02 Aralık 2023, 15:17
Mehmet Akif
Yönetici

4. Sınıf İnsan Hakları 68-69-70-71. Sayfa Cevapları Hecce Yayınları


4. Ünite Uzlaşı: 4. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Cevapları

4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 68-69-70-71 Cevapları Hecce Yayıncılık


4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 68 Cevapları Hecce Yayınları

A. Aşağıda verilen ifadelerdeki boşlukları uygun şekilde doldurunuz.

Anlaşmazlık Empati İletişim Yasalar Problem Uzlaşı

Cevap:



1. İki ya da daha çok tarafın düşünce ve amaçları arasındaki uyuşmama durumuna anlaşmazlık denir.
2. İnsanların, aralarındaki görüş ve çıkar ayrılıklarını karşılıklı ödünler vererek kaldırıp anlaşmasına uzlaşı denir.
3. Anlaşmazlıkları çözmek için yapılması gereken ilk ve en önemli şey, karşı tarafla iletişim kurmaktır.
4. Kişilerin empati yapamaması, anlaşmazlık yaşanmasına neden olur.
5. Devlet tarafından konulan yasalar tüm toplumun uzlaştığı temel değerlerdir.


B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların yanma “D”, yanlış olanların yanına “Y” yazınız.

Cevap:



1. Anlaşmazlık durumunda olaya kendi bakış açımız ile bakmalıyız. (Y)
2. Birden fazla görüşün olduğu durumlarda uzlaşıya başvurulur. (D)
3. Empati yapmak, karşımızdaki insanın neler hissettiğini anlamamızı sağlar. (D)
4. Sorunları çözmek için diğer görüşleri dinlemeye gerek yoktur. (Y)
5. İletişim kurmazsak sorunları çözemeyiz ve mutsuz oluruz. (D)


C. Aşağıda verilen soruları defterinize yanıtlayınız.

1. Bir sosyal deney yapılmak istenmektedir. İnsanlar iki gruba ayrılır. Her iki gruba da aynı soru sorulur. A grubunda insanların birbirleriyle iletişim kurmasına izin verilmez. Sadece soruyu okurlar, düşünürler ve bunu bir kâğıda bireysel olarak yazarlar. B Grubu ise doğru cevabın ne olabileceği konusunda birbirleriyle görüşür ve gerektiğinde uzlaşarak tek bir görüşe ulaşır. Sizce hangi grup, ne tür bir cevaba ulaşır? Hangisinin süreci daha zor gerçekleşir? Hangi grubun yanıtı ya da yanıtları daha tatmin edici olur?

Cevap:



B grubunun cevapları daha tatmin edici olur. Çünkü birbirlerini dinleyerek karşılıklı iletişim kurarak sorunları çözmek daha kolay olur.


2. Bir mahalledeki boş araziye çocuk parkı mı yoksa spor merkezi mi yapılacağı konusundaki farklı düşünceler nedeniyle karar verilememektedir. Bu durumda mahalle sakinlerinin izlemesi gereken adımlar neler olmalıdır?

Cevap: Herkesin görüşlerini dinlemek ve uzlaşı içinde hareket etmek gerekir. Bunlar da sorunu çözmez ise demokratik olarak oylama yapılabilir.


Ç. Aşağıda verilen kavramların anlamlarını araştırınız. Bu kavramlar neden önemlidir? Söyleyiniz.



1. İletişim
2. Uzlaşı
3. Empati

Cevap:

İletişim, bilgi ve düşüncelerin aktarılmasıdır.

Uzlaşı, farklı taraflar arasında anlaşmaya varmaktır.



Empati, başkalarının duygularını anlamak için kendinizi karşınızdaki insanın yerine koyup öyle düşünmektir.

Bu kavramlar önemlidir çünkü insanların huzur , barış ve güven içinde olmaları, kısacası mutlu olmaları için bu kavramlara dikkat etmeleri gerekir.


4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Hecce Yayınları

D. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları yanıtlayınız.

1. Seda ve Emre 4. sınıfa giden ikiz kardeşlerdir. Seda ve Emre’ye ailesi hediye olarak bir bisiklet almıştır. Ancak bisikleti hep Emre kullanıyor, Seda ise bisikleti kullanamadığı için bu duruma çok üzülüyor. Emre ne yaparsa Seda’nın üzüldüğünü daha iyi anlayabilir?



A) Anlaşmazlık
B) Empati
C) İletişim
D) Uzlaşı

Cevap: C


2
I. Doğru iletişim kurmak
II. Empati yapmak
III. Uzlaşı sağlamak için çaba göstermek
Anlaşmazlık durumlarında yukarıdakilerden hangilerini yapmalıyız?

A) I-II
B) II-III
C) I-III
D) I-III-III



Cevap: D


3. Nur ve Merve çok yakın iki arkadaştır. Ancak sürekli anlaşmazlık yaşarlar. Bu yüzden de en güzel günlerde bile mutsuz olurlar. Nur ve Merve’nin uzlaşı sağlayabilmesi için birbirlerine hangi davranışı göstermeleri gerekir?

A) Bağırmak
B) Dinlemek
C) Sinirlenmek
D) Söz kesmek

Cevap: B




4 Aşağıdakilerden hangisi uzlaşı sürecinin özelliklerinden biridir?

Cevap: C


5. Zehra öğretmen 4-C sınıfında sınıf başkanı seçimi yapmıştır. Seçim sonucu sınıf başkanı Ayşe olmuştur. Ancak diğer öğrenciler de sınıf başkanı olmak istediğini söylemiştir. Bunun üzerine Zehra öğretmen, her hafta yeni bir sınıf başkanı belirlemiştir. Bütün öğrenciler, sınıf başkanlığı görevini tek tek yerine getirmiştir.

Yukarıdaki metinde yer alan Zehra öğretmen öğrencilerin isteklerini dinleyerek aslında ne yapmıştır?



A) Uzlaşı sağlamıştır.
B) İletişim kurmuştur.
C) Anlaşmazlık yapmıştır.
D) Ön yargılı davranmıştır.

Cevap: A


4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları Hecce Yayınları

6
I. Karşımızdakinin duygu ve düşüncelerini anlamak
II. Problemin ne olduğunu belirlemek
III. İki taraf için en uygun çözüm önerisini uygulamak
IV. Kızgınken konuşmamak
Yukarıda verilen uzlaşma sürecinin aşamalarının doğru sıralanışı hangisidir?

A) I, III, IV, II
B) II, IV, I, III
C) I, IV, II, III
D) II, III, II, IV

Cevap: B


7. İnsanlar bazen anlaşmazlık yaşayabilir. Anlaşmazlıkların en önemli nedeni nedir?

A) İyi iletişim kuramamak
B) Bencilce düşünmek
C) Saygılı olmamak
D) Ön yargılı olmak

Cevap: A


8. Üzerinde tartışılan konularda neye ihtiyaç duyulur?

A) İtiraz etmeye
B) Uzlaşı yapmaya
C) Koşulsuz kabullenmeye
D) Fikrinde ısrarcı olmaya

Cevap: B


9. Aşağıda yer alan konulardan hangisinde uzlaşma sürecine başvurulması beklenmez?

A) Sınıfımızda uyulması gereken kuralları belirlerken
B) Arkadaşımızla birlikte gideceğimiz sinemaya karar verirken
C) Okulumuza hangi vasıtayla geleceğimizi düşünürken
D) Dışarıda giyeceğimiz kıyafete karar verirken

Cevap: A


10. Aşağıda yer alan davranışlardan hangileri anlaşmazlık yaşayan bireylerde görülür?

A) Kızgın ve iletişime açık
B) Mutsuz ve iletişime açık
C) İletişime kapalı ve mutlu
D) İletişime kapalı ve kızgın

Cevap: D


4. Sınıf İnsan Hakları, Yurttaşlık Ve Demokrasi Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları Hecce Yayınları

E. Aşağıda verilen zihin haritasını bu ünitede öğrendikleriniz çerçevesinde doldurunuz. (Tabloda yer çok az, çok kısa cevaplar verilebilir, maddeler halinde olmalı ama kısa cümleler)

Cevap:

uzlaşı

 

Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf İnsan Hakları 66-67. Sayfa Cevapları Hecce Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


21 Şubat 2024, 13:21

Abone
Mesaj Sayısı:
Konu Sayısı: 3679

Çok teşekkür ediyorum eliniźe sağlık 😘🤩😍❤🌹

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
DMCA.com Protection Status
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.