10 Mayıs 2025, 18:04
can
Yönetici

5. Sınıf Sosyal Bilgiler (2. Kitap) Cevapları Sayfa 132-133 MEB Yayınları

“5. Sınıf Sosyal Bilgiler 2. Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132-133” konusunu burada bulabilirsiniz. Daha fazla ders cevapları için inceleyin.

5. Sınıf MEB Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 132-133 (2. Kitap) 


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları (2. Kitap)

ÖĞRENELİM

Teknolojinin olumlu veya olumsuz etkileri, insanların teknolojiyi kullanma biçimleriyle ilgilidir. Teknolojik ürünlerin yapım amacını ve kullanımında dikkat edilecek hususları bilmek; bu ürünleri doğru zamanda, miktarda ve yerde kullanmak, kullandığımız ürünün verimliliğini artırır. Bunun tersini düşünecek olursak kullandığımız teknolojik ürünün olumsuz sonuçları ile karşı karşıya kalırız. Bu yüzden teknolojik araçları kullanırken kendimize “Hangi cihaz ne yapmaya yarıyor, neyi yaparsam daha kullanışlı hâle getiririm, hangi amaçla kullanırsam faydası dokunur, kullanırken nelere dikkat etmeliyim?” sorularını sormalıyız.

Cep telefonu, tablet ve dizüstü bilgisayar taşınabilir teknolojik ürünler olduğundan genel ağ kullanımı ile birlikte artan rolleriyle hayatımızın her alanında yer almaktadır (Görsel 6.22). Evde, okulda ve iş hayatında taşınabilir teknolojilerin kullanım alanı her geçen gün artmaktadır.



Görsel 6.22

Taşınabilir teknolojik ürünlerin kullanımı ile ilgili aşağıdaki metinleri okuyunuz. Analiz kartına uzman görüşlerinin bakış açısını ve kendi görüşünüzü yazınız.

Uzman Görüşü 1



Sadece bir telefon deyip de geçmemek gerek. Akıllı telefonlar hayatımızın merkezine yerleşmiş durumda. Bu küçük aletler sayesinde hayatımız o kadar kolaylaştı ki… Tüm bilgiler elimizin altında artık. İstediğimiz yeri sanal ortamda gezebiliyor, mağaza mağaza dolaşmadan alışveriş yapabiliyoruz… Daha neler neler… Son derece kaliteli fotoğraflar çekebiliyor, banka işlemlerini bir tuşla halledebiliyor, çeşitli uygulamalarla hiç bilmediğimiz yerleri kolayca bulabiliyoruz. Akıllı telefonlar çoktan bizden biri olmuş durumda. Onlar olmadan dışarıya adım bile atamıyoruz. Bize bir nefes kadar yakın bu küçük aletlere sıkı sıkıya sarılıp hayatın hızına ayak uydurmalıyız.

Uzman Görüşü 2

Teknoloji insanın hayatını kolaylaştırır. Bulaşık makinesi, ütü veya çamaşır makinesinin hayatımızda olmadığını bir düşünün. Hayatımız ne kadar zorlaşırdı. Kendi küçük ama etkileri çok büyük olan akıllı telefonlar ise bizim hayatımızı kolaylaştırmak bir yana dursun âdeta hayatımızı esir almış durumda. İnsanları yalnızlaştıran bu teknolojik ürün, göz sağlığımız başta olmak üzere fiziki sağlığımızı etkilemekle beraber ruh sağlığımıza da zarar vermektedir. Yanımızdan bir an bile ayırmadığımız bu küçük aletin bağımlılığından bir an önce kendimizi ve yakınlarımızı kurtarmalıyız.

Cevap:



Taşınabilir teknolojik ürünler cep telefonu, tablet ve diz üstü bilgisayarlar hayatımızı çok kolaylaştırmaktadır. Hem bilgiye erişebiliyor hem de eğlenebiliyoruz. Fakat bu ürünleri zamanında yerli yerince kullanmak önemlidir. Sağlığımızı bozacak derecede bu ürünleri kullanmak zararlı olmaktadır.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları (2. Kitap)

Teknolojik ürünlerin kullanımı ile ilgili verilen görsel, metin ve haberleri okuyunuz. Soruları cevaplayınız.

Görsel 6.23
Görsel 6.24
Görsel 6.25

Görsellerdeki çocuklardan hangisinin bilgisayar kullanırken duruş şekli doğrudur? Diğer görsellerdeki yanlışlar nelerdir? Açıklayınız.



Cevap: Görsel 6.24’teki çocuk duruş pozisyonu olarak doğru olanı yapmaktadır. Dik oturmuş ve belli bir mesafeden bakarak göz sağlığını korumaktadır. Görsel 6.23 teki çocuk karanlık bir ortamda ve yanlış duruş pozisyonundadır. Görsel 6.25 teki çocuk yatarak bilgisayar kullanmaktadır ve kemik sağlığı için zararlıdır.

Sahip olduğunuz veya kullandığınız taşınabilir teknolojik ürünler var mı? Varsa bunlar nelerdir? Açıklayınız.

Cevap: Cep telefonum var. Bilgi edinmek, eğlenmek, sosyal medya ve ödevlerim için kullanıyorum.

Bu teknolojik ürünleri ne zaman, ne kadar süre, hangi ortamlarda ve hangi amaçlarla kullanıyorsunuz? Söyleyiniz.



Cevap: Cep telefonumu bazen 1 saat bazen de bir kaç saat kullanıyorum. Genellikle oyun oynamak ve ödevlerimi yapmak için kullanmaktayım.

AFAD Acil Çağrı Mobil Uygulaması hayat kurtarıyor

“… Kahramanmaraş merkezli, 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından geliştirilen ve acil yardım çağrısı yapma imkânı veren ‘AFAD Acil Çağrı Mobil Uygulaması’ hayat kurtarıyor. Uygulama, telefon şarjı bitse de konum bilgileri sisteme işlendiği için afetzedelere ulaşma imkânı sağlıyor…”

(Genel ağdan alınmıştır.)



Seyir hâlinde cep telefonu kullanımı kazalara yol açıyor

“… Sürücülerin seyir hâlinde cep telefonu ile uğraşmaları, kazalara ve can kayıplarına yol açabilmektedir. Oysaki telefona birkaç saniyelik bir bakış bile büyük risk taşıyor. Türkiye’de günde ortalama 20-25 kişi trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybederken bu trafik kazalarının büyük çoğunluğuna ise cep telefonu kullanımı yol açıyor…”

(Genel ağdan alınmıştır.)

Haberlerde olduğu gibi günlük hayatınızda cep telefonunun bilinçli veya bilinçsiz kullanımına verilebilecek örnekler nelerdir? Söyleyiniz.



Cevap: Fazla kullanımı ve oyun oynamak bağımlılık yapmaktadır. Şekil bozuklukları, göz bozukluklarına neden olmaktadır. Cep telefonunu sürekli sessizde bırakmak bize ulaşmak isteyenlerden haberimizin olmamasına neden olurken, bir yere gidince annem beni merak edince hemen ulaşabiliyor.


Bir önceki yazımız olan veya sonraki başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ
Forum DirilişYasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.