15 Şubat 2020, 00:10
Mehmet Akif
Yönetici

Momo kitap özeti- Michael Ende


Momo kitap özeti
Eskiden tiyatro alanı olan ancak şimdi yıkık dökük bir harabe olan yere Momo isminde küçük bir kız yerleşir.Bu kız yetiştirme yurdundan kaçmıştır.Kentte oldukça sevilir.Bir taraftan sahiplenilmesi yerine herkesin onunla ilgilenmesi kararlaştırılır.
Momo kentte yaşaya herkes tarafından sevilir.Her gün pek çok ziyaretçisi olur.İhtiyar çöpçü Beppo turist rehberi Gigi meyhaneci Nina ve karısı Lilina duvarcı ustası Nicola Paolo,Massimo,Franco, Maria ve küçük kız kardeşi Dede Claduio ile öteki çocuklar..
Momo’nun en iyi olduğu konu dinlemektir.Karşısındaki insanı öyle bir dinler ki o kişi içindekileri bir bir döker aklına pek çok parlak düşünceler gelir.Bu nedenle tüm dostları Momo ile dertleşir.Kavga edenler onun yanında barışır.
Momo arkadaşları için de vazgeçilmez bir oyun arkadaşıdır.Onunla oynana oyunlar başka yerde oynanmaz.Dostların zihnini başka kapılara açar.O olmadan oyundan kimse zevk almaz.
Momo kentteki herkes ile arkadaştır ama Beppo ve Gigi ile daha yakındır.Beppo ihtiyar bir çöpçüdür ve amacı işinden zevk almaktır.Gigi turistlere hikaye anlatır ancak en güzel hikayeleri daima Momo için anlatır.
Bir gün berber bay Fusi’nin dükkanına gri elbiseli melon şapkalı ve sigaralı bir adam gelir.Adam zaman tasarruf şirketinden geldiğini söyler.Bay Fusi’nin bir gün içinden yaptıklarının ona zaman kaybettirdiğini hesaplamalar yaparak anlatır.Bay Fusi zamandan tasarruf etmek için işine çok az zaman ayırır ve bazı işlerini yapmaz.
İnsanların esskisinden farklı davranmaları çocuklar arasında konuşulur.Momo bu durumu düzeltmek için kentteki dostlarına uğrar ve onları yanında davet eder.Bazıları dinler bazıları dinlemez.Bir gün bu adamlardan birisi Momo’ya oyuncaklar getirir ve onu oyalamaya çalışır.Ancak farkında olmadan ona insanların zamanlarını çaldıklarını söyler.
Momo dostlarıyla gerçekleri paylaşır.Yetişkinleri uyarabilmek için bir toplantı düzenlemeye karar verirler.Kentin tüm çocukları ellerindeki pankartlar ile yürüyüş yaparlar.Ancak toplantıya kimse katılmaz.
Duman adamlar Momo’nun yaptıklarından haberdar olurlar.Bir mahkeme kurulur ve bu mahkemede Momo’ya gerçekleri söyleyen adam yok olmaya mahkum edilir.Beppo olanları görür.Duman adamlar Momo’yu arama emri çıkartırlar.
Momo yanındaki kaplumbağayı fark eder.Kaplumbağanın sırtında harfler belirir.”Beni İzle ” yazısı belirince Momo onu takip eder.
Duman adamlar Momo’yu harabesinde ararlar, her yeri dağıtırlar ama bulamazlar.Tüm kenti ararlar ancak onu göremezler.Bu sırada Beppo Gigi’ye haber verir.Momo’yu merak ederler.Momo kaplumbağayı izler, çok farklı yollardan geçerler.Hiç bir zaman sokağındaki Hiçbir zaman evine giderler.
Momo bu evde çok büyük bir odada çeşit çeşit saatler görür.Orada Hora usta ile tanışır.Hora usta insanlara zamanı paylaştıran kişidir.Bu evde zamanın kalbidir.Hora usta onu zamanın istediği merkeze götürür.Ona saat çiçeklerini gösterir.Ona duman adamlar hakkında bilgi verir.Momo orada uyur.
Duman adamlar Momo’yu ele geçiremeyince dostlarını ondan uzaklaştırma kararı alırlar.Gigi’nin hayali ünlü olmaktır;bu hayali gerçekleştirirler.Beppo Momo’yu bulmak için herşeyi yapar.Duman adamlar Momo’nun iyiliği için zaman tasarrufu yapması gerektiğini söylerler.Beppo artık işini hızlıca yapmaktadır.
Momo uyanıp eski harabesine gelir.Tam bir yıl bir gün uyumuştur.Kentte dostlarını bulamaz.Nino’dan biraz bilgi alabilir.
Momo Gigi’nin evine gider.Gigi ünlü biridir.Momo’yu görünce sevinir ve yanına almak ister.Momo bunu istemez.Kaplumbağa Kassiopeio’da onun yanından gider.
Bir yıl içinde her şey değişmişti.Duman adamlar tüm insanları kendilerine benzetmişti.Momo çok yalnız kalır.Kimsesiz çocukların alındığı bir depoya gider.Bir duman adam onu almaz ancak gece buluşma kararı verirler.Gece Momo’ya sorular sorarlar ve Hora ustaya ulaşmanın yolunun kaplumbağa olduğunu öğrenirler.
Kaplumbağanın özelliği yarım saat sonrasını bilmekti.Momo’yu bulur.Birlikte tekrar Hora ustaya giderler.Bu sefer duman adamlar onları takip ederler,ancak eve girdiklerinde güvende olurlar.
Saat çiçekleri insanların zamanını ifade eder.Duman adamları yaşatan şey bu çiçeğin yaprağından yaptıkları sigaradır.İnsanların boşa geçirdiği zamanları çiçeklerini kendi depolarında saklarlar.Hora ustadan istedikleri tüm insanların sahip olduğu zamanları kendilerine vermesidir.
Hora usta Momo’ya bir saat çiçeği verir.Bir saatliğine zamanı durdurur.Bu sür içerisinde duman adamların sigaraları tükenir.Hepsi kendi depolarına koşarlar.Momo deponun kapağını kapatır ve onların kendi çiçeklerine ulaşmasına engel olur.
Duman adamlar tamamen yok olur.Zaman akmaya devam eder.Herkes eski yaşamına devam eder.Herkes eski yaşamına devam eder.Momo ve dostları yine mutlu olur.

Bir önceki yazımız olan Çikolata Zamanı Kitap Özeti başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


30 Aralık 2023, 13:28

Abone
Mesaj Sayısı:
Konu Sayısı: 3715

Çok güzel olmuş

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
DMCA.com Protection Status
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.