19 Ocak 2023, 11:59
murat
Yönetici

Deprem Hakkında Neler Biliyorsunuz?


Deprem hakkında neler biliyorsunuz?

Deprem Nedir Deprem Hakkında Bilgi

Deprem yer kabuğundaki kırılmalar nedeniyle meydana gelen bir doğal afettir. Dünya’nın pek çok yerinde büyük ya da küçük çaplı depremler yaşanmaktadır. İnsanların çeşitli önlemler almaları gereken bir doğa olayıdır. Çünkü, deprem hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Bu önlemlerin başında depreme dayanıklı binalar yapmak ve deprem çantası hazırlamak vardır. Deprem, başka doğal afetlere sebep olabilir.

Deprem nedir?

Tektonik kuvvetlerin veya volkan faaliyetlerinin etkisiyle yer kabuğunun kırılması sonucunda ortaya çıkan enerjinin sismik dalgalar hâlinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzünü kuvvetle sarsması olayıdır.

Sismoloji: Deprem bilimi. Yer hareketlerini ve depremleri inceleyen bilim dalıdır.



Sismograf: Yer hareketlerini sürekli olarak kaydederek yer sarsıntılarının büyüklüğünü, süresini, merkezini ve zamanını saptamaya yarayan aygıta denir.

Richter Ölçeği: Depremin büyüklüğünü ölçen araçtır. Yeryüzünde meydana gelen depremlerin büyüklüğü genellikle Richter ölçeğine göre tespit edilir.

Depremin büyüklüğü ve şiddeti aynı şey değildir. Büyüklük, yalnızca bir ölçü dahilinde depremin oluşturduğu etkiyi ifade eder. Şiddet ise daha çok yıkıcılık ile ilgilidir.



Öncü ve Artçı Depremler: Bazen büyük bir deprem olmadan önce küçük sarsıntılar olur. Bu küçük sarsıntılara “öncü sarsıntı” denilmektedir. Büyük bir depremin oluşundan sonra da belki birkaç yüz adet küçük deprem olmaya devam etmektedir. Bu küçük depremler “artçı deprem” olarak isimlendirilir.

Deprem Türleri

Tektonik Deprem: Levhaların hareketi sonucu oluşurlar. Yeryüzünde olan depremlerin %90’ı bu gruba girer. Türkiye’de olan depremler de büyük çoğunlukla tektonik depremlerdir.

Volkanik Deprem: Volkanların püskürmesi sırasında meydana gelirler. Yanardağlarla ilgili olduklarından yereldirler ve önemli zarara neden olmazlar. Japonya ve İtalya’da oluşan depremlerin bir kısmı bu gruba girmektedir.

Çöküntü Deprem: Bunlar yer altındaki boşlukların (mağara), kömür ocaklarında galerilerin, tuz ve jipsli arazilerde erime sonucu oluşan boşlukları tavan blokunun çökmesi ile oluşurlar. Hissedilme alanları yerel olup enerjileri azdır fazla zarar getirmezler.



 

 

Bir önceki yazımız olan İnternetin Eğitime Faydaları Nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
DMCA.com Protection Status
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.