09 Temmuz 2021, 18:01
murat
Yönetici

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Cevapları ANADOL Yayınları



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları ANADOL Yayıncılık

5. sınıf sosyal bilgiler anadol yayınları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı olarak ANADOL Yayınları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilmiş olup, siz öğrencilere etkinlikler konusunda yardımcı olmayı amaç edindik. 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları ANADOL Yayıncılık Sayfa 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ,27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ,41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60,61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198’in cevapları aşağıdaki ilgili alanlardadır.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Yeni Okulum Metni Sayfa 14, 15, 16, 17 Etkinlik Cevapları



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Hak ve Sorumluluklarımız Metni Sayfa 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Çocuk Hakları Metni Sayfa 26, 27, 28, 29 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları 1. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 30, 31, 32 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Uygarlıkları Öğreniyorum Metni Sayfa 34, 35, 36, 37, 38, 39 Etkinlik Cevapları



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Çevremizdeki Güzellikler Metni Sayfa 40, 41, 42, 43, 44 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Kültürel Zenginliğimiz Metni Sayfa 45, 46, 47, 48, 49 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Kültürümüzü Tanıyalım Metni Sayfa 50, 51, 52, 53 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Geçmişten Günümüze Kültürümüz Metni Sayfa 54, 55, 56, 57 Etkinlik Cevapları



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları 2. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 58, 59, 60, 61, 62 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Yeryüzü Şekilleri Metni Sayfa 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları İklimin İnsan Faaliyetlerine Etkisi Metni Sayfa 71, 72, 73, 74 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Nüfus ve Yerleşme Metni Sayfa 75, 76, 77, 78, 79, 80 Etkinlik Cevapları



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Afetler ve Çevre Sorunları Metni Sayfa 81, 82, 83, 84, 85 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Doğal Afetlerin Yaşamımıza Etkileri Metni Sayfa 86, 87, 88, 89, 90 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları 3. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 91, 92, 93, 94 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Teknoloji ve Toplum Metni Sayfa 96, 97, 98 Etkinlik Cevapları



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Doğru ve Güvenilir Bilgi Metni Sayfa 99, 100, 101 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Sanal Ortamda Güvenlik Metni Sayfa 102 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Sayfa 105 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Bilim İnsanlarının Ortak Özellikleri Metni Sayfa 106, 107, 108, 109 Etkinlik Cevapları



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Bilimsel Etik Metni Sayfa 110, 111, 112 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları 4. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 113, 114, 115, 116 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Çevremizdeki Ekonomik Faaliyetler Metni Sayfa 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Ekonomik Faaliyetler Meslekleri Etkiler Metni Sayfa 127, 128, 129, 130 Etkinlik Cevapları



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Ekonomi ve Sosyal Hayat Metni Sayfa 131, 132, 133, 134 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Üretim Dağıtım ve Tüketim Ağı Metni Sayfa 135, 136, 137 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Yeni Fikirler Geliştirelim Metni  Sayfa 138, 139, 140, 141, 142, 143 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Bilinçli Tüketici Metni Sayfa 144, 145, 146, 147, 148 Etkinlik Cevapları



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları 5. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 149, 150, 151, 152 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Halka Hizmet Veren Kurumlar Metni Sayfa 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Yaşadığım Yerin Yönetimi Metni Sayfa 162, 163, 164, 165, 166 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Temel Haklarımızı Öğrenelim Metni Sayfa 167, 168, 169, 170, 171 Etkinlik Cevapları



5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Bayrağımız ve İstiklal Marşı Metni Sayfa 172, 173, 174 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları 6. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 175, 176, 177, 178 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Yaşadığım Yerin Ülke Ekonomisine Katkısı Metni Sayfa 180, 181, 182, 183 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Ekonomik İlişkilerde Teknoloji Metni Sayfa 184, 185, 186, 187 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Turizm Ve Uluslararası İlişkiler Metni Sayfa 188, 189, 190 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları Ortak Mirasımız Metni Sayfa 191, 192, 193, 194, 195 Etkinlik Cevapları

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı ANADOL Yayınları 7. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 196, 197, 198 Etkinlik Cevapları


Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 196, 197, 198 “ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI” Etkinlik Cevap Anahtarı

196. Sayfa

A. Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.

Cevap:

1. (Y) Ülkeler üretim yaparak kendi ihtiyaçlarının hepsini karşılamaktadır.
2. (D) Ülkemizin, ulaşım yolları üzerinde bulunması diğer ülkelerle olan ekonomik ilişkilerimizin
gelişmesini sağlamıştır.
3. (Y) Bir toplumun geliştirdiği ürünleri diğer toplumlar kullanamaz.
4. (Y) Uçak, gemi ve tren sayesinde iletişim faaliyetleri daha kolay yapılmaktadır.
5. (D) Turizm faaliyetleri, farklı ülke toplumlarının birbirini daha yakından tanımasını sağlar.
6. (Y) Ülkemize gelen turistlere ön yargıyla yaklaşmalıyız.
7. (D) Ticari faaliyetlerin gerçekleşmesi için alıcı ve satıcının iletişim kurması gerekir.
8. (Y) Bizden sonra gelecek nesillerin ortak mirastan yararlanmasını engellemeliyiz.

B. Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları, kutucuklarda verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız. İfadelere uygun ekler getirebilirsiniz.
ulaşım
etkileşim
telefon
bacasız sanayi
düşünce
ortak miras
sanat
Victoria Şelalesi

Cevap:

1. Çin Seddi ve Tac Mahal insanlığın SANAT mirasına örnektir.
2. VİCTORİA ŞELALESİ insanlığa ait olan doğal bir ortak mirastır.
3. Günümüzde ürün satın almak isteyen insanlar TELEFON ile görüntülü veya sesli konuşarak üreticiyle kolaylıkla iletişime geçebilir.
4. ULAŞIM teknolojileri sayesinde insanların ihtiyaç duydukları ürünler bir ülkeden başka bir ülkeye kısa zamanda taşınabilmektedir.
5. Turizm, ülkeler açısından önemli bir ekonomik faaliyet olduğu için BACASIZ SANAYİ olarak da adlandırılır.
6. Turizm faaliyetleri, kültürler arası ETKİLEŞİM artırır.
7. İnsanlığın tarih boyunca sonraki kuşaklara bıraktığı maddi ve manevi değerlerin tümüne ORTAK MİRAS adı verilir.
8. Yunus Emre’nin insan sevgisine ait görüşleri DÜŞÜNCE mirasına örnektir.

197. Sayfa

Aşağıda verilen ortak miras öğelerinin hangi ülkede bulunduğunu araştırarak noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

Keops Piramidi: MISIR
Pisa Kulesi: İTALYA
Tac Mahal: HİNDİSTAN
Machu Picchu Antik Kenti: PERU
Büyük Kanyon: AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Artemis Tapınağı: TÜRKİYE
Eyfel Kulesi: FRANSA
Kapadokya: TÜRKİYE
Rodos Heykeli: YUNANSİTAN

198. Sayfa

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. İletişim araçlarındaki teknolojik gelişmelerle aşağıdaki durumlardan hangisi yaşanmamıştır?
A) İnsanlar üreticilerle daha kolay bağlantı kurdu.
B) Ticari hayat canlandı.
C) Ülke ekonomileri yavaşladı.
D) Satıcılar ürünlerini daha kolay tanıtma imkânı buldu.

Cevap: C

2. Aşağıdakilerden hangisi ülkemize yurt dışından gelen turistlere karşı gösterilmesi gereken davranışlardan olamaz?
A) Güler yüzlü davranmak
B) Misafirperver olmak
C) Bilmedikleri konularda yardımcı olmak
D) Kültürümüzü öğrenmelerine engel olmak

Cevap: D

3. Aşağıdakilerden hangisi turizmin bir ülkeye kazandırdıkları arasında yer almaz?
A) Ülkeler arası ilişkilerini zayıflatır.
B) Kültürel etkileşimini artırır.
C) Ülkenin doğal ve tarihî güzelliklerinin tanınmasını sağlar.
D) Ülkenin ekonomisine katkı sağlar.

Cevap: A

4. Aşağıdakilerden hangisi insanlığın sanat mirası arasında yer alır?
A) Suç ve Ceza romanı
B) Aspendos Antik tiyatrosu
C) Telefon
D) Yunus Emre’nin insan sevgisi

Cevap: B

5. Ortak mirasla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
A) Ortak mirası korumak sadece bulunduğu ülkedeki insanların görevidir.
B) Tek bir millete değil bütün insanlığa aittir.
C) Bütün insanlar ortak mirastan yararlanma hakkına sahiptir.
D) Ortak mirasın oluşmasında çok sayıda insanın katkısı olmuştur.

Cevap: A

6. Aşağıda iletişim ve ulaşım teknolojisi alanında geliştirilen araçlar eşleştirilmiştir. Bu eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A) İletişim-Televizyon
B) Ulaşım-Tren
C) İletişim-Genel Ağ
D) Ulaşım-Gazete

Cevap: D

D- Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Yaşadığınız yer ve çevresinin ülkemiz ve diğer ülkeler arasında yapılan ekonomik ilişkilerdeki rolü nedir?

Cevap: Yaşadığım yerde tarımsal ürünler fazlaca ve çeşitli olarak yetiştirilmektedir.Bu nedenle bir kısmı direk bir kısmı işlenerek ihraç edilmektedir.Bu da ülkemize ve çevremize gelir sağlamaktadır.Bu gelirler yeni yatırımların yapılmasına olanak sağlamaktadır.

2. İletişim ve ulaşım teknolojisinde meydana gelen gelişmeler ülkeler arasındaki ekonomik ilişkileri nasıl etkilemiştir?

Cevap: Ekonomik gelişmelerin artmasına ve hız kazanmasına olanak sağlamıştır.

3. Turizmin bir ülkeye olan katkıları nelerdir?

Cevap: Turizm bacasız sanayi olarak adlandırılır.Ülkemize döviz kazandırmakta ve yeni yatırımlar yapılmaktadır.Kültürel katkıları da oldukça fazladır.Ülkeler arasındaki dostluklar artmaktadır.

4. Ortak mirasa ait eserleri korumak için bizlere düşen görevler nelerdir?

Cevap: Ortak mirası korumak için daha fazla özen göstermeli, bu konuda görsel ve yazılı medyada tanıtım ve bilgilendirme yapılmalıdır.Bizde bunu herkese anlatarak sosyal medyada farkındalık yaratarak yapabiliriz.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 175, 176, 177, 178 “Ünite Değerlendirme Çalışmaları” Etkinlik Cevap Anahtarı

175. Sayfa

A. Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.
1. (D) Toplumu oluşturan bireylerin mutlu ve huzurlu olabilmesi için ihtiyaçlarının karşılanması
gerekir.
2. (D) Temel hakların sınırlandırmadığı bir toplumda insanların mutlu ve huzurlu yaşaması
mümkündür.
3. (Y) İlde; su dağıtımı, kanalizasyon, yolların bakım onarımı, doğal gaz dağıtımı gibi alt
yapı hizmetlerini sağlamak kaymakamın görevidir.
4. (Y) Belediye başkanları merkezî yönetim tarafından atanır.
5. (D) Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir.
6. (Y) TEMA Vakfı, ülkemizde ulaşım alanında hizmet veren bir sivil toplum kuruluşudur.
7. (D) Türk bayrağını temiz bir şekilde ve özenli olarak kullanmalıyız.
8. (D) Bir devletin kendine ait bir bayrağı olması o devletin bağımsız ve egemen olduğunu gösterir.

B. Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları, kutucuklarda verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız. İfadelere uygun ekler getirebilirsiniz.

kaymakam temel hak millî bağımsızlık sağlık on sekiz merkezî yönetim mahkeme Millî Eğitim Bakanlığı vali

Cevap:

1. Eczaneler ve hastaneler toplumun SAĞLIK ihtiyacını karşılamak için hizmet verirler.
2. Adliyelerde bulunan MAHKEME toplumun adalet ihtiyacının karşılanmasında etkilidir.
3. Yaşadığımız yerleşim birimlerindeki vali ve kaymakam gibi yetkililer,MERKEZİ YÖNETİM karşı sorumludurlar.
4. Ülkemizde ili VALİ, ilçeyi KAYMAKAM yönetir.
5. Bir insanın doğuştan sahip olduğu ve insanca yaşayabilmesi için gerekli olan haklara TEMEL HAK denir.
6. ON SEKİZ yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme, seçilme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir.
7. Bir devletin bağımsız ve hür şekilde yaşamasına, başka bir devlete bağımlı olmadan karar verebilmesine MİLLİ BAĞIMSIZLIK denir.
8. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI merkezî yönetim birimlerinden biridir.

176. Sayfa

Temel hak ve özgürlüklerimizle ilgili eşleştirmeleri, aşağıda verilen kutucuklara yazınız.

Sağlık hakkı – Konut dokunulmazlığı hakkı – Düşünce ve kanaat özgürlüğü – Eğitim ve öğretim hakkı – Yaşama hakkı – Din ve vicdan özgürlüğü – Haberleşme özgürlüğü

Cevap:

Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bı­rakılamaz. (Eğitim ve öğretim hakkı)

Herkes, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir. (Özel hayatın gizliliği hakkı)

Kimsenin konutuna dokunulamaz. (Konut dokunulmazlığı hakkı)

Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını ko­ruma hakkına sahiptir. (Yaşama hakkı)

Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. (Sağlık hakkı)

Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz. (Düşünce ve kanaat özgürlüğü)

Herkes haberleşme hürriyetine sahiptir. Haber­leşmenin gizliliği esastır. (Haberleşme özgürlüğü)

Kimse ibadete, dinî ayin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz. (Din ve vicdan özgürlüğü)

177. Sayfa

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Gece rahatsızlanan Hasan Bey’in midesi ağrımaktadır. Aynı zamanda ateşi yükselmiş, gün boyunca bir şey yiyememiştir.
Bu durumda Hasan Bey aşağıdaki kurumlardan hangisine giderek ihtiyacını giderebilir?
A) Adliye
B) Hastane
C) Karakol
D) Okul

Cevap: B

2. • Emniyet Genel Müdürlüğü • Jandarma Genel Komutanlığı Yukarıda verilen kurumlar hangi ihtiyacımıza hizmet etmektedir?
A) Adalet
B) Eğitim
C) Güvenlik
D) Ulaşım

Cevap: C

3. Aşağıda verilenlerden hangisi sivil toplum kuruluşlarının özelliklerinden biri değildir?
A) Gönüllülük esasına göre çalışırlar.
B) Masrafları üyelerinin bağışlarıyla karşılanır.
C) Topluma hizmet etme amacıyla kurulmuşlardır.
D) Maddi kazanç sağlama amacı taşırlar.

Cevap: D

4. • İlçedeki resmî törenlere başkanlık etmek
• İlçedeki vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak
• İlçe sınırları içinde kanunların uygulanmasını sağlamak
Yukarıda bahsedilen görevler aşağıdakilerden hangisi tarafından yerine getirilir?
A) Belediye başkanı
B) Kaymakam
C) Muhtar
D) Vali

Cevap: B

5. Eğitim görmek herkesin en temel hakkıdır. Ülkemizde eğitim alanında hizmet veren kurumlar bulunmaktadır.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi bu kurumlardan birisi değildir?
A) Anaokulu
B) Lise
C) Mahkeme
D) Sürücü kursu

Cevap: C

6. Köy ve mahallenin yönetiminden sorumlu olan görevli aşağıdakilerden hangisidir?
A) Cumhurbaşkanı
B) Milletvekili
C) Muhtar
D) Vali
Cevap: C

178. Sayfa

7. Temel hak ve özgürlüklerimiz ile ilgili olarak aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
A) Güvenlik görevlileri insanların konutlarına istediği zaman girebilir.
B) Düşünce özgürlüğü kısıtlanamaz.
C) Herkes yaşama hakkına sahiptir.
D) 18 yaşını dolduranlar seçimlerde oy kullanabilir.

Cevap: A

8. Oniki yaşındaki Gökçe anne, baba, büyükanne ve dedesiyle yaşamaktadır. Gökçe, kendi hayatını ilgilendiren konularda ailesine fikrini söyleyebilmektedir. Aşağıda verilen haklardan hangisi Gökçe’nin kendisini ilgilendiren konularda karar alma sürecine dâhil olmasını sağlar?
A) Sağlık hakkı
B) Katılım hakkı
C) Seyahat hakkı
D) Konut dokunulmazlığı hakkı

Cevap: B

9. Temel hak ve özgürlüklerin korunduğu ve kullanıldığı bir toplumda aşağıdakilerden hangisinin görülmesi beklenmez?
A) Huzur ve güven ortamı vardır.
B) İnsanlar arasında eşitlik bulunur.
C) Bireyler kendi yeteneklerini ön plana çıkarır.
D) Devlete olan güven duygusu zayıflar.

Cevap: D

10. Aşağıda verilenlerden hangisi seçim yoluyla iş başına gelmez?
A) Belediye başkanı
B) Cumhurbaşkanı
C) Muhtar
D) Vali

Cevap: D

11. İstiklâl Marşımızın yazarı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mustafa Kemal Atatürk
B) Hamdullah Suphi Tanrıöver
C) Reşat Nuri Güntekin
D) Mehmet Âkif Ersoy

Cevap: D

D- Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Ülkemizde yaşayan insanların güvenlik ihtiyacı nasıl karşılanmaktadır?

Cevap: Emniyet ve Jandarma tarafından sağlanmaktadır.

2. Belediyelerin görevlerini yerine getirmesi bizler için neden önemlidir?

Cevap: Yaşadığımız yerin hizmetlerini alabilmemiz ve sağlıklı olmamız için önemlidir.

3. Yaşama hakkı, diğer hak ve özgürlüklerin kullanımı açısından nasıl bir öneme sahiptir?

Cevap: İnsanların yaşama hakları önce gelir.Bu hakkı kullanmak diğer hakların kullanılmasını sağlar.

4. Bayrağımızın ve İstiklâl Marşımızın bizler için değeri ve önemi nedir?

Cevap: Bağımsızlık ve özgürlük sembolümüzdür.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 180, 181, 182, 183 “YAŞADIĞIM YERİN ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI” Etkinlik Cevap Anahtarı

180. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Kullandığımız ürünlerin hepsi ülkemizde mi üretilmektedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Hayır hepsi üretilmemektedir.Başka ülkelerde de üretilen malzemeler ülkemize gelmekte ve kullanılmaktadır.İthal ettiğimiz ürünler oldukça fazladır.

Sıra Sizde

Sizce Çin’de üretilen bazı ürünlerin ülkemizde kullanılmasının sebebi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Daha ucuz olmasından dolayı ülkemizde kullanılmaktadır.

183. Sayfa

Yaşadığınız yer ve çevresinin, ülkemiz ile diğer ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerdeki önemini araştırınız. Araştırma sürecinde yaşadığınız yer ve çevresinde yapılan ekonomik faaliyetleri göz önünde bulundurunuz. Araştırmanızda görsel unsurlardan yararlanabilirsiniz. Edindiğiniz bilgileri defterinize yazarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Ülkemiz ile diğer ülkeler arasında ekonomik faaliyetler oldukça fazladır.Ülkelerin en önemli gelir kaynakları arasında ürettikleri malların başka ülkelere ihraç edilmesi gelmektedir.Yaşadığım çevrede tarım ürünleri yetiştirilmektedir.Bu ürünlerin bir kısmı başka ülkelere ihraç edilmektedir.Bu da ülkemize ve yaşadığımız yere ekonomik getiri sağlamaktadır.

Turizm ve ulaşım faaliyetlerinin ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilere katkıları nelerdir? Düşüncelerinizi defterinize yazarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Turizm ve ulaşım faaliyetleri ülkelere büyük döviz girdisi sağlamaktadır.Bacasız fabrika olarak adlandırılan turizm faaliyetleri çok büyük gelirlerin elde edilmesi yanında bölgenin ve ülkenin kalkınmasına da fayda sağlamaktadır.Ulaşım sektöründe de durum aynıdır.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 184, 185, 186, 187 “EKONOMİK İLİŞKİLERDE TEKNOLOJİ” Etkinlik Cevap Anahtarı

184. Sayfa

Tarihte devletler arasında ekonomik ilişkiler nasıl yürütülmekteydi? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Tarihte İpek Yolu, Baharat Yolu gibi önemli ticaret yolları vardı.Ürünler develer ve hayvanlar ile taşınır kervanlar oluşturulurdu.Bu şekilde ekonomik faaliyetler olurdu.Diğer ekonomik faaliyetler o günün şartları ile ilkel olarak yapılmaktaydı.

186. Sayfa

Aşağıdaki sorunun cevabını arkadaşlarınızla tartışınız.

• Ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerde iletişim ve ulaşım teknolojisinin etkisi nedir?

Cevap: Çok önemlidir.Ulaşımın kolay olması ürünlerin daha çabuk ulaşmasını ve bayatlamasını engellemektedir.İletişim sayesinde hemen siparişler ve gelişmeler haberdar edilebilmektedir.

187. Sayfa

Aşağıdaki olaylarda “iletişim ve ulaşım teknolojisinin ekonomik faaliyetlere katkısını” defterinize yazınız.

Cevap: Bu iki olayda da hem ulaşım, hem de iletişimin kolaylıkları ön plana çıkmıştır.Böylece vakit kaybı olmadan daha hızlı bir şekilde anlaşmalar sağlanmış, ücretler yatırılmış ve karlı kazançlar elde edilmiştir.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 54, 55, 56, 57 “GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE KÜLTÜRÜMÜZ” Etkinlik Cevapları

54. Sayfa

Günlük hayatımıza yerleşmiş kültürel unsurlar nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaş­larınızla paylaşınız.

Cevap: Din, dil, tarih, gelenek ve görenekler.

55. Sayfa

Özlü Sözleri Yorumlayalım
Aşağıdaki söz size neler çağrıştırmaktadır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

“Kültürün ilk basamağı ana dilini iyi konuşmak ve yazmaktır.” Peyami Safa

Cevap: İnsanları bir arada tutan ve kültürün ana unsuru dildir.Aynı dili konuşan insanların birlikte olmaları, iyi iletişim içinde olmaları kaçınılmaz bir gerçektir.Ortak bir dil insanların ilk beraber olma unsurudur.

56. Sayfa

Yakın çevrenizde kullanılan ve dilimize yerleşen yabancı kelimeleri araştırınız. Bu kelimelerin Türkçe karşılıklarını bulunuz. Bu kelimeleri ve Türkçe karşılıklarını bir kartona yazarak poster çalışması hazırlayınız. Hazırladığınız poster çalışmasını sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

Mouse: Fare
Printer: Yazıcı
Fax: Belge geçer

57. Sayfa

Yukarıdaki tabloda verilen örnekleri inceleyiniz. Siz de gündelik hayata yerleşmiş kültürel unsurlardan birinin tarihî gelişimini araştırınız. Edindiğiniz bilgileri aşağıdaki noktalı yerlere yazınız ve arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Kilimcilik; Eskiden el dokumacılığı yapılan kilimler artık dokuma fabrikalarında daha seri bir şekilde yapılmaktadır.Fakat el dokumalarındaki güzellik artık yok.İnsanlar kilim yerine halıyı daha çok tercih eder oldular.

 Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 50, 51, 52, 53 “KÜLTÜRÜMÜZÜ TANIYALIM” Etkinlik Cevapları

50. Sayfa

Bayramlarda insanlar niçin birlikte vakit geçirmek ister? Düşüncelerinizi arkadaş­larınızla paylaşınız.

Cevap: Bayramlar bizlerin kültürel özelliklerindendir.Bu nedenle bayramlarda insanlar mutlu günlerinde bir arada olmak ve bu mutluluğu paylaşmak isterler.

51. Sayfa

Bayramların bir arada yaşamamız açısından önemi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Bayramların bütünleştirici, uzlaştırıcı bir özelliği vardır.Bayramlar toplumsal birlik ve beraberliğimize katkı sağlamaktadır.

52. Sayfa

Nişan ve düğün törenlerinin insanların bir arada yaşaması açısından önemi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: İnsanları bir arada tutan en büyük özelliklerden biri de kültürel özellikleridir.Nasıl ki üzüntüde bir arda oluyorsak sevinçlerde de bir arada olmalıyız.Bu yüzden nişan ve düğünlerde toplanıp aynı duygular ile hareket ederiz.Bu da toplumsal birliğe katkı sağlar.

53. Sayfa

Yakın çevrenizde düzenlenen geleneksel şenliklerle ilgili araştırma yapınız. Araştırma sürecinde aşağıdaki soruların cevaplarını bulmaya çalışınız. Elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Bu şenliklerde neler yapılır?

Cevap: Hep beraber aynı duygular ile toplanılır.Güzel kıyafetler giyilir.İnsanlar mutlu ve eğlenmiş şekilde olur.Müzikler çalar, danslar yapılır, çeşitli yarışmalar düzenlenir.

Bu şenlikler insanların bir arada yaşamasına katkı sağlar mı? Nasıl?

Cevap: Evet sağlar.Çünkü insanların birlikte hareket etmeleri aynı zamanda birlikte yaşamalarına katkı sağlar.

Sıra Sizde

Kültürel unsurlar insanların kaynaşması, dayanışması, birlik ve beraberlik içinde yaşaması açısından önemlidir. Aşağıda kültürel unsurlarımızdan bazıları verilmiştir. Bu günlerde siz ve çevrenizdeki insanlar neler yapmaktasınız? Gözlemlerinizi defterinize yazınız.

• Ramazan Bayramı
Cevap: Bayram namazı kılınır.İnsanlar birbirleri ile bayramlaşır.Küçükler büyüklerin ellerini öper.Büyükler harçlık verir.Çeşitli tatlı ve şeker ikramları yapılır.
• Askere uğurlama törenleri
Cevap: Askere gidecek olanlar aile büyükleri ve akrabaları ziyaret eder.Büyükler harçlık verir.Sonra otogara gidilir ve arkadaşları ile beraber askere şenlikler ile uğurlanır.Askere gidecek olanın eline kına yakılır.
• 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Cevap: Tüm dünya çocuklarını ülkemizde ağırlar onlara ülkemizi tanıtırız.Çeşitli oyunlar, halk oyunları, gösteriler düzenlenir.Okullarda şiir ve anma törenleri yapılır.
• Düğünler
Cevap: İnsanlar düğün salonu yada düğün meydanında toplanır.Güzel kıyafetler giyilir.Müzik ya da davul zurna çalar.İnsanlar oynar eğlenir ve mutluluklarını paylaşırlar.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 188, 189, 190 “TURİZM VE ULUSLARARASI İLİŞKİLER” Etkinlik Cevap Anahtarı

188. Sayfa

Turizm faaliyetleri insanlar arasındaki etkileşimi nasıl sağlar? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Farklı ülkeler arasındaki kültürlerin tanıtımına fayda sağlar, insanların birbirlerini tanımasını sağlar, farklı dillerin öğrenilmesine katkı yapar.

189. Sayfa

Okuduğunuz haberden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Turizmin kültürler arası etkileşime katkıları nelerdir?

Cevap: Kültürler arası etkileşimde olumlu katkılar yapar.Farklı kültürleri tanımak isteyenler turizm sayesinde bunu yapabilirler.Yemek, gelenek, görenek, gibi kültürleri yakından tanırlar.

Turizmin uluslararası ilişkilerdeki önemi nedir?

Cevap: Turizm sayesinde ülkemize gelen turistler beğendikleri ürünleri kendi ülkelerine götürmek isterler.Bu da ticaretin ve ekonominin gelişmesine katkı sağlar.

190. Sayfa

Aşağıda verilen konuyla ilgili defterinize bir kompozisyon yazınız.

• Farklı ülke toplumlarının birbirine karşı ön yargılarının ortadan kalkması uluslararası ilişkileri nasıl etkiler?

Cevap: Ticaretin artmasını sağlar, daha fazla turist gelmesini sağlar, barış ve huzur olur, ülkeler arası dostluklar artar.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 191, 192, 193, 194, 195 “ORTAK MİRASIMIZ” Etkinlik Cevap Anahtarı

191. Sayfa

Lidyalıların hangi icadı günümüzde bütün insanlar tarafından kullanılmaktadır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Lidyalılar parayı bulmuştur.Para günümüzde de kullanılmaktadır.Eskiden malların değişimi varken Lidyalılar parayı bularak takas aracı olarak kullanmışlardır.

195. Sayfa

Siz de ülkemizde ve dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan ortak miras unsurlarını araştırınız. Bunlar hakkında bilgi toplayınız. Araştırma sonucunda bir poster çalışması hazırlayarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız. Çalışmanızda görsel unsurlardan yararlanabilirsiniz.

Cevap:

Antalya’nın Serik ilçesinde bulunan Aspendos Antik Tiyatrosu ülkemizin ve dünyanın en değerli mimari eserlerinden birisidir. Her yıl yerli ve yabancı birçok turistin ziyaret ettiği tiyatronun, yapıldığı dönemde yaklaşık 20 bin kişiyi ağırlayacak büyüklükte olduğu bilinmektedir.

Sıra Sizde

Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.

• Ortak miras nedir ve özellikleri nelerdir?

Cevap: İnsanlığın tarih boyunca sonraki kuşaklara bıraktığı maddi ve manevi değerlerin tümüne ortak miras denir. İnsanlar bilim, düşünce, sanat ve edebiyat alanlarında eserler ortaya
koymuştur. Bu eserler nesilden nesile aktarılmış ve insanlığa önemli katkılar sunmuştur.

• Ortak mirasın insanlar için önemi nedir?

Cevap: İnsanların nesilden nesile aktarılmasını sağlar, kültürler hakkında bilgi verir, insanlara kolaylık sağlar ve gelişmesine yardım eder.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 149, 150, 151, 152 “ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI” Etkinlik Cevap Anahtarı

149. Sayfa

A. Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.

1. (Y) Kırklareli, Nevşehir, Hakkâri, Ardahan, Gümüşhane ve Sinop sanayinin geliştiği şehirlere örnektir.
2. (D) İklimin ılıman, yeryüzü şekillerinin sade ve su kaynaklarının bol olduğu yerler tarımsal faaliyetler için uygundur.
3. (D) Şehirlerde kültürel etkinlikler insanların sosyal hayatlarının bir parçası hâline gelmiştir.
4. (Y) Giyim mağazasına giderek satın aldığımız kazak ve pantolon gibi ürünlerin giyilmesi üretim faaliyetine örnektir.
5. (D) Öz güveni yüksek olan kişiler yeni iş fikirleri geliştirebilir.
6. (Y) Bilinçli bir tüketici yalnızca alışveriş sırasında tüketici haklarına göre hareket eder.
7. (D) Bir meslek edinen ve bu meslekte çalışan kişiler ülke ekonomisine katkıda bulunurlar.

B. Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları, kutucuklarda verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız. İfadelere uygun ekler getirebilirsiniz.
dağıtım
iş birliği
üretim
turizm
tüketim
son kullanma
hizmet
meslek
TSE

1. Eğitim, sağlık, ulaşım ve bankacılık gibi faaliyet alanları HİZMET sektörü içinde yer alır.
2. TURİZM faaliyeti sayesinde insanlar tarihî ve doğal güzellikleri tanır, eğlenir ve dinlenirler.
3. Fabrikalarda üretilen ürünlerin çeşitli araçlarla DAĞITIM yapılır ve tüketicilere ulaştırılması sağlanır.
4. İnsanlar marketten zeytinyağı satın alıp yemeklerde kullanırsa TÜKETİM faaliyeti yapar.
5. Bir mal üretirken İŞ BİRLİĞİ yapmak önemlidir.
6. Ambalajlı gıda ürünlerini satın alırke ÜRETİM ve SON KULLANMA tarihlerine bakmalıyız.
7. TSE damgası, ürünlerin devletin koyduğu kurallara uygun olarak üretildiğini gösterir.
8. İnsanların geçimlerini sağlamak için sürekli olarak yaptıkları işe MESLEK denir.

150. Sayfa

Aşağıda verilen ekonomik faaliyetlerin, insanların sosyal hayatlarına etkilerini kutucuklara yazınız.

TARIM: Tarladaki işleri bir kişi tek başına yapamayacağı için başkalarından yardım almak durumunda kalır. Bu durum sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı kuvvetlendirir.

SANAYİ VE TİCARET: Sanayinin çevre kirliliğini olumsuz etkilemesi insanların sağlık kurumlarına daha fazla gitmesine neden olur. Ticaret de alış veriş yapma oranını arttırır ve insanların daha fazla iletişim kurmasına neden olur.

ORMANCILIK: Bu işle uğraşan kişiler ahşap eşyaları daha fazla tercih eder ve çevresini ağaçlandırma isteği duyar.

HAYVANCILIK: Hayvanlarla ilgilenmek için belirli bir zaman olmaması kişinin zamanını planlayamamasına neden olur. Başka insanlarla sosyalleşmek için daha az zamanı olur.

TURİZM: Çeşitli bölgelerden insanların bir arada bulunması iletişimi ve kültürlenmeyi arttırır.

MADENCİLİK: İnsanların düşünerek ve tedbirli olarak yaşamalarına neden olabilir.

Aşağıda üretim aşaması verilen ürünlerin, tüketim aşamasında kullanım şekillerini araştırarak karşılarına yazınız. Örneği inceleyiniz.

Buğday

Tüketim aşaması: Ekmek, makarna, börek

Süt

Tüketim aşaması: Peynir, yoğurt, ayran.

Pamuk

Tüketim aşaması: Elbise, iplik, yorgan.

Domates

Tüketim aşaması: Sebze, yemek, salça.

151. Sayfa

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Doğu Karadeniz ve Erzurum-Kars yöresinde ekonomik faaliyet olarak büyükbaş mera hayvancılığı gelişme göstermiştir.
Bu durumun ortaya çıkmasını sağlayan coğrafi özellik aşağıdakilerden hangisidir?
A) Yeryüzü şekillerinin sade ve düz olması
B) Yaz yağışlarının fazla olması
C) Sıcaklığın yaz aylarında çok yüksek olması
D) Toprağın verimli olması

Cevap: B

2. Yeryüzü şekillerinin sade, iklim koşullarının uygun ve ulaşım ağının gelişmiş olduğu yerler sanayi tesisi kurmak için daha uygundur.
Buna göre aşağıda verilen illerimizden hangisinde sanayi faaliyetleri daha az gelişmiştir?
A) Gaziantep B) İstanbul C) Kayseri D) Şırnak

Cevap: D

3. Kâğıt, kereste ve mobilya fabrikalarının bulunduğu yer ve çevresinde sosyal hayat zaman içinde değişebilir.
Bu durumun gerçekleşmesini sağlayan ekonomik faaliyet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hayvancılık B) Madencilik C) Ormancılık D) Tarım

Cevap: C

4. Ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğunlaştığı yerlerde aşağıda verilen mesleklerden hangisine daha fazla ihtiyaç duyulur?
A) Maden mühendisliği
B) Makine mühendisliği
C) Veterinerlik
D) Ziraat mühendisliği

Cevap: D

5. Ekonomik faaliyetler insanların sosyal yaşamlarını etkilemektedir. Bir çevrede yapılan ekonomik faaliyetler değiştiğinde insanların sosyal yaşamlarında da değişiklikler gözlenir.
• İnsanların kazandıkları para ile konut satın alması
• İnsanların çocuklarıyla birlikte sinema ve tiyatro gibi kültürel etkinliklere daha fazla katılması
• İnsanların temel gıda ihtiyaçlarını satın alması
• İnsanların turizm faaliyeti için bütçe ayırması
Yukarıda verilenlerden durumlardan kaç tanesi ekonomik faaliyetler sonucu insanların sosyal yaşamlarının değişmesine örnektir?
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

Cevap: C

6. Aşağıda verilenlerden hangisi girişimcilerin özellikleri arasında yer almaz?
A) Hayal güçleri geniştir.
B) Öz güvenleri yetersizdir.
C) Gözlem yetenekleri gelişmiştir.
D) Yeniliklere açıktır.

Cevap: B

152. Sayfa

ÜRETİM – DAĞITIM – TÜKETİM
Kullandığımız temel ürünler yukarıdaki aşamalardan geçmektedir.
Aşağıda verilenlerden hangisi ürünlerin tüketim aşamasında karşılaştığımız durumlara örnektir?
A) Acıkan bir insanın beslenmesi
B) Buğdayın tarlaya ekilmesi
C) Doğal su kaynaklarının şişelere doldurulması
D) Bisküvi ve salçanın kamyonla markete taşınması

Cevap: A

8. Alışverişe çıkmadan önce ihtiyaç listesini hazırlayan ve alacağı ürünlerin kalitesine dikkat eden bir kişi için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A) Bilinçli bir tüketicidir.
B) Alışveriş için plan yapmaz.
C) Ürünleri alırken seçici davranmaz.
D) Aile bütçesini aşacak şekilde alışveriş yapar.

Cevap: A

9. Aşağıdakilerden hangisi bilinçli bir tüketicinin yapması gereken bir davranış değildir?
A) Garanti belgesini onaylatır.
B) Alışverişten sonra fiş alır.
C) Ürünlerin son kullanma tarihini kontrol eder.
D) Ambalajı yırtık olan ürünleri satın alır.

Cevap: D

10. • Bir elin nesi var, iki elin sesi var.
• Birlikten kuvvet doğar.
• Yalnız taş, duvar olmaz.
Yukarıda verilen atasözlerimizle aşağıdakilerden hangisinin önemi vurgulanmaktadır?
A) Araştırma yapmanın
B) Cömertliğin
C) İş birliğinin
D) Tüketimin

Cevap: C

E- Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Yaşadığınız yerin ve çevresinin ekonomik faaliyetleri nelerdir?

Cevap: Tarım, turizm, balıkçılık, hayvancılık, sanayi, hizmet sektörü, ticaret.

2. Tarım ve hayvancılık faaliyetlerine bağlı olarak gelişen meslekler nelerdir?

Cevap: Ziraat mühendisliği, veterinerlik.

3. Bir yerde madencilik faaliyetinin yapılması o çevrede yaşayan insanların sosyal hayatlarını nasıl değiştirir?

Cevap: O bölgede insanların artmasına ve konut satışlarının da artmasına neden olur, artan nüfus ile çeşitli etkinliklerin yapılması da artar.Spor, sinema ve sanatta artış olur.

4. Teknolojinin gelişmesi ve ulaşım imkânlarının çeşitlenmesi ürünlerin dağıtımını nasıl etkilemiştir?

Cevap: Ürünlerin bayatlamadan ve hızlı şekilde dağıtılmasını sağlar.

5. Üretim, dağıtım ve tüketime dayalı yeni fikirler geliştirirken iş birliği yapmanın önemi nedir?

Cevap: İş birliği yapmak zorlukların aşılmasında ve yeni fikirlerin ortaya çıkmasında önem kazanır.

6. Bilinçli bir tüketici olarak haklarımızı kullanmak niçin önemlidir?

Cevap: İnsanların tüketici haklarını kullanması zarar etmesini önler, sağlıklı kalmasını sağlar, ekonomik tasarruf elde eder.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 45, 46, 47, 48, 49 “KÜLTÜREL ZENGİNLİĞİMİZ” Etkinlik Cevapları

45. Sayfa

Yaşadığınız yerin kültürel özellikleri nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla pay­laşınız.

Cevap: Yöresel yemekler, bayramlaşma, asker uğurlama, kına geceleri, nişan ve düğün merasimleri.

46. Sayfa

Yaşadığınız çevrenin meşhur yemeklerini araştırınız. Yaşadığınız çevrenin yemek kültürüyle ülkemizin diğer yerlerindeki yemek kültürlerini benzerlikler ve farklılıklar yönünden karşılaştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Yaşadığım yerde humus, kebap, kaytaz böreği, künefe tatlısı, ve zeytinyağlı sebze yemekleri vardır.Başka yerlere oranla daha fazla baharat ve acı kullanılmaktadır.Künefe tatlısı için özel bir peynir çeşidi sadece bu bölgede vardır.

47. Sayfa

Yaşadığınız çevrede oynanan halk oyunlarını araştırınız. Yaşadığınız çevrenin halk oyunlarıyla ülkemizin diğer yerlerinin halk oyunlarını benzerlikler ve farklılıklar yönünden karşılaştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Daha çok davul zurna ile oynanan ve yöresel kıyafetler giyilen bir halk oyunudur.Başka bölgedekilere benzer bir durum vardır.Şalvar ortak kıyafettir.

48. Sayfa

Yaşadığınız çevreye ait olan gelenek ve görenekler hakkında bilgi toplayınız. Edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla sınıfta paylaşınız.

Cevap: Bayramlaşma, nişan, düğün ve kına geceleri, asker uğurlama, yardımlaşarak ekmek yapma, cami temizliği.

49. Sayfa

Yaşadığınız çevrede yapılan geleneksel el sanatlarını araştırınız. Yaşadığınız çevrenin geleneksel el sanatlarıyla ülkemizin diğer yerlerinin geleneksel el sanatlarını benzerlikler ve farklılıklar yönünden karşılaştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Kilimcilik, sepetçilik, çömlekçilik, süpürgecilik, geleneksel el sanatlarımızdır.Diğer bölgeler ile benzerlikler taşımaktadır.

Sıra Sizde

Ülkemiz kültürel özellikleri bakımından zengin bir ülkedir. Aşağıda verilen kültürel özelliklerin ülkemizin hangi şehrinde yaygın olduğunu yazınız. Yaygın olduğu şehir

Cevap:

iller ve kültürel özellikleri

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 40, 41, 42, 43, 44 “ÇEVREMİZDEKİ GÜZELLİKLER” Etkinlik Cevapları

40. Sayfa

Çevrenizdeki doğal güzelliklerden hangilerini biliyorsunuz? Düşüncelerinizi arka­daşlarınızla paylaşınız.

Cevap: İstanbul Boğazı, Ağrı Dağı, Fırat Nehri, Amik Ovası, Pamukkale.

42. Sayfa

Kendinizi bir turist rehberi olarak düşününüz. Sizden çevrenizi turistlere tanıtmanız isteniyor. Çevrenizde yer alan doğal varlık, tarihî mekân, nesne ve eserleri araştırınız. Araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgilerle bir poster çalışması hazırlayınız. Hazırladığınız çalışmayı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Topkapı Sarayı İstanbul’un mutlaka görülmesi gereken tarihi mekanlarından biridir.Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethedince buraya devletin komuta ve idare merkezi olarak Topkapı Sarayını inşa ettirmiştir.İstanbul Boğazını ve Marmara Denizini gören saray aynı zamanda kutsal emanetleri de içinde barındırmaktadır.

44. Sayfa

Çevrenizdeki doğal varlık, tarihî mekân, tarihî eser ve tarihî nesnelere örnekler veriniz. Defterinize örnekler yazınız.

Cevap: Tarihi mekanlara Ulu Cami, Ayasofya, Yerebatan sarnıcı örnek verilebilir.Doğal varlıklara ise İstanbul Boğazı, Ormanlar, nehirler, ovalar, dağlar verilebilir.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 14, 15, 16, 17 “HAK VE SORUMLULUKLARIMIZ” Etkinlik Cevapları

18. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Ailenizle birlikte hangi faaliyetleri yapıyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Yemek yiyoruz, alış verişe çıkıyoruz, piknik yapıyoruz, akraba ziyaretlerine gidiyoruz, bazı sporsal faaliyetler yapıyoruz.

19. Sayfa

Okuduklarınızdan yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Ayşe ve ailesi hangi konularda ortak hareket etmektedir?

Cevap: Kitap okurken, yemek yerken ve hazırlanıp kaldırılmasında, doğa yürüyüşünde, Derslerde.

Ayşe ve ailesi sahip olduğu hakların farkında olan bireyler olarak görev ve sorumluluklarını yerine getiriyor mu? Nasıl?

Cevap: Derslerini düzenli yapıyorlar, sofraya yardım ediyorlar, çalışıyorlar ve sorumluluklarını yerine getiriyorlar.

22. Sayfa

İçinde bulunduğunuz grup ve kurumlarda sahip olduğunuz roller nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Sınıf başkanıyım.Bazı arkadaşlarım kütüphane kulübünde görev yaparken bazı arkadaşlarım da futbol takım kaptanı.

Merhaba arkadaşlar! Ben Hande. Ben de sizler gibi 5. sınıfa gidiyorum. Okulda öğrenci olarak eğitim
almak benim en doğal hakkım. Geçen hafta hasta olduğum için okula gidemedim. Babam beni hastaneye götürdü. Doktor benimle ilgilendi. Hasta olarak sağlık hizmeti aldım. İlaçlarımı almak için eczaneye gittik. Doktorun tavsiyelerine uyduğum için kısa sürede iyileştim.

Hande, üstlendiği roller sonucunda hangi haklara sahip olmuştur? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Eğitim hakkı, sağlıktan faydalanma hakkı.

25. Sayfa

Aşağıdaki tabloda 11 yaşındaki bir çocuğun içinde bulunduğu sosyal grup veya kurumda sahip olduğu roller verilmiştir. Tabloya göre bireyin görev ve sorumluluklarını noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

sayfa 25

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161 “HALKA HİZMET VEREN KURUMLAR” Etkinlik Cevap Anahtarı

154. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Bireysel ihtiyaçlarımız nelerdir? Bu ihtiyaçlarımız nasıl karşılanmaktadır? Düşün­celerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Eğitim, sağlık, barınma, beslenme, haberleşme, ulaşım, güvenlik, adalet.

158. Sayfa

Düşünelim Tartışalım

Toplumsal ihtiyaçlarımızın karşılanması için hizmet veren kurumlar olmasaydı ne gibi sorunlar yaşardık? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Salgın hastalıklar olur ve sağlığımız tehlikeye girerdi, adalet olmazdı herkes kendi adaletini sağlamaya çalışırdı, eğitim alamazdık, güvenliğimiz olmazdı, haberleşemezdik, ulaşımı sağlayamazdık.

Araştıralım Paylaşalım

Yaşadığınız yerdeki belediye yetkililerine “Sokakta yaşamak zorunda kalan kişilerin kış mevsiminde barınma ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir hizmetiniz var mı?” sorusunu sorunuz. Böyle bir hizmetleri varsa sokakta kalan kişileri barınma mekânına yönlendirmek için neler yapılması gerektiğini öğreniniz. Öğrendiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız. Eğer yaşadığınız yerdeki belediyenin böyle bir hizmeti yoksa belediyeye dilekçe yazarak bu hizmeti vermelerini talep ediniz. Dilekçe yazma sürecinde Türkçe öğretmeninizden yardım alabilirsiniz.

Cevap: Kış aylarında çok soğuklarda kapalı spor salonu gibi yerlerde hizmet vermektedirler.Onlara yiyecek, giyecek ve barınmalarına yardım edecek çözümler üretmektedir.

161. Sayfa

Çevrenizde bulunan resmî kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri hakkında çeşitli kaynaklardan araştırma yapınız. Araştırmanız sonucunda seçeceğiniz bir resmî kurum ve bir sivil toplum kuruluşu hakkında elde ettiğiniz bilgilerle bir poster çalışması yapınız. Yaptığınız çalışmayı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

lösev

Sıra Sizde

Aşağıda verilen soruların cevaplarını araştırarak düşüncelerinizi defterinize yazınız.

1. Mahallenizden geçmekte olan belediye otobüsü son zamanlarda saatinde gelmemektedir. Bu sorunun giderilmesi için ne yapılması gerekmektedir?

Cevap: Belediye yetkililerine haber verip durumun düzeltilmesini isterim.

2. Komşunuz Ayşe Teyze uzun zamandır tek başına yaşamaktadır. Kimsesi olmayan Ayşe teyze artık evinde ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelmiştir. Bu konuda Ayşe teyzeye nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Cevap: Sosyal Yardımlaşma Kurumlarına haber veririm.

3. İlkokulu aynı sınıfta okuduğunuz bir arkadaşınızın ailesi onu ortaokula kayıt yaptırmamıştır. Bu arkadaşınızın eğitim ihtiyacının karşılanması için neler yapılmalıdır?

Cevap: İlk önce ailesi ile görüşüp ikna etmek gerekir.Bu olmadığı zaman yetkililere haber veririm.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 162, 163, 164, 165, 166 “YAŞADIĞIM YERİN YÖNETİMİ” Etkinlik Cevap Anahtarı

162. Sayfa

Yaşadığınız yerin bağlı olduğu muhtarlığın nerede olduğunu biliyor musunuz? Sizce muhtarlığın görevi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Evet biliyorum.Muhtarın görevleri arasında mahallenin sorunlarını gidermek ve yetkililer ile halk arasında köprü olmak, seçmen kağıtlarını dağıtmak, mahalleye yeni gelenleri kaydetmek.

165. Sayfa

Yaşadığınız yerde bulunan il veya ilçe müdürlüklerinden birini seçiniz. İmkânınız dâhilinde buraya giderek yetkili kişilerle, müdürlüğün görevi ve çalışmaları hakkında bir araştırma veya röportaj yapınız. Bu konuda aileniz ve öğretmenlerinizden yardım alabilirsiniz. Yaptığınız araştırma veya röportajı defterinize yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: İlçe Sağlık Müdürlüğü

166. Sayfa

Vali, kaymakam, belediye başkanı ve muhtarın yapması gereken temel görevlerden üç tanesini defterinize yazınız.

Cevap:

Vali: İldeki kuralların ve devletin verdiği programların uygulanmasını denetler.

İl merkezinde yer alan devlete ait kuruluşları denetleyip düzenler.

Devletin düzenli şekilde çalışması için gereken önlemleri almakla görevlidir.

Kaymakam: Halkın ihtiyaçlarını saptar ve gidermeye çalışır, gereken önlemleri alır. Ayrıca halk ile iyi iletişim kurup şikayetlerini dinler.
Valinin emirlerini uygulamak.
Yasaların ilçede uygulanmasını sağlamak.

Belediye Başkanı: Belediyeye bağlı alt birimlerin denetimini yapmak.
Başkanlık ettiği belediye meclisinde alınan kararların bizzat ya da görevlendirmeler ile uygulanmasını sağlamak.
Belediyenin ilerleyişi ve yeni gelişmeler için belediyenin bütçelerinin belirli düzeyde tutulmasını sağlamak ve gerekli kişileri görevlendirmek.

Muhtar: Bulaşıcı hastalık görüldüğünde yetkililere bildirme
Şüpheli durumları tespit edip polise bildirmek.
Seçmen listelerini kontrol edip asmak.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 14, 15, 16, 17 “YENİ OKULUM” Etkinlik Cevapları

14. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Ortaokula başlamanız yaşantınızda ne gibi değişikliklere neden oldu? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: İlk önce kendimi daha da büyümüş hissettim.Okul kıyafetlerim değişti.Sorumluluklarımın arttığını düşündüm.Daha fazla çalışmam gerektiğini hissediyorum.

16. Sayfa

Okuduğunuz metinden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Metinde hangi olaydan bahsedilmektedir?

Cevap: Mahalleye yeni açılan bir ortaokul ve buna bağlı olarak yaşanan değişiklik ve gelişmeler.

Mahallede yeni bir okulun açılmasının sebepleri nelerdir?
Cevap: O bölgede başka bir ortaokulun olmaması.
Mahallede yeni bir okulun açılması kimleri etkilemiştir?
Cevap: Öğrencileri, velileri, bölge esnafını.
Yeni bir okulun açılması hangi sonuçları ortaya çıkarmıştır?
Cevap: Yeni iş yerlerinin açılmasını, ailelerin servis ücreti ödememesini, zamandan ve paradan kazanç elde edinilmesini.

17. Sayfa

Aşağıda, insanların karşılaştığı bazı olaylar verilmiştir. Bu olayları, bir olayın çok boyutluluğu
açısından değerlendirerek düşüncelerinizi defterinize yazınız.

–Mehmet Bey ve ailesinin oturduğu evin yakınına bir alışveriş merkezi açılmıştır.

Cevap: Artık alışveriş yapmak için fazla yol gitmelerine gerek kalmamıştır.Birçok insana iş imkanı doğmuştur.O bölgedeki evler daha değerli hale gelmiştir.Yol güzergahları buna göre yeniden planlanacaktır.
–Bolu’da etkisini artıran kar yağışından dolayı kar kalınlığı 50 cm’ye ulaşmıştır. Valiliğin
aldığı karar sonucu okullar il genelinde 2 gün tatil edilmiştir.

Cevap: Öğrencileri, ulaşımı, öğretmenleri, aileleri, iş yerleri ve çalışanları etkiler.

–Rize’de etkili olan sağanak yağıştan dolayı sel meydana gelmiştir.

Cevap: Maddi hasar olur, elektrikler kesilir, yıkımlar olabilir.Bölge halkını etkilemiştir.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 135, 136, 137 “ÜRETİM, DAĞITIM VE TÜKETİM AĞI” Etkinlik Cevap Anahtarı

135. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Marketten satın aldığımız bir paket makarna hangi aşamalardan geçtikten sonra tüketime hazır hâle gelmektedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: İlk önce tarladan buğday elde edilir.Daha sonra değirmende buğdaylar un haline getirilir.Un makarna fabrikalarında işlenerek makarna haline getirilir.Daha sonra bu makarnalar toptancılara marketlere servis edilir.Biz de bunları marketlerden alırız.

137. Sayfa

Öğrendiğiniz bilgilerden yararlanarak aşağıdaki soruyu cevaplayınız. Cevaplarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

• Üretim, dağıtım ve tüketim aşamalarından birinin eksik olması günlük yaşantımızı nasıl etkilerdi?

Cevap: Bunlardan biri eksik olursa zincirin bir halkası eksik olmuş olur.Bu da tüm aşamaları olumsuz etkiler.

Aşağıda temel ihtiyaçlarımızı karşılamaya yönelik ürünlerin üretim, dağıtım ve tüketim aşamalarından bazıları verilmiştir. Diğer aşamaların nasıl olabileceğini çeşitli kaynaklardan araştırarak tablodaki uygun yerlere yazınız.

Salça

Üretim: Domatesler tarladan toplanır. Fabrikalarda işlenerek konserve kutularına konur ve paketlenir.
Dağıtım: Paketlenen ürünler satış noktalarına gider.
Tüketim: Salçaları marketten alır ve yemeklerde tüketiriz.

Pirinç

Üretim:Tarladan toplanan pirinçler fabrikalara getirilir.
Dağıtım: Fabrikalarda paketlenen ürünler araçlarla satış yerlerine ulaştırılır.
Tüketim: Satın aldığımız pirinçleri pilavda dolmada ve yemek yapımında tüketiriz.

Yumurta

Üretim: Tavuk çiftliklerinde üretilen yumurtalar buralarda paketlenir.
Dağıtım: Yumurtalar satış noktalarına gönderilir.
Tüketim: Marketten satın aldığımız yumurtaları omlet yaparak veya haşlayarak tüketebiliriz.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 138, 139, 140, 141, 142, 143 “YENİ FİKİRLER GELİŞTİRELİM” Etkinlik Cevap Anahtarı

138. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Girişimci kavramını daha önce duydunuz mu? Sizce bu kavramın anlamı nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Yeni şeyler düşünerek iş yapan, yapılanların dışında yeni ihtiyaçlara yönelik yapılan çalışmalar anlamına gelmektedir.

139. Sayfa

Okuduğunuz haberden yararlanarak aşağıdaki soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Yasin Sert ve Faize Yoldaş iş birliği içinde olmasaydı bu iş fikri hayata geçebilir miydi? Neden?

Cevap: Hayır geçiremezdi.Çünkü Faize Yoldaş ona ilham kaynağı olmuştur.

Yasin Sert’in iş fikri insanlar tarafından neden bu kadar ilgi görmüştür?

Cevap: Farklı ve güzel bir iş olduğu için.Yapılanların dışında ve ihtiyaçlara uygun.

Yasin Sert’in geliştirdiği iş fikrindeki yenilikler nelerdir? Bu iş fikrinin Sarıbeyler köyündeki kadınlara sağladığı yararlar nelerdir?

Cevap: Bu sayede Sarıbeyler köyünde kadınlar yeniden kilim tezgahlarının başına geçmiş ve gelir elde etmeye başlamışlardır.Bu işin yenilikleri günümüz ihtiyaçlarına uygun olması, tablet kılıfları, çanta ve yastık yapımında kullanılmasıdır.

140. Sayfa

Özlü Sözleri Yorumlayalım

Aşağıdaki atasözleri sizce ne anlama gelmektedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
• Bir elin nesi var, iki elin sesi var.
• Birlikten kuvvet doğar.

Cevap: Bu atasözleri insanların birlik ve beraberlik içinde dayanışma içinde olduğu zaman daha güçlü, daha yaratıcı ve daha dayanıklı olması anlamı taşımaktadır.

141. Sayfa

Bir ekonomik faaliyet seçiniz. Seçtiğiniz ekonomik faaliyetle ilgili üretim, dağıtım ve tüketime yönelik yeni fikirler geliştiriniz. Fikir geliştirme sürecinde arkadaşlarınız, aileniz, akrabalarınız ve öğretmenlerinizle iş birliği yapınız. Belirlediğiniz fikirleri defterinize yazarak sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Tarım sektöründe organik tohumlardan elde edilen meyvelerin dikilmesi, toplanması ve fabrikalarda konserve haline getirilmesi ve konserve meyve yapılmasının ardından satış noktalarına gönderilmesi ve tüketiciyle buluşması.

143. Sayfa

Değişen toplumsal ilgi ve ihtiyaçları araştırarak bunları karşılamaya yönelik yenilikçi fikirler geliştiriniz. Bunu yaparken yukarıda verilen proje hazırlama döngüsünden yararlanabilirsiniz. Hazırladığınız projeyi sınıfta arkadaşlarınıza sununuz.

Cevap: İnsanların telefon şarjları sürekli bitmekte ve bunu ancak bir harici güç kaynağı yada elektrik ile şarj edebilmektedir.Ben telefonu sallayınca kendini şarj eden bir telefon tasarlamayı düşünüyorum.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 26, 27, 28, 29 “ÇOCUK HAKLARI” Etkinlik Cevapları

26. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Çocuk hakları kavramından ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Çocukların da bir çok hakları olduğu ve çocukların oyun hakkı, eğitim hakkı, sağlıktan faydalanma hakkı, barınma, beslenme hakkı gibi haklarının olduğunu biliyorum.

28. Sayfa

Araştıralım Paylaşalım

Çocuk olarak haklarınızdan yararlandığınız durumlara örnekler veriniz.

Cevap: Okula giderek eğitim hakkından faydalanıyorum, barınma ve beslenme hakkımdan yararlanıyorum, oyun hakkımdan faydalanıyorum.

Çocuk haklarının ihlal edildiği örnek bir olay bulunuz. Bu ihlalin giderilmesi için hangi çalışmaların yapıldığını veya yapılabileceğini araştırınız.

Cevap: Küçük çocukların bazıları çalışmakta çöpten malzeme toplamakta ve okula gitmemektedir.Bu durum eğitim hakkından, sağlıklı şartlarda yaşama hakkından ve oyun hakkından mahrum olmak demektir.

29. Sayfa

Aşağıda verilen durumları inceleyerek cevaplarınızı noktalı yerlere yazınız.

Yusuf, annesine karnının ağrıdığını söyler. Annesi, Yusuf’u evlerinin yakınlarında bulunan aile sağlığı merkezine götürür. Buna göre Yusuf hangi haktan yararlanır?

Cevap: Sağlıktan faydalanma hakkından.

Sevgi, ailesiyle beraber akşam evde sohbet etmektedir. Babası, Sevgi’ye “Yarın sinemaya gitmek ister misin kızım?” diye sorar. Sevgi de babasına “Evet babacığım gidebiliriz. Çok mutlu olurum.” diye cevap vererek düşüncesini söyler. Buna göre Sevgi hangi hakkını kullanır?

Cevap: Oyun ve eğlence hakkı.

11 yaşındaki Mehmet, okulunu yarım bırakarak babasının işlettiği markette çalışmaya başlar. Bu durumu çocuk hakları açısından nasıl yorumlarsınız?

Cevap: Eğitim hakkından mahrum kalma, sağlıklı beden ve ruhsal gelişmeye engel.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 30, 31, 32 “ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI” Etkinlik Cevapları

30. Sayfa

Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.
1. (D) Birey toplumun çıkarlarını kendi çıkarlarından daha önde tutmayı Sosyal Bilgiler dersinde öğrenir.
2. (D) Yaşadığımız bir olay sadece bizi değil, çevremizde bulunan diğer insanları da etkileyebilir.
3. (Y) Çocukların okula gitme ve oyun oynama hakkı kısıtlanabilir.
4. (D) Haklarımızı kullanırken yerine getirmemiz gereken görev ve sorumluluklar da vardır.
5. (Y) Kişisel zamanımızı planlarken en çok oyun oynamaya zaman ayırmalıyız.
6. (D) Görev ve sorumluluklarımızı yerine getirirken planlı hareket etmeliyiz.
7. (D) Çocuk hakları tüm çocuklar için gereklidir.
8. (Y) Olayların sadece bir nedeni ve bir sonucu vardır.
Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları, kutucuklarda verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız. İfadelere uygun ekler getirebilirsiniz.

30. Sayfa

31. Sayfa

Aşağıda verilen tabloları kendinize uygun olarak doldurunuz.

Cevap:

31. Sayfa
Aşağıdaki tabloda verilen durumların hak mı yoksa sorumluluk mu olduğunu örnekteki gibi işaretleyiniz.

Cevap:

31. Sayfa

32. Sayfa

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

Cevap:
32. Sayfa

Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Sosyal Bilgiler dersinin hayatımızdaki yeri ve önemi nedir?

Cevap: Haklarımızı öğreniyoruz, vatandaşlık bilgilerini öğreniyoruz, görev ve sorumluluklarımızı öğreniyoruz.

2. Yeni bir eve taşınan insanın hayatında ne gibi değişiklikler olur?

Cevap: Yeni bir ortama girer, yeni arkadaşları olur.

3. Kişisel zamanımızı planlarken nelere dikkat etmemiz gerekir?
Cevap: Ders zamanını, oyun zamanını, ailemizle geçireceğimiz zaman ve ortak hareketlerimizi zamanımıza göre planlarız.

4. Çocukların kendi haklarını kullanmaları neden önemlidir?

Cevap: Çocukların hak ve sorumluluklarını bilmesi, vatandaşlık hakları, sağlıklı gelişme büyüme ve eğitim hakları gibi hakları etkin bir vatandaş olmasını sağlar.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 34, 35, 36, 37, 38, 39 “UYGARLIKLARI ÖĞRENİYORUM” Etkinlik Cevapları

34. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Üzerinde yaşadığımız topraklarda geçmişte hangi uygarlıkların bulunduğunu araştırınız. Araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Hititler, Frigler, İyonlar, Lidyalılar, Urartular.

38. Sayfa

Aşağıdaki tabloya Anadolu uygarlıklarının insanlık tarihine yaptığı katkılara örnekler yazınız.

Cevap:

38. Sayfa

39. Sayfa

Aşağıdaki tabloya Mezopotamya uygarlıklarının insanlık tarihine yaptığı katkılara örnekler yazınız.

Cevap:

 

38. Sayfa

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 144, 145, 146, 147, 148 “BİLİNÇLİ TÜKETİCİ” Etkinlik Cevap Anahtarı

144. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Ailenizle gıda alışverişine gittiğinizde satın aldığınız ürünlerde nelere dikkat edersiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Taze olmasına, son kullanma tarihine, içinde nelerin olduğuna, paketin sağlam olup olmadığına, güvenilir bir firma olup olmadığına.

145. Sayfa

Filiz Hanım ve oğlu Mehmet arasında geçen diyalogla ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız. Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Alışverişe çıkmadan önce ihtiyaç listesi hazırlamanın başka ne gibi avantajları olabilir? Sizin de aile büyükleriniz alışverişe çıkmadan önce ihtiyaç listesi hazırlıyor mu?

Cevap: Gereksiz harcama yapmayı önler, zamandan tasarruf sağlar.

Bilinçli tüketici kavramını daha önce duydunuz mu? Sizce bilinçli tüketiciler alışveriş esnasında nasıl davranır?

Cevap: İhtiyacı olan ürünleri alır, üretim ve son kullanma tarihlerine bakar, fiyatlarına bakar, içeriğini kontrol eder, tazeliğini kontrol eder, fiyat etiketi ile kasada ödediği fiyatları karşılaştırır.

148. Sayfa

Aşağıda, satın alınan ürünlerle ilgili çeşitli durumlar verilmiştir. Öğrendiklerinizden yararlanarak bilinçli bir tüketicinin yapması gerekenleri defterinize yazınız.

1. Hatice Hanım satın aldığı bilgisayarı kutusundan çıkardığında ekranının kırık olduğunu görmüştür. Hatice Hanım’ın yerinde olsaydınız ne yapardınız?

Cevap: Satıcı firmaya durumu anlatır yenisi ile değiştirilmesini talep ederim.

2. Yasemin, okuldan eve geldiğinde annesinin kapıdan satış yöntemiyle ütü satın aldığını öğrenmiştir. Ancak annesi ütüyü aldığına pişman olmuştur. Yasemin’in yerinde olsaydınız ne yapardınız?

Cevap: Ütüyü tekrar iade ederim.

3. Serkan Bey’in aldığı televizyon 6 ay sonra arızalanmıştır. Bunun üzerine Serkan Bey garanti belgesi ve faturayla birlikte ürünü satın aldığı yere gitmiştir. Ancak satıcı Serkan Bey’in sorunuyla ilgilenmemiştir. Serkan Bey’in yerinde olsaydınız ne yapardınız?

Cevap: Tüketici hakem heyetine başvururum.

4. Hakan Bey marketten etiket fiyatı 8 TL olan peynirden almıştır. Marketten aldığı fişi kontrol ettiğinde peynirin fiyatının fişte 10 TL yazdığını görmüştür. Hakan Bey’in yerinde olsaydınız ne yapardınız?

Cevap: Durumu satıcıya bildirir durumun düzeltilmesi gerektiğini anlatırım.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 167, 168, 169, 170, 171 “TEMEL HAKLARIMIZI ÖĞRENELİM” Etkinlik Cevap Anahtarı

167. Sayfa

Temel haklarınızın neler olduğunu biliyor musunuz? Bu hakların amacı nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Eğitim hakkı, sağlık hakkı, kişi dokunulmazlığı hakkı, haberleşme hakkı, özel hayatın gizliliği, seçme ve seçilme hakkı, konut dokunulmazlığı hakkı.

171. Sayfa

Kitabınızın 27. sayfasında bulunan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleş­medin 12 ve 13. maddelerini inceleyiniz. Katılım ve düşünce hakkıyla ilgili düşünceleri­niz nelerdir? Düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Çocukların hakları evrenseldir.Ülkelere göre değişmez.Her çocuk düşüncelerini serbestçe söyleyebilir.Kendini ifade edebilir.

Aşağıdaki konulardan birini seçiniz ve seçtiğiniz konuyla ilgili poster çalışması hazırlayınız. Poster çalışmasını görsel ögelerle zenginleştirebilirsiniz. Yaptığınız çalışmayı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

• Temel hak ve özgürlüklerin korunmadığı bir dünyada yaşam

• Temel hak ve özgürlüklerin korunduğu ve insanlar tarafından kullanıldığı bir dünyada yaşam

Cevap:

171. Sayfa

Aşağıda verilen temel hak ve özgürlükleri kullanmanın sizler için önemi nedir? Düşüncelerinizi kutucuklara yazınız.

Özel Hayatın Gizliliği Hakkı: Benim özel hayatım gizli olmalı ve başkaları bunu ihlal etmemeli.
Katılım ve Düşünce Özgürlüğü: Katılım ve düşünce özgürlüğü insanların birey olarak kendilerinin değerli olmasını sağlar.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 131, 132, 133, 134 “EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT” Etkinlik Cevap Anahtarı

EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT

131. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Aile büyükleriniz hangi ekonomik faaliyetlerle uğraşmaktadır? Bu ekonomik faaliyetlerin yaşantınıza etkisi nedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Aile büyüklerim hizmet sektöründe çalışmaktadır.Babam aylık maaş almaktadır ve ona göre planlamalar yapmaktayız.

132. Sayfa

Düşünelim Tartışalım

Okuduğunuz metinden yararlanarak aşağıdaki soruyu cevaplayınız. Cevaplarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Hayvancılığın Ali Amca ve ailesinin hayatına etkileri nelerdir?

Cevap: Ali Amca hayvanlarını satmaya gittiği zaman evin iş bölümünde değişiklikler olur.Herkes kendine düşen görevi yapar ve sorumluluk alır.Ali amca ise evinden uzakta kaldığı bir ay boyunca özlem çeker ve ekonomik faaliyetlerde bulunur.

Görseli Yorumlayalım

Aşağıdaki görsellerde verilen kişiler hangi ekonomik faaliyetleri yapmaktadır? Bu kişilerin yaptığı ekonomik faaliyetler, sosyal hayatlarına nasıl etki etmektedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Tarım ve madencilik ile uğraşmaktadırlar.Gün boyu tarlada çalışmakta akşam evlerine gitmektedir.Madenciler ise vardiyalı çalışmakta ve tehlikeli iş yapmaktadırlar.

134. Sayfa

Çevrenizde yapılan ekonomik faaliyetlerin nüfus, yerleşme, eğitim ve kültür üzerindeki etkileri nedir? Aşağıda verilen kutucuklara yazınız.

Cevap:

134.sayfa

 Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 58, 59, 60, 61, 62 “ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI” Etkinlik Cevapları

58. Sayfa

A. Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.

1. (D) Tarihteki ilk yazılı antlaşma Hititler ile Mısırlılar arasında imzalanmıştır.
2. (Y ) İyonlar tarihteki ilk ticaret yolu olan Kral Yolu’nun bir kısmını yapmışlardır.
3. (D) Galata Kulesi ve Malabadi Köprüsü tarihî nesnelere örnektir.
4. (D) Ülkemiz birçok uygarlığa ev sahipliği yaptığı için çeşitli kültürel özelliklere sahiptir.
5. (Y) Zeybek, Trakya yöresine ait bir halk oyunudur.
6. (D) Kültürel unsurlar; milletin kaynaşmasını, dayanışma, birlik ve beraberlik içinde
yaşamasını sağlamaktadır.
7. (Y) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mevsimlik bayramlarımızdan biridir.
8. (D) Genel Ağ kullanımının yaygınlaşması ile beraber dilimize daha fazla yabancı kelime
girmeye başlamıştır.
B. Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları, kutucuklarda verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız. İfadelere uygun ekler getirebilirsiniz.

Frigler
Asurlar
Şamran
tarihî nesne tarihî mekân
farklılık
horon
kültürel etkileşim

Cevap:

1. Günümüzde kullandığımız çengelli iğnelerin ilk örneğini tarihte FRİGLER kullandılar.
2. Urartular tarımı geliştirmek amacıyla ŞAMRAN adı verilen su kanallarını yapmışlardır.
3. Tarihteki ilk kütüphaneyi İYONLAR kurmuştur.
4. Geçmişte yaşamış insan topluluklarının kalıntılarının bulunduğu yapılara ve alanlara TARİHİ MEKAN denir.
5. TARİHİ NESNELER taşınabilir oldukları için genel olarak müzelerde koruma altına alınırlar.
6. Karadeniz yöresine ait halk oyunumuz HORON dur.
7. Ülkemiz genelinde kültürel özellikler bakımından benzerlikler olduğu kadar FARKLILIKLARI da vardır.
8. Televizyon, Genel Ağ ve akıllı telefonlar gibi kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması, KÜLTÜREL ETKİLEŞİMİ hızlandırmaktadır.
59. Sayfa

Aşağıda verilen bilgilere göre eşleştirmeleri örnekteki gibi yapınız.

Cevap:

1. Fibula adı verilen çengelli iğneyi yapmışlardır. (ç-Frigler)
2. Tarih yazıcılığının öncülüğünü yapmışlardır.(eHititler)
3. Parayı icat ederek değiş tokuş usulüne son vermişlerdir.(aLidyalılar)
4. Maden işlemeciliği, taş işçiliği ve kale yapımında ustadırlar.(g-Urartular)
5. Fenike alfabesinin batıya taşınmasını sağlayarak miladi takvimin oluşturulmasına katkıda bulunmuşlardır.(f-İyonlar)
6. Astronomi alanında çalışmalar yapmış ayrıca üçgenin iç açılarının toplamının 180° olduğunu hesaplamışlardır.(b-Sümerler)
7. Tarihte ilk anayasa olarak kabul edilen Hammurabi Yasalarını yapmışlardır.(c-Babiller)
8. Mezopotamya ile Anadolu arasında ticaret yapmak amacıyla karum adı verilen ticaret merkezleri kurmuşlardır.(d-Asurlar)
Aşağıda verilenleri “doğal varlık”, “tarihî mekân”, “tarihî eser” ve “tarihî nesne” olarak sınıflandırıp defterinize yazınız.

Cevap:

1. Pamukkale Travertenleri- Doğal varlık
2. Safranbolu Evleri- tarihi mekan
3. Galata Kulesi-tarihi eser
4. Mermer lahit-tarihi nesne
5. Uludağ-doğal varlık
6. Kadeş Antlaşması tablet metni-tarihi nesne
7. Malabadi Köprüsü-tarihi eser
8. Çatalhöyük Antik Kenti-tarihi mekan
9. Karaz çanak çömleği-tarihi nesne
10. Cumalıkızık Evleri-tarihi mekan
11. Van Kalesi-tarihi eser
12. Ulu Camii-tarihi eser
13. Muradiye Şelalesi-doğal varlık
14. Damlataş Mağarası-doğal varlık
15. Fatih Sultan Mehmet’in tuğrası-tarihi nesne
16. Çifte Minareli Medrese-tarihi eser.
60. Sayfa

Aşağıda numaralandırılmış kutucuklarda kültürel öğelerimiz açıklanmıştır. Açıklamalarla kültürel ögeleri örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap:

60.sayfa cevapları

61. Sayfa
Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Anadolu ve Mezopotamya geçmişte birçok uygarlık tarafından yerleşim yeri olarak tercih edilmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi bu durumun sebeplerinden biri olamaz?
A) Topraklarının verimli olması
B) İklim koşullarının elverişli olması
C) Sanayinin gelişmiş olması
D) Su kaynaklarının fazla olması

2. Türk mutfağı yemek çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin mutfaklarından biridir.
Aşağıdakilerden hangisi ülkemizin yemek kültürüne ait bir yiyecek değildir?
A) Cağ kebabı
B) Hamsili pilav
C) Kayseri mantısı
D) Pizza

3. Aşağıda verilenlerden hangisi tarihî eser değildir?
A) Akdamar Kilisesi
B) Malabadi Köprüsü
C) Manavgat Şelalesi
D) Ulu Camii
4. • Polis adı verilen şehir devletleri hâlinde yaşadılar.
• Demokratik bir yönetim anlayışı benimsediler.
• Bilim ve sanatta, aynı dönemde yaşayan uygarlıklardan ileri gitmişlerdir.

Verilen özellikler aşağıdaki uygarlıklardan hangisine aittir?
A) Hititler B) İyonlar C) Lidyalılar D) Sümerler

5. Aşağıdakilerden hangisi kültürel unsurların zaman içinde değişmesinin sebeplerinden biri değildir?
A) Sanayileşmenin hızlanması
B) Çevre kirliliğinin artması
C) Şehirlerin büyümesi ile göçlerin artması
D) Teknolojinin gelişmesi

6. Ülkemiz doğal ve tarihî varlıklar bakımından oldukça zengindir. Aşağıdakilerden hangisi bu durumun sonuçlarından biridir?
A) Ülkemizi birçok turistin ziyaret etmesi
B) Sanayinin gelişmesi
C) Tarımın öneminin artması
D) Ülkemizin döviz gelirinin azalması
62. Sayfa

7. Urartuların Şamran adı verilen sulama kanallarını yapması aşağıdaki ekonomik faaliyetlerden hangisiyle uğraştıklarını gösterir?
A) Hayvancılık
B) Madencilik
C) Tarım
D) Ticaret

8. • Ege yöresine ait bir halk oyunudur.
• Yiğitliği, mertliği ve cesareti simgeler.
• Tek kişi tarafından oynanabildiği gibi birkaç kişinin çember şeklinde bir araya gelmesiyle toplu hâlde de oynanabilir. Özellikleri verilen halk oyunumuz aşağıdakilerden hangisidir?
A) Bar
B) Halay
C) Horon
D) Zeybek
9. Geçmiş dönemlerden günümüze, gündelik hayatımızdaki kültürel değerlerimizden bazıları sürekliliğini devam ettirebilmiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi günümüzde yaygın olarak görülen kültürel değerlerimizden biridir?
A) Türk kahvesi içilmesi
B) Evlerin kerpiçten yapılması
C) Orta oyunu oynanması
D) Gelinin at ile evinden alınması

10. Doğada insan eli değmeden oluşan, gezilip görülebilecek eşsiz güzellikteki yer ve unsurlara doğal varlık adı verilir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi doğal varlık değildir?
A) Peri Bacaları
B) Uludağ
C) Uzungöl
D) Van Kalesi
F- Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Sümerlerin insanlık tarihine katkıları nelerdir?

Cevap: Yazının icadı, tekerleğin icadı, Daire çevresini 360 cm olarak hesapladılar.

2. Anadolu uygarlıkları hangileridir?

Cevap: Hititler,Frigler, Lidyalılar, İyonlar, Urartular.

3. Ülkemizin çeşitli yerleri ile yaşadığınız çevrenin kültürel özellikleri arasındaki benzer ve farklı unsurlar nelerdir?

Cevap: Dağları, ovaları, denizleri benzerken, tarihi mekanları, yemekleri, halk oyunları, yemekleri farklıdır.

4. Toplumda yaşayan insanları bir araya getiren kültürel unsurlar nelerdir?

Cevap: Din, dil, tarih, gelenek ve görenekler.

5. Kültürel değerlerin zaman içinde değişime uğramasının sebepleri nelerdir?
Cevap: Sanayileşme, göç, ekonomik nedenler, kitle iletişim araçları.

6. Tarihî nesnelerin müzelerde koruma altına alınmasının sebepleri nelerdir?

Cevap: Taşınabilir özelliklerde olması.

7. İyonlarda demokratik bir düşünce ortamının olması onların insanlık tarihine hangi katkıları yapmasını sağlamıştır?

Cevap: Özgür düşünce, bilim ve teknolojinin gelişmesi, demokrasinin artması.

8. Kültürel ögelerin, insanların bir arada yaşamasındaki rolü nedir?

Cevap: Kültürel ögeler insanları bir arada tutan en büyük unsurlardır.Bu nedenle insanlar birlikte yaşamaktadır.Sevinçte hüzünde acıda tatlıda bu değerler bizleri bağlamaktadır.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 “YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ” Etkinlik Cevapları

64. Sayfa

Haritaları inceleyerek hangi bilgileri öğrenebilirsiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Coğrafya, matematik, haritacılık, dağların yüksekliğini, ovaları, gölleri,denizleri,konumları.

65. Sayfa

Kitabınızın 64. sayfasında bulunan Türkiye fiziki haritasını inceleyiniz. Yaşağınız yer ve çevrenin deniz seviyesinden yüksekliğini haritada kullanılan renklerin anlamlarından yola çıkarak yorumlayınız. Düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Sarı renk ile gösterilmiş.Bu da 500-1000 metre arasında olduğunu göstermektedir.

70. Sayfa

Yaşadığınız yer ve çevresinin yeryüzü şekillerini araştırınız. Araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri Türkiye fiziki haritası üzerine işaretleyiniz. Çalışmanızı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Yaşadığım yer 500-1000 metre arasındadır.Bu nedenle fiziki haritada sarı renk ile gösterilmektedir.Deniz kenarında olan yerde ovalar bulunmaktadır.

Aşağıda verilen yeryüzü şekillerinin Türkiye’nin neresinde yer aldığını fiziki harita üzerinde bularak kutucuklara yazınız.

Cevap:

1. Palandöken Dağı (Erzurum)
2. Beyşehir Gölü (Konya)
3. Kapıdağ Yarımadası (Balıkesir)
4. Bozok Platosu (Yozgat)
5. Fırat Nehri (Erzincan-Doğu Anadolu)
6. Bozcaada (Ege Denizi)
7. İskenderun Körfezi (İskenderun)
8. Bafra Ovası (Samsun)

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 71, 72, 73, 74 “İKLİMİN İNSAN FAALİYETLERİNE ETKİSİ” Etkinlik Cevapları

71. Sayfa

Hazırlık Çalışması

İnsanlar hava durumunu niçin takip eder? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Günlük yaşamlarında giyim kuşam, ulaşım, tarımsal faaliyetler, yapılacak olan etkinlikler ve planlamalar için takip ederler.Çünkü hava durumuna göre gerekli tedbir alabilir yada erteleyebilirler.

74. Sayfa

Araştıralım Paylaşalım

Yaşadığınız çevrede görülen iklim özelliklerinin insanların günlük yaşamlarına ve faaliyetlerine
etkisini araştırınız. Araştırma sürecinde aşağıdaki soruların cevaplarını bulmaya
çalışınız. Edindiğiniz bilgileri sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
– Yaşadığınız çevredeki iklim özellikleri nelerdir?
Cevap: Akdeniz iklimi yaşanmaktadır.Bu da yazları sıcak ve kurak kışları ılık ve yağmur yağışlı olmaktadır.
– Yaşadığınız çevredeki iklim özellikleri, yaptığınız faaliyetleri nasıl etkilemektedir?
Cevap: Yazları sıcak olması eğlencelerin akşam yapılmasına gündüz ise dinlenmeyle geçirilmesine neden oluyor.Fakat deniz turizmi canlı oluyor.Giyim ince ve açık renkli kıyafetleri tercih ediyorum.

Sıra Sizde
İklim, aşağıda verilen faaliyetleri nasıl etkilemektedir? Düşüncelerinizi örnek vererek yazınız.

Cevap:

74.sayfa

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 106, 107, 108, 109 “BİLİM İNSANLARININ ORTAK ÖZELLİKLERİ” Etkinlik Cevapları

106. Sayfa

Hangi bilim insanlarının isimlerini biliyorsunuz? Bu bilim insanlarının yaptığı çalışmaların insanlığa katkıları nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Edison ampulu bulmuş ve tüm insanlara büyük bir iyilik yapmıştır.Graham Bell telefonu bularak tüm insanların iletişimini sağlamış ve bugünkü cep telefonlarının temelini atmıştır.

Özlü Sözleri Yorumlayalım

Aşağıdaki söz size neler çağrıştırmaktadır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
“İhtiyaç, bütün icatların anasıdır.”

Cevap: Bütün icatlar aslında insanların bir ihtiyacından doğmuştur.İnsanlar bir icat yaparken insanların bir ihtiyacını belirlemiş ve bu alanda çalışmalar yapmıştır.

107. Sayfa

Buluş yapan kişilerden veya bilim insanlarından birinin hayatını araştırınız. Araştırdığınız kişinin özelliklerinin neler olduğunu defterinize yazınız. Birbirinden farklı dönemlerde
buluş yapan kişilerin veya bilim insanlarının ortak özelliklerini belirlemeye çalışınız. Araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Leonardo Da Vinci (1452 – 1519) İtalyan ünlü sanatçı, ressam ve Rönesans adamıdır. Da Vinci birçok bilimsel buluş, yöntem ve icat yapmıştır. Leonardo Da Vinci yaşadığı zamanın çok ötesinde olan çizimleri ve icatları o günün imkanları dolayısı ile gerçekleştirilememiştir.

Tüm bilim adamlarının ortak özellikleri arasında hayal dünyaları geniş, meraklı, çalışkan, umutsuzluğa kapılmayan, disiplinli çalışmaları vardır.

109. Sayfa

Okuduklarınızdan yararlanarak aşağıdaki sorunun cevabını defterinize yazınız. Yazdıklarınızı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Albert Einstein, Isaac Newton ve Prof. Dr. Aziz Sancar’ın ortak özellikleri nelerdir?

Cevap: Kararlı, sabırlı, çalışkan, meraklı, hayal gücü yüksek, zeki.

Aşağıda verilen özellikleri inceleyiniz. Buluş yapanlara ve bilim insanlarına ait olan ortak özellikleri tespit ederek işaretleyiniz.

Cevap:

109.sayfa cevapları

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 113, 114, 115, 116 “Ünite Değerlendirme Çalışmaları” Etkinlik Cevapları

113. Sayfa

A. Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.

Cevap:

1. (Y) Genel Ağ ve sosyal medyaya aktarılan bilgilerin denetim altına alınması oldukça kolaydır.
2. (D) Medya okuryazarlığı bilincine ulaşmış birey her türlü medya aracını kullanarak doğru ve güvenilir bilgiye ulaşabilir.
3. (Y) Genel Ağ’a bağlanırken adres çubuğu kısmında http:// yazması sayfanın güvenli olduğu anlamına gelir.
4. (D) Kredi kartı üzerinde yer alan bilgileri tanımadığımız kişilerle paylaşmamalıyız.
5. (D) Ülkemizde yardım kampanyaları teknoloji kullanımı ile daha rahat şekilde yapılabilmektedir.
6. (D) İnsanların karşılaştıkları problemi çözme gayreti ve merak duygusu beraberinde yeni buluşlar getirmiştir.
7. (Y) Yapılan araştırmaların kaynakçasında yalnızca süreli yayınlar yazılmalıdır.

B. Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları, kutucuklarda verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız. İfadelere uygun ekler getirebilirsiniz.

teknoloji Genel Ağ güvenilirlik MHRS şüpheci mucit bilimsel etik doğruluk

Cevap:

1. Ülkemizde yaşayan insanlar bilgiye ulaşmak için en çok GENEL AĞ tercih etmektedir.
2. Sanal ortam önemli bir bilgi kaynağı olduğu için buraya yüklenen bilgilerin DOĞRULUK ve GÜVENİLİRLİĞİ önemli hâle gelmiştir.
3. MHRS üzerinden randevu alarak sağlık kuruluşlarında muayene olabilirsiniz.
4. Yeni bir buluş ortaya koyan kişiye MUCİT adı verilir.
5. Buluş yapan kişiler ve bilim insanları hata yapmaktan korkmadığı gibi olaylara ŞÜPHECİ yaklaşır.
6. Araştırmalarımızda yararlandığımız kaynakları, kaynakçaya yazarak BİLİSEL ETİĞE uygun davranırız.
7. TEKNOLOJİNİN gelişmesi ile birlikte insanlar istedikleri yerden alışveriş yapabilme imkanına kavuşmuştur.

114. Sayfa

C. Teknoloji kullanımının sosyalleşme ve toplumsal ilişkiler üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu aşağıdaki tabloda belirtiniz. (olumlu – olumsuz)

Cevap:

Teknolojiyi kontrollü kullanmayan insanlar teknoloji bağımlısı hâline gelebilmektedir. OLUMSUZ
Sağlık alanında kullanılan teknolojik cihazlar sayesinde hastalıklar kısa sürede teşhis ve tedavi edilebilmektedir. OLUMLU
Sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlar insanlarda şiddet ve saldırganlık duyguları uyandırabilmektedir.OLUMSUZ
Cep telefonları sayesinde uzakta olan kişilerle konuşabilmekteyiz. OLUMLU
İnsanlar yaşadıkları sıkıntıları yetkili mercilere rahatça iletebilmektedir.OLUMLU
Bilinçsiz teknoloji kullanımı yüzünden insanlar arasında yüz yüze iletişim azalmaktadır.OLUMSUZ
Veliler okula gitmeden öğrenci notları hakkında bilgi sahibi olabilmektedir.OLUMLU
Sosyal medya hesaplarını sık sık kontrol eden bir öğrencinin ders çalışma verimi azalmaktadır.OLUMSUZ
Yardım kampanyalarına insanlar medya aracılığıyla daha rahat katılmaktadır.OLUMLU
Günümüzde insanlar bilgiye daha kolay ulaşmaktadır.OLUMLU

115. Sayfa

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Aşağıdakilerden hangisi insanların buluş yapmasını sağlayan temel sebeplerden biri değildir?
A) İhtiyaç ve istekler
B) Merak duygusu
C) Karşılaştıkları problemleri çözme gayreti
D) Para kazanma isteği

Cevap: D

2. Buluş yapan kişilerde ve bilim insanlarında bulunması gereken bazı özellikler vardır.
Aşağıdakilerden hangisi bu özelliklerden biri değildir?
A) Eleştiriye kapalı olma
B) Sabırlı ve kararlı olma
C) Yeniliklere açık olma
D) Çalışkan olma

Cevap: A

3. Yaptığımız çalışmalarda yararlandığımız kaynakları göstermek ve kaynakların asıllarını korumak önemlidir. Bunu yapmaktaki asıl amacımız aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çalışmayı yapan kişiye para kazandırmak
B) Bilimsel etiğe uygun davranmak
C) Eser sahibinin bize kızmasını engellemek
D) Öğretmenimizin takdirini kazanmak

Cevap: B

4. Aşağıdakilerden hangisi güvenli Genel Ağ kullanımı için dikkat etmemiz gerekenler arasında yer almaz?
A) Adres çubuğunda https:// ibaresinin olup olmadığına dikkat etmek
B) Genel Ağ tarayıcısının güncel olmasına özen göstermek
C) Bilgisayar virüslerine karşı lisanslı anti-virüs programı edinmek
D) e-posta hesabımıza gelen her gönderiyi açmak

Cevap: D

5. Sosyal ağları kullanırken güvenliğimiz açısından başkalarıyla paylaşmamamız gereken kişisel bilgiler vardır.
I. Anne kızlık soyadımız
II. Doğum yerimiz
III. T.C. kimlik numaramız
IV. Ev adresimiz
Verilen bilgilerden hangileri doğrudur?
A) I ve II B) I ve III C) I, III ve IV D) I, II, III ve IV

Cevap: D

6. Aşağıda verilenlerden hangisi teknoloji kullanımının toplumsal ilişkiler üzerindeki olumlu etkisine örnektir?
A) İnsanların olaylar karşısında duyarsız kalması
B) İnsanların sadece kendini düşünmesi
C) İnsanlar arasındaki yardımlaşma duygusunun artırması
D) İnsanlar arasında sürekli gerginlik yaşanması

Cevap: C

116. Sayfa

7. Sanal ortamdaki bilgilerin doğru ve güvenilir olduğunu aşağıdakilerden hangisini yaparak anlayabiliriz?
A) Bilgileri eleştirel bir bakış açısıyla sorgulayarak
B) Bilgisayarımıza lisanslı anti-virüs programları yükleyerek
C) Sosyal ağlar üzerinden bilgileri doğrulatarak
D) Bütün bilgilerin doğru ve güvenilir olduğunu kabul ederek

Cevap: C

8. Aşağıdakilerden hangisi Genel Ağ üzerinden mesafeli alışveriş yaparken dikkat etmemiz gereken durumlardan biri değildir?
A) Güvenilir ve herkesin bildiği sitelerden alışveriş yapmak
B) Kredi kartının kaybolması durumunda bankaya bilgi vermek
C) Kredi kartı bilgilerimizi tanımadıklarımızla paylaşmak
D) Güvenli ödeme sistemlerini kullanmak

Cevap: C

9. I. Süreli yayınlar
II. Mektup
III. Ansiklopediler
IV. Kişisel görüşlerimiz
Verilenlerden hangileri bilimsel bir çalışma yaparken kullanılabilecek bilgi kaynaklarındandır?
A) I ve III B) I ve IV C) II ve III D) I, II ve IV

Cevap: A

10. Sosyal Bilgiler dersinde öğretmen öğrencilerine, “Kimlik hırsızlığı konusunda uymamız gereken güvenlik kuralları nelerdir?” diye sormuştur.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi öğrencilerin vermesi gereken doğru cevaplardan biri olamaz?
A) Sanal ortamda bedava teklif edilen değerli ürünleri kazanmak için çaba göstermeliyiz.
B) Telefonla bizi arayan tanımadığımız kişilere kimlik bilgilerimizi söylememeliyiz.
C) Kolay tahmin edilemeyen şifreler kullanmalıyız.
D) Kredi kartımızı kaybettiğimizde hemen yetkilileri arayıp bilgi vermeliyiz.

Cevap: A

D- Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Sanal ortamda yer alan bilgilerin her zaman doğru olduğunun düşünülmesi bizleri nasıl etkiler?

Cevap: Yanlış bilgiler edinmemize neden olur.

2. Sanal ortamı kullanan kişiler doğru ve güvenilir olmayan bilgilerden kendilerini nasıl koruyabilirler?

Cevap: Başka yerlerden bilgilerini doğrulatarak.

3. Sosyal ağları kullanırken başkalarıyla paylaşmamamız gereken bilgiler nelerdir?

Cevap: T.C no, anne kızlık soyadı, doğum yeri, ev adresi.

4. Güvenli Genel Ağ kullanımı için uyulması gereken kurallar nelerdir?

Cevap: https:// olması, kaynakça gösteren yerler olmalı, gov.tr uzantılar olmalı

5. Günümüzde teknolojinin ilerlemesi buluş yapanlara ve bilim insanlarına hangi kolaylıkları sağlamaktadır?

Cevap: Daha kolay çalışma ve bilgiye erişim imkanı sunmaktadır.

6. Buluş yapanların ve bilim insanlarının ortak özellikleri nelerdir?

Cevap: Meraklı olmaları, çalışkan olmaları, zeki olmaları.

7. Yaptığınız çalışmalarda kaynakça göstermenin önemi nedir?

Cevap: Bilimsel etik açısından önemlidir.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 102 “SANAL ORTAMDA GÜVENLİK” Etkinlik Cevapları

102. Sayfa

Sanal ortamı kullanırken dikkat edilmesi gereken güvenlik kuralları hakkında neler biliyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: :https// ibaresi olmasına dikkat ederim.Bize gelen her mesaja özellikle tanımadığımız ve bize bir şeyler vereceğini söyleyenlere inanmayız. Bizi arayıp kendini asker polis gibi tanıtanlara inanmayız.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 81, 82, 83, 84, 85 “AFETLER VE ÇEVRE SORUNLARI” Etkinlik Cevapları

81. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Doğal afet kavramından ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Doğal afet kavramından deprem,sel, tsunami, çığ, heyelan, erozyon gibi doğada kendiliğinden olan mal ve can kayıplarına neden olan olaylar gelmektedir.
82. Sayfa

Aşağıda Türkiye Deprem Bölgeleri haritası verilmiştir. Haritayı inceleyerek aşağıda verilen soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

deprem haritası

Yaşadığınız il, kaçıncı derece deprem bölgesinde yer almaktadır?

Cevap: 1. Derece deprem bölgesinde yer almaktadır.
Ülkemizde deprem riski en fazla olan iller hangileridir?

Cevap: Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Adıyaman, Bingöl, Muş,Bitlis, Siirt, Hakkari, Tunceli, Erzincan, Tokat, Amasya, Samsun, Kastamonu, Çankırı, Karabük, Düzce, Bolu, İzmit, Sakarya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa, Muğla, Denizli, Aydın, Isparta, Burdur, Kırşehir, Kırıkkale.

Ülkemizde deprem riskinin en az olduğu iller hangileridir?

Cevap: Aksaray, Karaman.

83. Sayfa
Yaşadığınız çevrede görülen doğal afetler ile ilgili bilgi toplayarak bir poster çalışması hazırlayınız. Hazırladığınız çalışmayı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Yaşadığım çevrede genellikle sel olayı görülmektedir.Selin olma nedeni ani ve çok yağmur yağışlarının olması.

85. Sayfa

Doğal afetler ve çevre sorunlarının zararlarından korunmak için bizlere düşen görevler nelerdir? Düşüncelerinizi aşağıdaki boş bırakılan yerlere yazınız.

Cevap:
Deprem.:Depremden korunmak için ilk önce sağlam binalara yapmak gerekir.Binaların depreme dayanıklı olması deprem zararlarının ve can kayıplarının en aza inmesini sağlar.

Orman Yangınları: Orman yangınlarının çıkma nedenlerinin en başında insan faktörü gelmektedir.İnsanların bu konuda aydınlatılması gerekmektedir.kamu spotları, sosyal medyada fazlaca bilgi vermek gerekir.Ormanlarda mangal yakmamalı, izmarit ve cam şişeleri atmamalıyız.Ormanlarımızı korumalı ve çok dikkatli olmalıyız.
Hava Kirliliği: Hava kirliliğine neden olan faktörleri en aza indirmek gerekir.Araçların egzoz muayeneleri yapılmalı,fabrika bacalarına filtre konmalı, daha fazla ağaç ekilmeli ormanlar korunmalı,evde ısınmak için doğalgaz kullanılmalı.

Küresel Isınma: Küresel ısınmaya neden olan faktörleri ortadan kaldırmak için mücadele ermek gerekir.Sera gazı salınımı, fabrika bacaları, gibi etkenler için dünya çapında devletlerin ortak çalışma yapması gerekir.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 99, 100, 101 “DOĞRU VE GÜVENİLİR BİLGİ” Etkinlik Cevapları

99. Sayfa

Sanal ortam ifadesinden ne anlıyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Sanal ortam gerçek olmayan anlamına gelse de günümüzde sanal ortam deyince aklımıza ilk gelen genel ağ ortamı, sosyal medyadır.

100. Sayfa

Araştırma verilerine göre aşağıdaki soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

İnsanlar sanal ortamı hangi amaçlarla kullanmaktadır?

Cevap: İletişim, resmi işlemler, oyun, eğlence, haber.

Siz sanal ortamı hangi amaçla kullanıyorsunuz?

Cevap: Haber, oyun, iletişim, müzik, spor.

101. Sayfa

Sanal ortamda ulaştığınız bilgilerin doğruluk ve güvenilirliğini sorgulamak niçin gereklidir? Düşüncelerinizi defterinize yazınız.

Cevap: İlk önce uzantılarına bakarım. https var mı yok mu ona bakarım.Başka kaynaklardan doğruluğunu teyit ederim.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 105 Etkinlik Cevapları

Mesafeli alışveriş, güvenli Genel Ağ kullanımı, kimlik hırsızlığı ve sosyal ağ kullanımı konularında uyulması gereken güvenlik kuralları nelerdir? Öğrendiklerinizden yararlanarak defterinize yazınız.

Cevap: İlk önce sitelerin https:// başlaması gerektiği, TC numarası anne kızlık soyadını paylaşmıyorum, adresimi paylaşmıyorum, hediye verdiğini söyleyen gelen mesajları dikkate almıyorum, kendini savcı polis gibi tanıtanları dikkate almıyorum.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 75, 76, 77, 78, 79, 80 “NÜFUS VE YERLEŞME” Etkinlik Cevapları

75. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Ülkemizde nüfus neden her yere eşit dağılmamış olabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Sanayi, tarımsal faaliyetler, turizm, ulaşım kolaylığı, iklimsel şartlar, coğrafi konum, madencilik, su kaynakları gibi etkenler nüfus dağılışını etkilemektedir.Bu nedenle eşit değildir.

Düşünelim Tartışalım

Aşağıdaki soruları haritaya göre cevaplayınız. Cevaplarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Nüfusu fazla olan iller hangileridir? Sizce bu durumun sebebi nelerdir?
Cevap: İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Antalya. İllerinin nüfusu fazla olması ticaret, iklim, ulaşım, turizm, su kaynakları ve ekonomik faaliyetlerin fazla olması nedeni ile yoğundur.

Nüfusu az olan iller hangileridir? Sizce bu durumun sebebi nelerdir?

Cevap: Tunceli, Ağrı, Bitlis, Şırnak, Hakkari.İklimsel nedenler, ekonomik faaliyetlerin az olması, ulaşım zorluğu, coğrafi nedenler.

79. Sayfa
Araştıralım Paylaşalım

Kitabınızdaki fiziki haritadan ve nüfus miktarı haritasından yararlanarak doğal ve beşerî özelliklerin yaşadığınız çevrenin nüfusu üzerindeki etkilerini araştırınız. Edindiğiniz bilgileri sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Yaşadığım il Hatay’dır.Akdeniz iklimi görülmektedir.Yaz ayları çok sıcak ve kurak kış ayları ise ılık ve yağmur yağışlı olmaktadır.Hatay tarımın çok fazla yapıldığı bir ildir.İklimin elverişli olması bir çok tarım ürünün yetişmesini sağlamaktadır.En çok zeytincilik, sebzecilik ve meyvecilik yapılmaktadır.İskenderun limanı ve deniz ticaretin olması bölgenin sanayisinin de gelişmesini sağlamıştır.Yaz ve inanç turizmi yapılmaktadır.
80. Sayfa

Sıra Sizde

Aşağıdaki tabloya doğal ve beşerî özelliklerin nüfus ve yerleşme üzerindeki etkilerine örnek yazınız.

Cevap:

doğal ve beşerî özelliklerin nüfus ve yerleşme üzerindeki etkileri

 Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 86, 87, 88, 89, 90 “DOĞAL AFETLERİN YAŞAMIMIZA ETKİSİ” Etkinlik Cevapları

86. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Televizyonda doğal afetlerle ilgili bir haber izlediğinizde neler hissediyorsunuz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Üzüntü ve korku yaşıyorum.Doğal afet haberlerini izlerken gereken tedbirlerin alınmadığını görünce biraz kızıyorum.

Okuduğunuz gazete haberine göre deprem, toplum hayatı üzerinde nasıl bir etki oluşturmuştur? Düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: İnsanların can, mal kayıplarına neden olmaktadır.İş yerleri yıkılmaktadır.Ekonomik etkileri, psikolojik etkileri olmaktadır.

87. Sayfa
Okuduğunuz gazete haberine göre selin toplum hayatı üzerindeki etkileri nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Sel felaketi olunca ürünler telef olmakta ve bu durum tüketiciye zam olarak yansımaktadır.Bu da bütün toplumu etkilemektedir.Üreticiler zarar etmekte ekonomik sıkıntı başlamaktadır.

88. Sayfa

Yukarıdaki gazete haberinde okuduğunuz çığ olayı toplum hayatını nasıl etkilemiştir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Can ve mal kayıplarına neden olur, yollar kapanır ulaşım olmaz, hayatın akışı aksar, ekonomik zararları olur.

89. Sayfa
Yukarıdaki gazete haberinde okuduğunuz heyelan olayı toplum hayatını nasıl etkilemiştir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Can ve mal kayıplarına neden olur, ekonomik zararları olur, ulaşım aksar, tarım alanları zarar görür.

90. Sayfa

Yukarıda okuduğunuz gazete haberine göre orman yangınının toplum hayatı üzerindeki etkileri nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Can ve mal kayıplarına neden olur, ekolojik dengenin bozulmasına neden olur, canlı türlerinin yok olmasına neden olur, oksijen azalır, hava kirliliği olur, tarım alanları zarar görür, erozyon ve sele neden olur.

Aşağıdaki doğal afetlerden birini seçiniz. Seçtiğiniz doğal afetin toplum hayatı üzerine
etkileriyle ilgili bir poster çalışması hazırlayınız. Çalışmayı görsel ögelerle zengileştiriniz.
Yaptığınız çalışmayı arkadaşlarınızla paylaşınız.
• Deprem
• Sel
• Çığ
• Heyelan
• Orman yangını

Cevap: Bu etkinlik için pastel boya kullanabilirsiniz.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 91, 92, 93, 94 “ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI” Etkinlik Cevapları

91.Sayfa

Aşağıdaki ifadeler doğru ise ifadelerin başına “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olduğunu düşündüğünüz ifadelerin doğrularını defterinize yazınız.

Cevap:

Fiziki haritalar yükselti basamaklarına göre yeryüzü şekillerinin dağılışını gösterir. D
Çevresine göre alçakta kalan geniş düzlüklere dağ adı verilir. Y
Erzurum ve Kars çevresinde bozkır alanlar geniş olduğu için insanlar buralarda büyükbaş hayvancılıkla uğraşmaktadır. D
Su kaynaklarının bol olduğu yerler insanlar tarafından yerleşim alanı olarak daha çok tercih edilir. D
İklim, insan faaliyetlerini her zaman olumsuz olarak etkiler. Y
Sanayi ve ticaretin geliştiği yerlerde, iş imkanları fazla olduğundan nüfus da fazladır. D
Piknik alanlarında yakılan ateşin söndürülmemesi orman yangınına sebep olabilir. D
Erozyon, kara ve demir yollarını kapatıp ulaşımın aksamasına neden olur. D

Aşağıdaki cümlelerde verilen boşlukları, kutucuklarda verilen ifadelerden uygun olanlarıyla tamamlayınız. İfadelere uygun ekler getirebilirsiniz.

Cevap:

1. DEPREM toplum hayatı üzerinde derin ve kalıcı olumsuz etkiler bırakmaktadır.
2. Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün belli bir ölçek dâhilinde küçültülerek düz bir alana aktarılmasına HARİTA denir.
3. EROZYON sebebiyle toprağın üst kısmı taşındığı için toprak verimsizleşir.
4. Haritalardaki küçültme oranına ÖLÇEK adı verilir.
5. Dağlık ve engebeli alanlar ULAŞIM gelişmediği için seyrek nüfusludur.
6. Akdeniz ve Ege kıyılarında YAZ turizmi geliştiği için nüfus fazladır.
7. Sınırları belli bir alan içinde yaşayan insan sayısına NÜFUS denir.
8. İklim, insanların BESLENME alışkanlıklarını etkiler.

92. Sayfa

İklimin aşağıdaki tabloda verilen durumları etkileyip etkilemediğini örnekteki gibi belirtiniz.

Cevap:

sayfa 92

Aşağıdaki tabloda verilen özelliklere sahip yerlerde nüfusun “az” ya da “fazla” olduğunu örnekteki gibi işaretleyerek gösteriniz.

Cevap:

92.sayfa sosyal

93. Sayfa

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. Haritada kullanılan renkler bir yerin deniz seviyesinden yüksekliğini belirtmektedir. Türkiye fiziki haritasına göre aşağıda verilen yerlerden hangisinin yükseltisi diğerlerine göre daha fazladır?
A) Kars
B) İstanbul
C) İzmir
D) Adana

2. I. Sanayinin gelişmiş olması
II. Arazinin dağlık olması
III. İklim şartlarının uygun olması
Yukarıda verilen özelliklerden hangileri bir yerin yoğun nüfuslu olmasında etkilidir?
A) Yalnız III B) I ve II
C) I ve III D) I, II ve III

3. – Yamaç eğiminin fazla olması
– Toprağın yapısının gevşek olması
-Yağışın fazla olması
Verilen unsurlar aşağıdaki doğal afetlerden hangisinin oluşmasına neden olmaktadır?
A) Çığ
B) Deprem
C) Sel
D) Heyelan

4. Aşağıda verilen durumlardan hangisi selin meydana gelmesine neden olmaz?
A) Aşırı yağışların olması
B) Ormanlık alandaki ağaçların kesilmesi
C) Havanın ısınmasıyla birlikte karların erimesi
D) Ağaçlandırma çalışmalarının hızlanması

5. İklim ve yeryüzü şekillerinin uygun olduğu yerlere fabrikalar daha çok yapılır. İş imkânları buralarda fazla olduğu için insanlar yerleşim yeri olarak fabrikaların kurulduğu alanları tercih ederler.
Yukarıda nüfusun dağılışında etkili olan hangi özellik hakkında bilgi verilmiştir?
A) Su kaynaklarının bol olması
B) Sanayi tesislerinin fazlalığı
C) Ulaşım imkânlarının iyi olması
D) Turizmin gelişmiş olması

6. Aşağıdakilerden hangisi karasal iklimin görüldüğü yerlerin özelliklerinden biri değildir?
A) Yağışlar en fazla kış aylarında düşer.
B) Bozkır bitki örtüsüne sahiptir.
C) Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır.
D) Kerpiç evler yaygındır.

94. Sayfa

7. Aşağıdakilerden hangisi insanların doğal çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin sonucu olarak gösterilemez?
A) Suların kirlenmesi
B) Depremin meydana gelmesi
C) Toprağın kirlenmesi
D) Küresel ısınma

8. İklim özellikleri aşağıda verilen insan faaliyetlerinden hangisini etkilemez?
A) Hayvancılık
B) Madencilik
C) Tarım
D) Turizm

9. Aşağıda verilen yeryüzü şekillerinin hangisinde kış turizmi gelişmemiştir?
A) Erciyes Dağı
B) Palandöken Dağı
C) Uludağ
D) Yıldız Dağları

10. Bu doğal afet büyük can ve mal kayıplarına sebep olur. İnsanları psikolojik olarak etkiler. Konutlar ve iş yerleri yıkılır.
Yukarıda toplum hayatına etkileri verilen doğal afet aşağıdakilerden hangisidir?
A) Çığ
B) Deprem
C) Sel
D) Heyelan

11. Aşağıdakilerden hangisi yeryüzü şekli değildir?
A) Göl
B) Körfez
C) Orman
D) Vadi

Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. Fiziki haritalarda sarı ve kahverengi renk hangi anlama gelmektedir?

Cevap: Sarı renk yükseklikleri 500-1000 metre arası olan yerleri; kahverengi renk ise yükseklikleri 2000-2500 metre arasındakileri gösterir.

2. Fiziki haritaya bakarak ülkemizde bulunan dağlar ve ovalara örnekler veriniz.

Cevap: Uludağ, amik ovası

3. Yaşadığınız çevredeki iklim ile tarım faaliyetleri arasında nasıl bir bağlantı bulunmaktadır?

Cevap: İklim ılıman ve Akdeniz iklimi olduğu için tarımsal faaliyetler oldukça fazla yapılmaktadır.Buğday, pamuk, zeytincilik en fazla yapılanlardır.Sebze ve meyve yetiştirilir.

4. Ülkemizde nüfusun dağılışını etkileyen beşerî faktörler hangileridir?

Cevap: Sanayi, turizm, ulaşım, tarım, yer altı kaynakları, sağlık kuruluşları.

5. İnsanların doğal ortamı değiştirip ondan yararlandığı durumlara çevrenizden örnekler veriniz.

Cevap: Deniz kenarına liman yapmak, denizi doldurup turizm sektörüne kazandırmak.

6. Depremin etkisini artıran ve insanlardan kaynaklanan sebepler nelerdir?

Cevap: Çürük yapılaşma.

7. Heyelan ve erozyonun tarım üzerindeki etkisi nedir?

Cevap: Tarımı olumsuz etkiler, bitki popülasyonu azalır.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 96, 97, 98 “TEKNOLOJİ VE TOPLUM” Etkinlik Cevapları

96. Sayfa

Kullandığınız teknolojik aletler hayatınızı nasıl etkilemektedir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Hayatımızı kolaylaştırmakta, zamandan tasarruf sağlamakta, sağlık alanında büyük faydalar sağlamaktadır.

97. Sayfa

Düşünelim Tartışalım

Aşağıdaki soruların cevaplarını arkadaşlarınızla sınıfta paylaşınız.

İnsanların Genel Ağ’a bağlandıkları yerden çok uzakta yaşayan kişilerle iletişim kurması, sosyalleşme ve toplumsal ilişkileri nasıl etkilemektedir?

Cevap: Olumlu yönde etkiler.İnsanlar uzaktaki insanlar ile iletişim kurarak daha fazla sosyalleşme imkanı bulurlar.Bu da ilişkilerin artmasına sebep olur.

Teknolojinin aile, komşuluk, akrabalık ve misafirlik ilişkilerine etkisi nedir?

Cevap: Olumlu ve olumsuz etkileri vardır.Haberleşme açısından, sevinçli ve üzüntülü haberleri paylaşmak ve birlik ve beraberlik açısından olumludur.Fakat sohbet komşuluk ve aile içi iletişimde olumsuz etkileri olmaktadır.

Devlet hizmetlerinde teknoloji kullanımının insanların yaşam kalitesi ve toplumsal ilişkiler üzerindeki etkisi nedir?

Cevap: İnsanların zamanları çok önemlidir.Teknoloji insanların zamanlarından tasarruf etmelerini sağlamaktadır.Bu da çok önemlidir.İşlemler çok hızlı ve güvenli şekilde yapılmaktadır.İnsanlar resmi kurumlara gidip sıra beklemek zorunda kalmıyorlar.

98. Sayfa

Teknoloji kullanımının, toplumun devletle ilişkisi bakımından önemi nedir? Düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Teknoloji toplumun devletle olan ilişkisini olumlu yönde etkilemektedir.Çünkü devletin sağladığı bu kolaylıklar insanların devlete olan güven ve sevgisini arttırmaktadır.

Aşağıda verilen soruların cevaplarını kutucuklara yazınız.

Cevap:

Teknoloji kullanımının sosyalleşme ve toplumsal ilişkiler üzerindeki olumlu etkileri nelerdir?

Cevap: İnsanlar uzaklarda olan yakınları il haberleşme konusunda teknolojiden faydalanırlar.Toplumsal gelişmeleri anında haber alır ve ona göre hareket edebilirler.Örneğim 15 Temmuz darbe girişimi sırasında insanlar sosyal medyadan ve televizyondan aldıkları haberler ile birlik ve bütünlük sağlayarak darbeyi önlemişlerdir.

Teknoloji kullanımının sosyalleşme ve toplumsal ilişkiler üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir?

Cevap: İnsanlar teknolojik aletlerin çoğalması ve gelişmesi ile birlikte birbirleri ile sohbet etmeyi azalttılar.Komşuluk ilişkileri iyice azaldı.Yüz yüze yapılan iletişimlerin azalması insanların birbirlerine olan samimiyetleri ve güven duygularının azalmasına neden olmaktadır.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 110, 111, 112 “BİLİMSEL ETİK” Etkinlik Cevapları

110. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Ders kitaplarınızın arka sayfalarında niçin kaynakça kısmı vardır? Sizce bu bölüm ne işe yarar? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Bu kitabı hazırlarken hangi kaynaklardan yararlanıldığını göstermek için kullanılmıştır.

111. Sayfa

CAHİT ARF

Selanik’te dünyaya gelen Cahit Arf, 1910-1997 yılları arasında yaşamış dünyaca ünlü bir matematikçidir. Beşinci sınıftayken öğretmeni, ona matematikle ilgilenmesini tavsiye etmiştir. Lisede okul arkadaşlarının çözemediği matematik sorularını kolaylıkla çözmeye başlamıştır. Yeteneği sayesinde ailesi ve öğretmenlerinin dikkatini çekmiştir. Öğrenimine Fransa’da devam etmiştir. Okulunu bitirip Türkiye’ye geri dönerek çalışmalarına devam etmiştir. Kendi adıyla anılan Arf Sabiti, Arf Halkaları ve Arf Kapanışları gibi terimleri bularak matematik ve bilim
dünyasına katkıda bulunmuştur. Matematiğe yapmış olduğu köklü katkılardan dolayı 1974’te TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülmüştür.

112. Sayfa

Araştıralım Paylaşalım

Günlük yaşamda merak ettiğiniz bir konu seçiniz. Seçtiğiniz konuyla ilgili bir araştırma yapınız. Bilimsel etiğe uygun davranarak hazırladığınız çalışmayı arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:

PROF. DR. AZİZ SANCAR

Prof. Dr. Aziz Sancar, 1946 yılında Mardin’in Savur ilçesinde çiftçilikle uğraşan orta gelirli bir ailenin yedinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Aziz Sancar, ilk ve orta öğrenimini Mardin’de tamamladı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden birincilikle mezun oldu. TÜBİTAK bursuyla gittiği Amerika’da biyokimya eğitimi alan Sancar, ülkemize dönüp bir süre hekimlik yaptı. Ancak aklı hâlâ bilimsel çalışmalardaydı. Amerika’ya tekrar dönerek çeşitli üniversitelerde çalışmaya devam etti. Karşılaştığı tüm zorluklara rağmen sabır ve kararlılıkla mücadele etti. Onun için bilimde başarılı olmanın yolu çok çalışmak ve çok okumaktan geçiyordu. Hayatının önemli bir kısmını laboratuvarlarda geçirdi. Aziz Sancar’ın araştırma ve gözlem yapmayı çok seven, eleştiriye açık, planlı ve objektif bir kişiliği vardır. Sancar, başarılı bir bilim insanında üç temel özelliğin bulunması gerektiğini söylemiştir: Bilgiye dayalı yaratıcılık, sıkı çalışmak ve başarısızlık karşısında asla pes etmemek. Aziz Sancar, DNA onarım mekanizmaları konusunda yaptığı buluş sayesinde 2015 Nobel Kimya Ödülü’ne layık görüldü.

Kaynakça: Genel Ağ

Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.

Yapacağınız çalışmalarda kullanabileceğiniz bilgi kaynakları nelerdir?

Cevap:
Genel ağ, ansiklopedi,

Yapacağınız çalışmalarda yararlandığınız kaynakları göstermek ve kaynakların aslını korumak niçin önemlidir?

Cevap: Çünkü kaynaklar emek verilerek hazırlanmıştır.Bu kaynakların hazırlanması bilgilerin saklanması için önemlidir.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126 “ÇEVREMİZDEKİ EKONOMİK FAALİYETLER” Etkinlik Cevap Anahtarı

118. Sayfa

Hazırlık Çalışması

Yaşadığınız yer ve çevresindeki kişiler ihtiyaçlarını nasıl karşılamaktadır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: İnsanlar ihtiyaçlarını çeşitli işlerde çalışarak karşılamaktadır.Gıda ihtiyaçlarını market ya da bakkallardan, giyim ihtiyaçlarını mağazalardan, diğer ihtiyaçlarını da çeşitli yerlerden temin etmektedir.

Yakın çevrenizde hangi ekonomik faaliyetler yapılmaktadır? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Tarım, sanayi, ticaret, ulaşım, turizm, hizmet sektörü.

125. Sayfa

Yaşadığınız yer ve çevresinin ekonomik faaliyetlerini araştırınız. Araştırma yaparken yaşadığınız yer ve çevresinin coğrafi özelliklerini göz önünde bulundurunuz. Araştırma sonucunda edindiğiniz bilgilerle bir poster çalışması hazırlayınız. Poster çalışmasını görsel öğelerle zenginleştirebilirsiniz. Yaptığınız çalışmayı sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Hizmet sektörü, tarım, ticaret, sanayi, turizm, hayvancılık yapılmaktadır.Yaşadığım yer deniz kenarında ve geniş ovaları olan bir yerdir.Ilıman bir iklime sahiptir.Turizm de önemli gelir kaynakları arasında yer almaktadır.

126. Sayfa

Aşağıda ülkemizde yapılan ekonomik faaliyetlerden bazıları verilmiştir. Bunların yapılmasına etki eden coğrafi özelliği karşısına yazınız.

Cevap:

126.sayfa

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 127, 128, 129, 130 “EKONOMİK FAALİYETLER MESLEKLERİ ETKİLER” Etkinlik Cevap Anahtarı

127. Sayfa

Hazırlık Çalışması
Gelecekte hangi mesleği seçmeyi düşünüyorsunuz? Meslek tercihinizde etkili faktörler nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Gelecekte doktor olmak istiyorum.Hem insanları iyileştirmek hem de ekonomik olarak rahat etmek istiyorum.

130. Sayfa

Araştıralım Paylaşalım
Yaşadığınız yer ve çevresindeki ekonomik faaliyetlere bağlı olarak gelişen meslekleri araştırınız. Araştırma sürecinde elde ettiğiniz bilgilerle bir poster çalışması hazırlayınız.
Hazırladığınız poster çalışmasını arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Çiftçilik, balıkçılık, hizmet sektörü, gemi kaptanlığı, makinist.

Tarım, hayvancılık, ormancılık, sanayi, ticaret, turizm, madencilik ve hizmet sektörüne bağlı olarak gelişen mesleklerin neler olduğunu defterinize tablo hâlinde yazınız.

Cevap: Çiftçilik, ziraat mühendisliği, veterinerlik, şoförlük, turist rehberliği, aşçılık, maden mühendisliği, kuyumculuk.

Anadol Yayıncılık 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 172, 173, 174 “BAYRAĞIMIZ VE İSTİKLÂL MARŞI” Etkinlik Cevap Anahtarı

172. Sayfa

Hazırlık Çalışması

İstiklâl Marşı’nı söylemek size hangi duyguları yaşatıyor? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Bana gurur veriyor. İstiklal Marşını söylerken şehitlerimizi ve vatanımızı düşünüyorum.

174. Sayfa

Sıra Sizde

İstiklâl Marşı’nın ilk iki kıtasında anlatılmak istenen nedir? Düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Bayrağımız ve dolayısı ile bağımsızlığımız anlatılmaktadır.

Özlü Sözleri Yorumlayalım

Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı için aşağıdaki sözü hangi amaçla söylemiş olabilir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
“Bu şiir bana değil, milletime aittir.”
Mehmet Âkif Ersoy

Cevap: İstiklal Marşı’ milletimizin vatanımızın bağımsızlık marşıdır.Bu nedenle şiir milletimize aittir.

Sıra Sizde

Bayrağımızın ve İstiklâl Marşımızın önemiyle ilgili bir kompozisyon yazınız.

Cevap:

BAYRAK

Bayrak bir devletin milletin özgürlüğünü bağımsızlığını temsil eder.İstiklal marşı ülkelerin bağımsızlık simgelerindendir.Her ülke için bayrak ve milli marş çok önemlidir.İnsanlar milli marşlarını dinlerken gurur içinde olurlar.Bizim bayrağımız ve İstiklal Marşımız’da bizim bağımsızlık simgelerimizdir.
Bayrağımızın rengi şehitlerin kanından alınmıştır.Bayrağımız için bugüne kadar çok şehit verdik ve halen de vermeye devam ediyoruz.Bayrağımızı dalgalandırmak için millet olarak ne gerekirse yapmaya hazırız.Çünkü bayrağı olmayan bir milletin özgürlüğü de yok demektir.İstiklal Marşımız bizim için çok önemlidir.Marşın sözleri ve anlamı çok güzel etkileyici her duyguyu barındırmaktadır.Bu marşın yazılma sürecindeki ülkemizin durumu göz önüne alındığında marşın değer ve önemi daha da çok artmaktadır.
Biz millet olarak Bayrağımıza ve İstiklal Marşımıza her sahip çıkacağız.Bayrağımız yere inmeyecek, marşımız semalarda yankılanacaktır.

Bir önceki yazımız olan Marmara bölgesinin el sanatları nelerdir başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.