Cevap Yaz
15 Aralık 2019, 20:09
Mehmet Akif
Yönetici

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı “Türk Mutfak Kültüründe Kahve” Etkinlik Cevapları



7. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 94-95-96-97-98-99-100 “Türk Mutfak Kültüründe Kahve” Metni Etkinlik Cevapları

TÜRK MUTFAK KÜLTÜRÜNDE KAHVE

94. Sayfa

DERSE HAZIRLIK

1. Türkiye’de kahve yetişmemesine rağmen neden dünyaca ünlü “Türk kahvesi” ifadesi oluşmuştur?

Cevap: Kahvenin hazırlanışı pişirilişi diğer ülkelere göre farklı yapılmaktadır.Bu da tadının lezzetinin farklı ve güzel olmasına neden olmaktadır.Bundan dolayı Türk Kahvesi denilmektedir.

2. Dünyaca bilinen Türk mutfak ürünleri nelerdir?

Cevap: Baklava, döner, kebap, künefe, fındık, çay, lokum

96. Sayfa

1. ETKİNLİK

Aşağıda metinden alınan cümleler verilmiştir. Bu cümlelerde geçen ve sözlük anlamları verilen kelimeleri bularak bulmacaya yerleştiriniz.

Türkçede gündelik hayatımızda kullandığımız ve kahve içme kültüründen kaynaklanan birçok atasözü bulmak mümkündür.
Kahve, tropik iklim isteyen, yükseklerde ve zor yetişen narin bir bitkidir.
Türkler tarafından bulunan yepyeni hazırlama metodu sayesinde kahve, güğüm ve cezvelerde pişirilerek “Türk Kahvesi” adını almıştır.
Saraydaki konuklara ikram edilen tatlılarla ve şerbetlerle birlikte kahve sunulmaktaydı.
Kahve ibriklerden fincanlara aktarılır, en son, dağıtan kişi içeriye girerdi.
Kahveyle tanışan Avrupalı seyyahlardan kimi bu içeceğin bağımlısı olmuş.

Cevap:

96. Sayfa

1. Tarihsel, toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerler ile bunları yaratmada, sonraki nesillere iletmede kullanılan, insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünü, hars, ekin. (kültür)
2. Yandan kulplu, boynu uzun, genellikle bakırdan su kabı. (güğüm)
3. Dönenceye ait. (tropik)
4. Sıcak iklimlerde yetişen bir ağacın meyvesinin çekirdeklerinin kavrulup çekilmesiyle elde edilen tozla hazırlanan içecek. (kahve)
5. Kahve pişirmeye yarayan saplı, küçük kap. (cezve)
6. Gezgin, turist. (seyyah)
7. Bir şeyi armağan olarak verme, sunma. (ikram)
8. Su koymaya yarayan kulplu, emzikli kap. (ibrik)
9. Çay, kahve vb. sıcak şeyler içmekte kullanılan, genellikle kulplu, porselen veya camdan yapılmış küçük kap. (fincan)

97. Sayfa

2. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Türk kahvesinin farklı ve kendine özgü yönleri (elde edilişi, yapımı, içimi) nelerdir?

Cevap: Tatlı sohbetlere eşlik eder, güzel yemeklerin üstüne içilir, tek başınıza keyif yapacağınızda yanınızda olur, kız isteme törenlerinin de en önemli detayıdır. Türk kahvesini bu kadar özel yapan en önemli unsur ise köpüğüdür. İşte bol köpüklü bir Türk kahvesi yapmanın sırları:Öncelikle her fincan için iki çay kaşığı kaşığı Türk kahvesi, cezveye koyulur. Kahvenin olabildiğince taze çekilmiş olması önemlidir, uzun süre beklemiş veya ağzı açık rutubetlenmiş kahveyi kullanmamanızı öneririz.

2. Türk kahvesini özel yapan kültürel yönler nelerdir?

Cevap: Türk kahvesi kültürü ve geleneği, kahvenin İstanbul’da kahvehanelerde servis edilmeye başlandığı 16. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Geleneğin, tadını eşsiz yapan ve sosyalleşmeye katkıda bulunan, iki ünlü yönü vardır. Türk kahvesinin sosyalleştirme rolü, İstanbul’da, dikkat çeken dekorasyonlarıyla, ilk kahvehanelerin açılmasına dayanmaktadır. Kahvehaneler o zamanlarda ve hala, insanların kahve içtiği, sohbet ettiği, haber paylaştığı, kitap okuduğu ve sosyalleştiği yerlerdir. Bu yönü önemlidir.

3. Yörenizdeki “kız isteme” töreninde uygulanan kahve geleneğini anlatınız.

Cevap: Erkek tarafı kız tarafının evine gider ve sohbet başlar.Gelin adayı Türk Kahvesi yapar ve kahve içildikten sonra kız istenir.Gelin adayı damat adayının kahvesine şeker yerine tuz koyar.

4. Türk kahvesi gibi hem lezzet bakımından farklı hem de sosyal ve kültürel önemi olan başka Türk içecekleri neler olabilir? Bunlarla ilgili ne tür sosyal mekânlar oluşturulabilir?



Cevap: Ayran, şerbet, çay, limonata. Çay evleri yapılabilir ve içinde değişik içecekler sunulabilir.

5. Günümüz kafeleri ile geleneksel Türk kahvehanelerini karşılaştırınız, tercihinizi ve nedenlerini belirtiniz.

Cevap: Tercihim Türk Kahvehaneleri olur.Daha samimi ve bol sohbetin olduğu bir yerdir. Kafeler daha soğuk ve pahalı oluyor.

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerin başına amaç-sonuç bildiriyorsa (A), neden-sonuç bildiriyorsa (N), karşılaştırma bildiriyorsa (K) yazınız.

Kahvenin Arabistan’dan Batı’ya açılımı Osmanlı üzerinden olmuştur, bu yüzden de Avrupalılar kahveyi Türk içeceği olarak adlandırmıştır. ( N )

Osmanlı’da kahvehaneler konuk ağırlamak için kullanılan sosyal mekânlar olarak kullanılmıştır. ( A )

Türk mutfağının kendine özgü yaratıcılığı ve beğenileri, onu diğer kültürlerin mutfaklarından büyük ölçüde ayırmaktadır. ( K )

Avrupalı seyyahlar bilimsel incelemesinin yapılması için ülkelerine kahve götürmüşlerdir. ( A )

Türk kahvesi gerek yapılışı gerekse içimiyle diğer kahve çeşitlerinden oldukça farklı ve kendine özgüdür. ( K )

Kahve çekirdekleri öğütüldükten sonra tazeliklerini uzun süre koruyamadığı için kahve yapımından hemen önce öğütülmelidir. ( N )

Konuk ağırlamak için artık evden başka bir mekân oluşmuştu. ( A )

4. ETKİNLİK

Aşağıda verilen atasözlerini inceleyiniz, atasözlerinde kahve hangi yönüyle anlatılmaktadır?

Verilmek istenen mesaj üzerinde düşünüp görüşlerinizi arkadaşlarınıza anlatınız

Konuşmanız sırasında kelimeleri anlamlarına uygun olarak kullanmaya dikkat ediniz.

“Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır.”
“Gönül ne kahve ister ne kahvehane; gönül sohbet ister, kahve bahane.”

Cevap: Kahve sadece bir içecek olarak değil aynı zamanda kültürümüzde farklı değerleri ve özellikleri temsil etmektedir.Kahvenin dostlarla paylaşılan güzel zamanların bir parçası olması.

98. Sayfa

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni okuyunuz. Yönergeleri uygulayınız.

Yukarıda okuduğunuz “Her Dem Tiryaki” metni ile “Türk Mutfak Kültüründe Kahve” metnini karşılaştırarak benzer ve farklı yönlerini yazınız.

Cevap:

Benzer Yönleri: İkisi de Türk Kültüründe önemli yere olan içeceklerden bahsetmektedir.Hazırlanışı pişirilişi sunuluşundan bahsedilmektedir.

Farklı Yönleri: Biri çayı diğeri kahveden bahsetmektedir.

99. Sayfa

Okuduğunuz “Her Dem Tiryaki” metnindeki örneklendirme cümlelerini yazınız.

Cevap: Çay müptelası olun ya da olmayın, zengin de olsanız fakir de fark etmez çünkü sınıflandırmaz sizi çay. Şefkatlidir, sağlıklıdır, yoldaştır, memlekettir, asildir ve hepimizindir.

6. ETKİNLİK

Ailenizden ve çevrenizden öğrendiğiniz Türk kahvesi hazırlanışında kullanılan malzemeleri sıralayınız. Ardından Türk kahvesinin hazırlanışını yazınız.

Cevap: Su, cezve, kahve, şeker, fincan.
İlk önce soğuk su cezveye konur içine yeteri kadar kahve tozu konur ve şeker ilave edilip kısık ateşte pişirilir.Kahve tam kaynarken ocaktan alınır ve böylece köpüklü olur.Daha sonra yavaşça fincana konur ve servis edilir.

100. Sayfa

7. ETKİNLİK

Yönergelere göre soruları cevaplayınız.

a) Aşağıdaki cümlelerin sonuna, kutulardaki eklerden uygun olanını örnekteki gibi yazınız.

-dir, -idi, -imiş, -ise

Cevap:

Türk kahvesi kendine özgüdür.
Türk kahvesinin tadı diğer kahvelerden daha yoğundur
Kahve, tropik iklim isteyen, yükseklerde ve zor yetişen narin bir bitkidir
Aldığı kıyafetler çok pahalıymış
Avludan büyükçe bir bahçeye geçermiş
Türk kahvesi en çok ritüel barındıran kahvedir
İstanbul’a hızlı trenle gidiyormuş
Herhâlde arayan Ahmet Beydi
Türkçe sınavında çok başarılıydı
Benden aldığı kitapları yarın kargoyla gönderecekmiş
Uçakla İstanbul’a gidecekti
Bu sabah gökyüzü bulutluydu
Bizimle gelecekti biraz acele etsin

b) Getirdiğiniz eklerin cümledeki işlevlerini yazınız.

İsme geldiğinde;

Cevap: Belirtme durumu anlatır

Fiile geldiğinde;

Cevap: Zaman bildirir.



Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Türkçe 68-69. Sayfa Cevapları Meb Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiket: 7 sınıf türkçe türk mutfak kültüründe kahve
HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Cevap Yaz
DirilişYasal Uyarı
Site İsmi: Diriliş
Forum diriliş Diriliş | Diriliş Forumu
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.