11 Aralık 2023, 09:15
Mehmet Akif
Yönetici

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 165-166-167-168-169-170. Sayfa Cevapları Ferman Yayınları


6. Ünite Ben Bir Vatandaşım: Özgürlüğümüzün Değeri Cevapları

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 165-166-167-168-169-170 Cevapları Ferman Yayınları


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları Ferman Yayınları

Hazırlanalım

İnsanların kendilerini yönetecek kişileri seçimlerle belirlemesinin önemi nedir? Fikirlerinizi söyleyiniz.

Cevap: İnsanların yönetimde söz sahibi olması için, kendi belirlediği yöneticileri seçer. Bu demokrasinin temelidir. İnsanlar kendi fikir ve düşüncelerine en uygun olan yöneticileri tercih eder ve en çok oyu alan yöneticiler ülkeyi yönetirler. Bu adil, çoğulcu, demokratik bir uygulamadır.




Söyleyelim

Aşağıda ikinci meclis binamızın toplantı salonunun içi görünmektedir. Bu görselde kürsünün tam üstünde yazan “Hakimiyet Milletindir” ifadesi ne anlama gelmektedir? Meclisimiz ile özgürlüğümüz arasındaki bağlantı nedir? Fikirlerinizi söyleyiniz.

Cevap: “Hakimiyet Milletindir” ifadesi milli egemenliğin, halka ait olması demektir. Halk kendini temsil edecek olan yöneticileri seçerek meclise gönderir ve halkın adına kararlar almasını sağlarlar. Bu yöneticiler seçimlerle iş başına gelirler ve belli bir süreliğine tasama ve yürütme görevlerini yaparlar. Meclis halkın iradesini temsil eder.




4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 166 Cevapları Ferman Yayınları

Söyleyelim

Yanda verilen fotoğrafı inceleyiniz. Bu fotoğraf 1933’te Uşak’ta çekilmiştir. Fotoğraftaki pankartta anlatılmak istenen nedir? Tartışınız.

Cumhuriyet Bayramı kutlamaları 1933 yılı

Cevap: Pankartta yazan “Cumhuriyeti Biz Böyle Kazandık” ifadesi, halkın her türlü özverisi, çabası, mücadelesi sonucu kazanılmasını anlatmaktadır. Kurtuluş Mücadelesi yıllarında halkın tüm yokluk ve olumsuzluklara rağmen, var oluş mücadelesi vermesi, bir ve beraber olması Cumhuriyetin kazanılmasında önemli bir rol oynamıştır.




Mustafa Kemal Atatürk’ün aşağıdaki sözünü okuyunuz. Sizce Atatürk bu sözü ile ne anlatmak istemiştir?

Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.

Cevap: Atatürk, bu sözü ile padişahlık sisteminin, monarşi sisteminin artık kalmadığını, ülkeyi yöneten gücün, halkın kendisi olduğunu söylemiştir. Milli egemenliğin halka ait olduğunu vurgulamıştır.


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 167 Cevapları Ferman Yayınları

6. Etkinlik



Bir birey olarak ülkemizin bağımsızlığı için üstlenebileceğiniz diğer rolleri aşağıdaki alana kısaca yazınız.

Cevap:

4. Sınıf Sosyal Bilgiler 167. Sayfa Cevapları Ferman Yayın


4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 168 Cevapları Ferman Yayınları

Aşağıda 15 Temmuz gecesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yaşananlara ilişkin bir fotoğraf verilmiştir (Görsel 6.30). Milletimizin bağımsızlığına ve bayrağına sahip çıktığı anları yansıtan bu fotoğrafı inceleyerek fikirlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.



Cevap: 15 Temmuz gecesi halkımız bir ve beraber olarak, ülkemize, demokrasimize ve özgürlüğümüze sahip çıkmıştır. Bu gece insanlar ölümü göze alarak milli bir mücadele göstermişlerdir.


Söyleyelim

Atatürk’ün “Özgürlüğün de eşitliğin de adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir.” sözü hakkındaki fikirlerinizi söyleyiniz.

Cevap: Ülkemiz, ancak tam olarak bağımsız olduğu zaman her alanda gelişme ve ilerleme sağlayacaktır. Ulusal egemenlik, yani halkın egemenliği olduğu zaman özgürlük, eşitlik ve adalet sağlanabilir.




4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 170 Cevapları Ferman Yayınları

Aşağıdaki “Bayrak” şiirini okuyunuz. Bayrak şiirinde hangi millî değerlerimizden bahsedilmektedir? Şiiri okurken neler hissettiğinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

BAYRAK

Ey mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,
Kız kardeşimin gelinliği, şehidimin son örtüsü,
Işık ışık, dalga dalga bayrağım!
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.

Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder…
Gölgende bana da, bana da yer ver.
Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar:
Yurda ay yıldızının ışığı yeter.



Savaş bizi karlı dağlara götürdüğü gün
Kızıllığında ısındık:
Dağlardan çöllere düştüğümüz gün
Gölgene sığındık.

Ey şimdi süzgün, rüzgârlarda dalgalı:
Barışın güvercini, savaşın kartalı
Yüksek yerlerde açan çiçeğim.
Senin altında doğdum.
Senin altında öleceğim.

Tarihim, şerefim, şiirim, her şeyim:
Yer yüzünde yer beğen!
Nereye dikilmek istersen,
Söyle, seni oraya dikeyim!

Arif Nihat ASYA




Cevap: Şiiri okurken gurur ve heyecan duydum. Şiirde bayrak, şehit, özgürlük ve bağımsızlık milli değerlerinden bahsedilmektedir.


Sonraki Konuya Hazırlık

Hangi ülkeye seyahat etmek isterdiniz? Neden? Bununla ilgili olarak atlasınızı inceleyerek bir seyahat planı oluşturunuz. Planınızı sınıfınıza getirerek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Ben Mısır ülkesine gitmek isterdim. Bu ülkede bulunan tarihi eserler benim çok ilgimi çekiyor. Piramitler, kralların mezarları ve Mısır’ın gizemi beni çok etkiliyor.



Bir önceki yazımız olan 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 162-163-164. Sayfa Cevapları Ferman Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
DMCA.com Protection Status
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.