15 Şubat 2020, 00:25
Bushra
Yönetici

Fuat Sezgin Kimdir Kısaca Hayatı


FUAT SEZGİN 

Fuat Sezgin, 24 Ekim 1924’te Bitlis’te doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Şarkiyat Enstitüsü’nde İslami Bilimler ve Oryantalistlik alanında öncü bir yere sahip olan Alman oryantalist Hellmut Ritter’in yanında öğrenim gördü. Ritter’in modern bilimin oluşumunda Endülüs ve Abbasi devletlerindeki bilim adamlarının da önemli katkıları olduğunu vurgulaması üzerine bu alana yöneldi. 1950’de Arap Dili ve Edebiyatı bölümünde “Buharî’nin Kaynakları” adlı doktora tezini tamamladı. Bu teziyle, hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buharî’nin bir araya getirdiği hadislerde bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil İslam’ın erken dönemine kadar giden yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı. Bu tez Avrupalı oryantalistler tarafından hâlâ tartışılmaktadır. 1954 yılında İslam Araştırmaları Enstitüsü’nde doçent oldu.

27 Mayıs 1960 askerî darbesi sırasında üniversitelerden uzaklaştırılan ve 147’likler diye bilinen akademisyenler arasındaydı. 1961 yılında Almanya’ya giden Fuat Sezgin Frankfurt’taki Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’nde önce misafir doçent olarak dersler verdi. 1965 yılında profesör oldu. Oradaki bilimsel çalışmalarının ağırlık noktası Arap-İslam kültür çevresinde tabii bilimler tarihi alanı oldu. Henüz İstanbul’da iken başladığı 7.-14. yüzyıldan itibaren gelişen Arap-İslâm tarihi çalışmasına Almanya’da devam etti. Eserinin ilk cildini 1967, son cildini ise 200 yılında yayımladı. “İslam Bilim Tarihi” adlı bu eseri dini ve tarihi edebiyattan coğrafya ve haritacılığa kadar bütün ana ve yan bilim dallarını konu edinmektedir. Prof. Dr. Fuat Sezgin Suudi Arabistan Kral Faysal Vakfı’nın İslamî Bilimler Ödülü’nü 1978 senesinde almıştır. 1982 yılında Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü’nü ve 1983’te buranın müzesini kurdu. Müzede İslam kültürü çevresinde Müslüman bilginler tarafından yapılmış aletlerin ve bilimsel araç ve gereçlerin yazılı kaynaklara dayanarak yaptırdığı numunelerini sergilemektedir. Müzede bulunan objeleri tanıtmak için kataloglar hazırladı.

Fuat Sezgin, Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü için hazırladığı bilimsel araç ve gereçlerin benzerlerini yaptırarak 25 Mayıs 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi’nin açılmasında öncü rol oynamıştır.



Bir önceki yazımız olan Teknoloji olmasaydı hayatımız nasıl olurdu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
DMCA.com Protection Status
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.