5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 16-17-18-19. Sayfa Cevapları MEB Yayıncılık
5. Sınıf MEB Türkçe Ders Kitabı 16,17,18,19. Sayfa Etkinlik Cevapları“Çocukluk” Metni Etkinlik Cevapları 5. Sınıf Türkçe Ders KitabıCevaplar Lila Renkli Yazılardır. HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 16.Sayfa 1. Ailenizdeki ve çevrenizdeki yetişkinlerden öğrendiğiniz oyunu anlatınız. – Salanbaç oyunu:Bir ebe olur gözlerini kapatarak 50 den geriye doğru sayar ve diğer arkadaşları saklanır.Ebe saklanan çocukları arayarak bulmaya çalışır.Bulduğu zaman sobe der ve ilk bulunan ebe olur. 2. Bir zaman makineniz olsa hangi zamana gitmek isterdiniz? Neden? – Eski yıllara giderdim.Anne ve babamın çocukluk zamanlarını çok merak ediyorum.Onlar o yılları ve oynadıkları oyunları anlatırken çok eğleniyorlar. ÇOCUKLUK Affan Dede’ye para saydım, Sattı bana çocukluğumu. Artık ne yaşım var, ne adım; Bilmiyorum kim olduğumu. Hiçbir şey sorulmasın benden; Haberim yok olan bitenden. Bu bahar havası, bu bahçe; Havuzda su şırıl şırıldır. Uçurtmam bulutlardan yüce, Zıpzıplarım pırıl pırıldır. Ne güzel dönüyor çemberim; Hiç bitmese horoz şekerim! Cahit Sıtkı TARANCI 17. Sayfa 1.ETKİNLİK a) Aşağıdaki dizelerde yer alan altı çizili sözcüklerin metinde hangi anlamda kullanıldığını işaretleyiniz. – “Affan Dede’ye para saydım, Gerçek anlam – Sattı bana çocukluğumu.” Mecaz anlam Saymak Bir şeyin kaç tane olduğunu anlamak için bunları birer birer elden veya gözden geçirmek, sayısını bulmak. Bir kimsenin, kendini veya başkasını olduğundan daha önemli, yetkili ve değerli göstermesi. Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı dolayısıyla bir kimseye değer vermek, hürmet etmek. Bir yolunu bularak birinden ayrılmak. Sayıları arka arkaya söylemek. Bir değer karşılığında bir malı alıcıya vermek. Ödemek. b) “Saymak” ve “satmak” sözcükleri metinde gerçek anlamda mı mecaz anlamda mı kullanılmıştır? Açıklayınız. Saymak gerçek anlam – Para vererek ödemek Satmak mecaz anlam – Satmak ancak maddi karşılığı olan şeyler için kullanılır. c) “Saymak” ve “satmak” sözcüklerinin gerçek ve mecaz anlamlarıyla birer cümle yazınız. – Bugün eve kaç misafir geldiğini saydım. –Gerçek anlam – Dertlerimi saya saya yoruldum. – Mecaz anlam – Bu ev 50 bine satılmış. –Gerçek anlam – Arkadaşım beni bir hiç uğruna sattı. – Mecaz anlam 2.ETKİNLİK Aşağıdaki soruları şiirden hareketle yanıtlayınız.
1. Şair, çocukluğuna nasıl kavuşmuştur? – Affan dede satmıştır. 2. Şairin zihnindeki çocuklukta neler vardır? – Bir çocuk hali ve hiçbir şeyden haberi yok. 3. Sizce şair çocukluğunu niçin arıyor olabilir? – Çocukluğunu özlediği için 4. Şiirin ana duygusu nedir? – Çocukluk özlemi 5. Hayatınızda geri gelmesini istediğiniz bir zaman var mı? Anlatınız. – Çocukken hayatın zorlukları bilinmiyor ve kendi dünyan oluyor.Bu nedenle çocukluk zamanlarını isterdim. 18. Sayfa 3.ETKİNLİK Cahit Sıtkı TARANCI’ya okuduğunuz metnin içeriğinden hareketle üç soru sorunuz. 1- Çocukluğunuz nerede geçti? 2- Çocukluğunuzu doya doya yaşadınız mı? 3- Çocukken en sevdiğiniz arkadaşınız kimdi? 4.ETKİNLİK a) Aşağıdaki metni okuyunuz. b) Yukarıdaki metinde yer alan sorun nedir? Anlatınız. – Eski oyuncakların artık rağbet görmemesi. c) Öğretmeninizin yönlendirmesiyle gruplara ayrılınız. Aşağıdaki sorulardan birini seçerek grup içinde tartışınız. Ardından grup sözcüsü seçerek düşüncelerinizi diğer arkadaşlarınızla paylaşınız. 1. Çocuklar Affan Dede’nin oyuncaklarını neden beğenmiyorlar? Önceden beğenilen oyuncakların bir zaman sonra beğenilmemesinde neler etkili olabilir? – Çünkü zaman ilerledikçe teknoloji de ilerliyor ve çocukların ilgisi artık sanal oyunlara yöneliyor. 2. Siz hangi oyuncaklarla oynamayı seversiniz? Neden? – Kendi yaptığımız oyuncaklar ile oynamayı severim.Çünkü kendi yaptığımız oyuncaklarda daha bir emek vardı. 3. Sizin oynadığınız oyun ve oyuncaklarla eski oyun ve oyuncaklar arasında ne gibi farklılıklar olabilir? – Şimdiki oyuncaklar eskiye oranla daha basit.Genellikle plastiklerden yapılmış ve daha renkli. 4. Affan Dede ne yapsaydı çocuklar ondan yine oyuncaklar alırdı? – Eski oyuncakların tanıtımını daha iyi yaparak onları çeşitli hikayeler ile süslemeliydi.renkleri solanları boyamalıydı. 5.ETKİNLİK “Çocukluk” konulu bir şiir ezberleyiniz. Öğretmeninizin belirlediği bir zamanda şiirinizi vurgu, durak ve tonlamaya dikkat ederek fon müziği eşliğinde okuyunuz. Gerektiğinde öğretmeninizden örnek bir okuma isteyebilirsiniz ya da farklı kaynaklardan şiirin okunuşunu dinleyebilirsiniz. 19. Sayfa 6. ETKİNLİK Aşağıdaki sözcüklerden hareketle bir şiir yazınız. Şiirinize bir başlık koyunuz. geçmiş, hayal, özlem, sevmek, çocukluk Herkes geçmişin hayali ile yaşar Eski günlere özlem gelir içinden Çocuklukta güzeldir karşılıksız sevmek Artık dönüş olmaz o günlere ne yazık 7. ETKİNLİK Aşağıya sevdiğiniz bir oyunu ya da oyuncağı tanıtan bir yazı yazınız. Ardından tanıttığınız oyunu ya da oyuncağı anlatan bir resim çiziniz. – Topaç oyunu.Topaça sarılan iple hızla yere doğru atılır ve topacın dönmesi seyredilir.
Bir önceki yazımız olan 5. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 88-89-90-91-92-93. Sayfa Cevapları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz. |