25 Ekim 2022, 17:30
Donatello
Yönetici

7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 99


7. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Gün Yayıncılık

5. Ünite İslam Düşüncesinde Yorumlar Cevapları


7. Sınıf Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Gün Yayıncılık

ÜNİTEYE HAZIRLIK

1. Mezhep, fıkıh, itikat ve tasavvuf kavramlarının anlamlarını öğreniniz.

Mezhep: Bir dinin, anlayış ve görüş ayrılıkları dolayısıyla ortaya çıkan, belirli kuralları, kendi içinde tutarlı inanç ve davranış bütünlüğü bulunan büyük kollarından her biri.

Fıkıh: İslam hukuku.



İtikat: İnanma, inanç.

Tasavvuf: Tanrı’nın varlığını, birliğini, niteliğini ve evrenin oluşumunu varlık birliğiyle, yaratılanla yaratanın bir oluşu, aynı kaynaktan gelişi anlayışıyla açıklayan dinsel ve felsefi akım.

2. Fıkhi mezheplerin hangileri olduğunu araştırıp öğreniniz.



Sünnîler’in dört büyük fıkıh mezhebi:

  • Hanbeli mezhebi
  • Hanefi mezhebi
  • Maliki mezhebi
  • Şafii mezhebi

Şiâ’nın takip ettiği fıkıh mezhepleri:

  • Caferi fıkhı
  • İsmâilîyye mezhebi
  • Zeydîyye mezhebi

Haricîler’in günümüze kadar ulaşan mezhebi:

  • İbadiyye mezhebi

Diğer bağımsız fıkıh mezhepleri:



  • Zahiri mezhebi

3. Nakşibendilik hakkında araştırma yapınız.

Cevap: Nakşibendilik, 1318’de Muhammed Bahauddin önderliğinde Buhara yakınlarındaki Kasrı Arifan kasabasında doğmuştur. Kendisi Hanefi mezhebine mensuptur. Nakşibendiliğin esası sohbet, vaaz ve nasihate dayanır. Dinin emirlerine sıkı sıkıya sarılma, tarikat vasıtasıyla gönül dünyasını temizleme, aşkla Allah’a yaklaşma, bilgi ve marifetle Allah’a ulaşma Nakşibendiliğin temel ilkelerindendir.İnsanların kendilerini geliştirip iç dünyalarını temizlemeleri için kötü alışkanlıkları bırakmaları, günahlardan tövbe ve istiğfar etmeleri, zikir, tefekkürle meşgul olmaları ve nafile namaz kılmaları önemle tavsiye edilir.

4. Yeseviliğin Orta Asya ve Anadolu’da İslam’ın yayılmasına katkısı hakkında bir araştırma yapınız.

Cevap: Ahmet Yesevi, Müslüman kimliğinin korunması konusunda büyük çaba göstermişti. Onun basit anlatım tarzına sahip oluşu ve halka inebilmesi, öğretilerinin toplum vicdanında hızla yansımasına imkân sağlamıştı. Hadislere ve tasavvufi görüşlere yer verdiği eseri “Divan-ı Hikmet” İslamın yaygınlaşmasında önemli rol oynamıştır. Türklerin eski kültürlerinde var olan kopuz eşliğinde okunan şiirlerin yanında Hoca Ahmed Yesevî’nin “hikmetleri” de söyleniyordu. İşte hikmet geleneği Türklerin İslâmlaşmasıyla birlikte bu köklü temel üzerine bina edilmiştir.



5. Alevilik-Bektaşilikte yer alan semah, musahiplik ve gülbank kavramlarının anlamlarını sözlüklerden bularak defterinize yazınız.

Semah: Alevi ve Bektaşi topluluklarınca müzik eşliğinde oynanan, bir tür törensel halk dansı.

Muhasiplik: Alevilikte özel bir dinî tören ile atanan ve kişinin hem dünyada hem de ahirette kardeşi ve yoldaşı kabul edilen kimseyle dostluğu.

Gülbank: Eskiden yeniçerilerin ulufe aldıklarında hep bir ağızdan makamla söyledikleri dua ya da kimi dergâhlarda hep bir ağızdan ve makamla yapılan dua, söylenen ilahi ya da içilen ant.



Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97-98 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


06 Aralık 2022, 22:51

Abone
Mesaj Sayısı:
Konu Sayısı: 3712

Çok güzel bir konu ve cevaplarınız çok faydalı. Bunları sadece ders için değil bilgi edinmek amacıyla öğrenmeliyiz. Teşekkürler.

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
DMCA.com Protection Status
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.