebi nedir?

CEVAP: Yemeğin tadını kafasında canlandırdığı için ağzının suyu akmış olabilir.

3. Sıcak yemeklerin, soğuk yemeklere göre daha fazla yeme isteği uyandırmasının nedeni nedir?

CEVAP: Tabaktaki dumanı üstünde yemeklerden yayılan sıcak hava, güzel kokuların yayılmasına katkıda bulunur ve koku algısını artırır.



4. Bir kokunun size bir anınızı hatırlattığı oldu mu? Olduysa bu durumun sebebi ne olabilir?

CEVAP: Dışarıda yediğim bir yemeğin kokusu bazen annemin yemeklerini hatırlatıyor. Bunun nedeni o yemekleri kokularıyla hafızama kaydetmiş olmam olabilir.

5. Tat ve koku alma duyunuz olmasaydı ne hissederdiniz? Bu duyular hayatınıza ne katıyor?

CEVAP: Tat duyusu sayesinde yediklerimizden keyif alıyoruz. Koku duyusu ise tat duyusunu tamamlar. Güzel bir yemeğin kokusu sayesinde tadını daha çok severiz. Bu duyular olmasaydı sevdiğimiz bir yemek olmazdı. Sadece yaşamımızı sürdürmek için tat almadan yerdik.

 

3. ETKİNLİK

Aşağıda bir gıda ürününün üzerinde yer alan bilgiler verilmiştir. Bilgilerden hareketle soruları cevaplayınız.

1. Ürün hangi tarihten sonra kullanılmamalıdır?

CEVAP: Ürün 02/09/2018 tarihinden sonra kullanılmamalıdır.

2. Ürünün saklama koşulları ile ilgili verilen bilgiler nelerdir?

CEVAP: Serin ve rutubetsiz yerde saklayınız. Güneş ışığından koruyunuz. Kapak açıldıktan sonra 2 cm kadar bitkisel sıvı yağ ilave ederek buzdolabında saklayınız.

3. Aşağıdakilerden hangisine alerjisi bulunan bir insan, bu ürünü tüketmekten kaçınmalıdır?
A) Kırmızı et
B) Patates
C) Domates
D) Biber

CEVAP: C

Neden bu cevabı verdiniz? Cevabınızı metindeki bilgilerle destekleyiniz.

CEVAP: Çünkü domates salçası domates ile yapılır. Domatese alerjisi olan biri domates salçası tüketmemelidir.

 

4. ETKİNLİK

a) Aşağıya, okuduğunuz metinde geçen bir karşılaştırma cümlesi yazınız.

CEVAP: Soğuk yiyeceklerin bulunduğu tabaklar, sıcak yiyeceklerin bulunduğu tabaklara göre, çoğunlukla daha az istek uyandırır.

b) Siz de iki karşılaştırma cümlesi yazınız.

CEVAP:

  • Bence roman, şiire göre okuması daha güzel bir türdür.
  • Sinema tiyatrodan daha popüler olsa da tiyatronun keyfi bambaşkadır.

c) Aşağıya, okuduğunuz metinde geçen bir örneklendirme cümlesi yazınız.

CEVAP: Bir tabak sarımsak soslu makarna fotoğrafına bakmak ya da kaynayan suyun sesini işitmek veya fesleğen yapraklarına dokunmakla beynin tat ve kokuyu hatırlaması, sık sık yaşadığımız bir şeydir ve bu durumda ağzımız sulanır.

d) Siz de iki örneklendirme cümlesi yazınız.

CEVAP:

  • Bazı hisler ise tarifsizdir: İyi bir kitap okurken veya güzel bir müzik dinlerken hissettiklerimiz gibi.
  • Her sene karpuz, kavun gibi yaz meyvelerinin olgunlaşmasını sabırsızlıkla beklerim.

 

5. ETKİNLİK

Aşağıya ailenizdeki ya da çevrenizdeki yetişkinlerden öğrendiğiniz yemeğin malzemelerini sıralayınız. Ardından yemeğin yapılışını yazınız. Daha sonra hazırladığınız metni arkadaşlarınızla paylaşınız.

KREMALI TAVUK SOTE

Malzemeler

Bir parça tavuk göğsü
Birkaç mantar
Kırmızı ve sarı biber
Bir paket krema
Tuz
Karabiber
Kekik
Yağ

Yapılışı: Öncelikle tavaya biraz yağ döküyoruz. Yağ ısınınca küp küp doğradığımız tavukları tavada pişiriyoruz. Tavuklar pişmeye yakın uzun uzun doğradığımız biberleri ekliyoruz. Biraz pişirdikten sonra ise mantarları doğrayıp yemeğe ekliyoruz. Mantarlar piştikten sonra bir paket kremayı yemeğe ekliyoruz. Ardından tuz, kekik ve karabiberi ekliyoruz ve kapağını kapatıyoruz. Krema kaynadıktan sonra üç dakika daha pişiyoruz. Hazır olan yemeği servis ediyoruz.

 

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri okuyunuz.

– Makarna çok lezzetli bir yemektir ama çok yersek fazla kilo alabiliriz.
– Türkiye’de her yıl tonlarca ekmek israf ediliyor oysaki tüketeceğimiz kadar ekmek kullanarak israfın önüne geçebiliriz.
– Düzenli beslenelim yoksa çeşitli sağlık problemleri yaşayabiliriz.

a) Altı çizili kelimelerin metnin anlamını nasıl etkilediğini açıklayınız.

CEVAP: Altı çizili kelimeler iki kelimeyi veya cümleyi bağlamakla görevlidir. Anlam değişikliklerini sağlar. Anlamı kuvvetlendirir.

b) Siz de bu ifadeleri kullanarak cümleler kurunuz.

CEVAP:

  • Onu özlüyorum ama yanına gidecek vaktim yok.
  • Öğretmen şiirimi beğenmedi oysaki arkadaşlarımla da paylaşmak istiyordum.
  • Kütüphaneyi düzenleyelim yoksa bir daha aradığımızı bulamayacağız.

 

7. ETKİNLİK

Görme, duyma, koku alma, tatma ve dokunma duyularına ait verilerden yararlanarak bilgilendirici bir metin yazınız.

CEVAP: BEŞ DUYU

İnsanlarda beş duyu organı vardır. Her duyu organının kendi görevi bulunur. Göz görme işini yapar. Bir film izlemek, bir yerden bir yere gitmek için gereklidir. Kulak duyma görevini üstlenir. Güzel bir müzik dinlerken veya annemizin bizi yemeğe çağırdığını işitirken bu işi kulağımız ile yaptığımızı bilmeliyiz. Burnumuz koku almaya yarar. Bir pastahanenin önünden geçerken kurabiyeleri az önce fırından çıkardıklarını koku aldığımız için anlarız. Bu kurabiyelerin tadına da dilimizdeki tat alma özelliği sayesinde varırız. Tat ve koku birbirini tamamlayan duyulardır. Kokusunu aldığımız şeyin tadını daha güzel hissederiz. Son duyumuz da dokunmadır. Tüm bedenimizi kaplayan deri sayesinde hiç çekinmeden kalemimizi, kitabımızı elimize alırız. Duyu organlarımız ile hayatı anlamlandırırız.



Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 88-89-90-91-92-93. Sayfa Cevapları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiket: turkce ders kitabi 5 sinifin sayfa 112 deki cevap
19 Aralık 2018, 18:41

Abone
Mesaj Sayısı:
Konu Sayısı: 2540

Çok muhteşem

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Cevap Yaz
DirilişYasal Uyarı
Site İsmi: Diriliş
Forum diriliş Diriliş | Diriliş Forumu
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.