19 Ocak 2023, 18:04
Mehmet Akif
Yönetici

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 182-183-184 Cevapları Meb Yayınları


7. Sınıf Meb Yayınları Matematik Ders Kitabı Sayfa 182-183-184 Cevapları

7. Sınıf Matematik Ders Kitabı 4. Ünite Değerlendirme Soruları Cevapları


7. Sınıf Matematik Ders Kitabı 182. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

1) Aşağıdaki orantılarda bilinmeyenleri bulunuz.

a) 8/5 = x/30
b) 2,4/y = 5/20
c) m + 2/36 = 8/9—182

Cevap:



a) 8.30/5= 48

b) 2,4.20/5= 9,6

c) m+2=8.36/9



m+2=32+m=30

2) Dünya’daki ağırlığı 45 kg olan bir kişi, Mars gezegeninde 17 kg ölçülmektedir. Dünya’da 135 kg ölçülen bir kişi, Mars gezegeninde kaç kg ölçülür?

Cevap:

x . 45 = 17. 13,5



x=17.13,5/45= 51

3) Aşağıdaki tabloda, bir kek tarifinde farklı kişi sayılarına göre yapılacak bir kek için gerekli malzemelerden bazıları verilmiştir. Buna göre malzemelerin verilmeyen miktarlarını bulunuz.

3 Kişilik → 1, c, d, f, 2
9 Kişilik → a, 2, 3, g, ğ
12 Kişilik → b, ç, e, 2, h

Cevap:



a=3

ç=8/3

e=4

g=3/2



h=8

c=2/3

d=1

f=1/2



ğ=6

4) 60 kg buğdaydan 50 kg un, 50 kg undan da 200 ekmek yapılıyor. 80 ekmek yapmak için kaç kg buğdaya ihtiyaç vardır?

Cevap:

x.200=50.80



x=20 kg un

x.50=20.60

x=24 kg buğday gerekir.

5) Bir çiftlikteki ördeklerin ayaklarının sayısının tavşanların ayaklarının sayısına oranı 4°’dur. Çiftlikte 20 ördek olduğuna göre tavşan sayısı kaçtır?



A) 6
B) 9
C) 18
D) 27

Cevap: B

6) Bir işi aynı nitelikteki 8 işçi 10 günde bitirebilmektedir. Bu işi aynı nitelikteki kaç işçi 4 günde bitirebilir?

A) 12
B) 15
C) 20
D) 24



Cevap: C

7) Bir dikdörtgenin kısa kenarı 3, uzun kenarı 8 ile doğru orantılıdır. Dikdörtgenin çevresi 44 cm ise uzun kenarının kaç cm olduğunu bulunuz.

Cevap: 

Kısa kenar=3k

Uzun kenar=8k

2(a+b)

2(3k+8k)=22k

22k=44

k=2

Kısa kenar = 3k = 3.2 =6

Uzun kenar = 8k=8.2 =16

8) Kenarlarının uzunlukları 2, 3 ve 4 ile ters orantılı olan bir üçgenin çevresi 520 m olduğuna göre üçgenin kısa kenarının uzunluğu kaç metredir?

A) 100
B) 120
C) 160
D) 240

Cevap: B


7. Sınıf Matematik Ders Kitabı 183. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

9) Yukarıda verilen orantı aşağıdaki problemlerden hangisi veya hangilerinin çözümü için kullanılır?

I. 10 kg şeker ile 50 kg şerbet yapılırsa 5 kg şeker ile kaç kg şerbet yapılır?

Cevap:

10 .x =50.5

x=25 kg şerbet yapılır.

II. 10 km yolu 50 saniyede giden bir araç 5 km’lik yolu kaç saniyede gider?

Cevap:

10. x =50 . 5

x=25 saniyede gider.

III. 10 işçi bir işi 50 günde bitirirse 5 işçi aynı işi kaç günde bitirir?

Cevap: 

10.50=5.x

x= 100 günde bitirir.

IV. Bir aile 10 litre zeytinyağını 50 günde tüketirse bu aile 5 günde kaç litre zeytinyağı tüketir?

Cevap:

10/50=5.x

0,2.5x

x=1 L. tüketir.

10) Aydan, yandaki tabloda verilen tarif ile arkadaşlarına 1 litre karpuzlu çilekli soda hazırlamak istiyor. Aydan’ın kaç mL çilek suyuna ihtiyacı vardır?

Karpuz Suyu → 45 mL
Çilek Suyu → 55 mL
Maden Suyu → 100 mL

Cevap:

x.100=55.1000

x=550 mL çilek suyuna ihtiyacı var.

11) x+1 ile 2y-3 ters orantılıdır. x = 3 iken y = 4 ise y = 2 iken x = ?

Cevap:

2.4-3

4.5=1(x+1)

20=x+1

x=19

12) Bir çiftlikte 50 koyuna 60 gün yetecek kadar yiyecek vardır. 15 gün sonra koyunlardan 20 tanesi satılırsa geriye kalan yiyecek, koyunlara kaç gün daha yeter?

Cevap:

60-15=45

50-20=30

50.45=30.x

x=75 gün daha yeter.

13) Bir işte çalışan işçi sayısıyla işin bitme süresi yukarıdaki tabloda gösterilmiştir. Buna göre x, y ve z’yi bulunuz.

İşçi Sayısı → 2, 3, x, 9
Süre (Gün) → y, 18, 6, z

Cevap:

3.18=2.y

y=27 gün

x.6=3.18

x=9 gün.

z=6 gün

14) Bir dede 3, 5 ve 6 yaşlarındaki 3 torununa 210 TL’yi

a) Yaşlarıyla ters orantılı olacak şekilde paylaştırırsa en az para alan torun kaç TL alır?

Cevap:

a+b+c =10 k +6k +5k=21 k

21k =210

k=10

c =5k=5.10=50

b) Yaşlarıyla doğru orantılı olacak şekilde paylaştırırsa en fazla para alan torun kaç TL alır?

Cevap:

a+b+c=3k +5k + 6k= 14k

14k = 210

k=15

c=6k = 6.15=90

15) Bir otelde 6 temizlik görevlisi vardır ve görevli başına 8 oda düşmektedir. Temizlik görevlilerinden ikisi işten ayrıldığında kalan temizlik görevlilerine kişi başı kaç oda düşer?

Cevap:

6.8=48

6-2=4 

48/4=12 oda.

16) Birbirine bağlı dişlilerden birincisinde 36, ikincisinde 24 diş vardır. Birinci dişli 6 kez döndüğünde ikinci dişli kaç kez döner?

Cevap:

24.x=36.6

x=9

17) İki şehir arası 600 km olan uzaklık, 1/12 000 000 ölçekli bir haritada kaç cm olarak gösterilir?

Cevap:

x=12000000/60000000

x=5 cm.


7. Sınıf Matematik Ders Kitabı 184. Sayfa Cevapları Meb Yayınları

18) Aşağıdaki boşlukları tamamlayınız.

200 sayısının,

Cevap: 

a) %12’si …24
b) %0,4’ü …0,8
c) %145’i …290
ç) %5 fazlası …210
d) %30 eksiği … 140

19) Bir ürünün alış fiyatının satış fiyatına oranı 4/3 ise bu üründe % kaç zarar edilmiştir?

Cevap:

4-3=1

4.x= 100.1

x= 25

% 25

20) Yandaki televizyonu almak isteyen bir kişi kaç TL öder?

Cevap:

1500 x 8 /100=120

1500+120=1620 TL öder.

21) 2500 TL’lik bir koltuk takımını almak isteyen İsmail Bey, ayda en fazla 350 TL ödeme yapabilecektir. Bu durumda İsmail Bey aşağıdaki kampanyalardan hangisini tercih etmelidir? Yanıtınızı ilgili matematiksel işlemlerle açıklayınız.

Cevap:

2500-500=2000

2000/5=400 aylık taksit

2500-250=2250

2250/10=225 aylık taksit öder.

22) Yukarıda bazı ürünlere ait değişik ödeme seçenekleri verilmiştir. Buna göre

a) Bilgisayarın peşin satışında % kaç indirim yapıldığını hesaplayınız.

Cevap: % 20 indirim.

b) Peşin satışlardaki indirim yüzdesini büyükten küçüğe doğru sıralayınız.

Cevap: TV<Cep telefonu<Bilgisayar

c) Bilgisayarı 8 taksitle alan kişi, satış fiyatı üzerinden % kaç daha fazla ödeme yapar?

Cevap:

% 25 daha fazla öder.

23) Bir karenin her bir kenarı %20 oranında arttırılırsa alanı % kaç artar?

Cevap:

10×20/100=2

10+2=12

12²=12×12=144 m²

144-100=44

% 44

Bir önceki yazımız olan 7. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 177-181 Cevapları Meb Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.