19 Ocak 2020, 17:15
necla
Yönetici

Türkiye’de yetiştirilen tarım ürünleri nelerdir?


Türkiye’de yetiştirilen tarım ürünleri

Ülkemiz bir tarım ülkesidir. Ülkemizin bir çok yerinde tarım ürünü yetişmektedir.
Buğday: En çok yetişen tarım ürünüdür. Filizlenme ve olgunlaşma süresince kuru havaya ihtiyaç olduğundan, Karadeniz bölgesi ve Doğu Anadolu bölgesinin yüksek yerleri hariç her yerde buğday tarımı yapılabilir. Buğday tarımı en çok İç Anadolu bölgesinde yapılır.
Arpa: Buğdaydan sonra Ülkemizde ikin üretilen tarım ürünüdür. Buğdayın yetiştiği her bölgede arpa tarımı yapılır.
Arpa üretimi daha çok Ülkemizin iç kesimlerinde üretilir. Arpalar hayvan yemi ve bira sanayisinde kullanılır.
Çavdar ve Yulaf: Tahıllar grubundan olan çavdar ve yulaflar hem hayvanlara yem olarak hem de bisküvi yapımında kullanılır. Çavdar ve yulafın üretim miktarı diğer tahıllara göre daha azdır. Çavdarlar ve yulaflar soğuğa dayanıklıdır ve yüksek kesimlerde daha fazla yetiştirilir.
Mısır: Ekim alanlarının sulu olması gereken bir tarım ürünüdür. Mısır üretimi Karadeniz ve Marmara bölgelerinde doğal olarak, diğer bölgelerde ise sulama ile yetiştirilmektedir. Daha çok yağ sanayisinde kullanılır. Yağ elde edilmeye başlandıktan sonra tarımı Akdeniz Bölgesinde hızla gelişmiştir. Bugün mısır üretimimizin yarısına yakını Akdeniz Bölgesinden elde edilir.
Pirinç (Çeltik): Bol suya ihtiyaç duyan bu tahıl türü genellikle su içerisinde yetişir. Başta Meriç havzası olmak üzere Bafra, Çarşamba ovaları, Çukurova’nın alt kesimleri, Amik Ovası, Tosya Ovası ve GAP ile birlikte Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretimi yapılmaktadır.

BAKLAGİLLER
Nohut: İlk yetişme döneminde yağış ister. Hasat döneminde kuraklık gerekir. Yurdumuz iklim şartları genelde nohut tarımına elverişlidir. En fazla tarımı İç Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgemizi Akdeniz ve Ege Bölgeleri takip etmektedir.
Fasulye: Yurdumuzda sulama olan her yerde tarımı yapılabilir. Üretimde en büyük paya sahip bölgemiz İç Anadolu bölgesidir.
Mercimek: Kuraklığa dayanıklı olduğu için en fazla tarımı G. Doğu Anadolu Bölgesinde gelişmiştir. Mercimek üretimimizin yarıdan fazlası bu bölgeden karşılanır. İkinci olarak İç Anadolu bölgesinde de mercimek tarımı yapılır.

SANAYİ TARIMI
Tütün:  Sigara, puro ve kimya sanayisinde ham madde olarak kullanılmaktadır. Yetiştirilen tütünler kurutularak işlenir. Ege Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Marmara Bölgesinde devlet kontrolünde yetiştirilir.
Şeker pancarı: Türkiye’de 1926 yılında Uşak’da kurulan şeker fabrikaları ile birlikte şeker üretimi başlamıştır.
Şeker pancarı tarladan söküldükten sonra kısa bir süre sonra işlenmesi gerektiğinden tarımı fabrikalar çevresinde yapılır. Üretimde 1. İç Anadolu Bölgesidir.
Pamuk: Türkiye’de pamuk üretimi en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu bölgeyi Kıyı Ege, Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgeleri takip etmektedir. Pamuktan elde edilen lif, tohum ve küspe, sanayi faaliyetlerinde de kullanılır.
Çay: Bol yağış isteyen tarım ürünüdür. Belli bir bölgede yetişir. Doğu Karadeniz’de Rize şehri başta olmak üzere Trabzon, Giresun ve Artvin’de çay üretimi yapılmaktadır.
Haşhaş: Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde tarımı yapılabilir. Ancak uyuşturucu elde edildiği için üretimi devlet kontrolündedir. Bugün başta Afyon olmak üzere Kütahya Uşak Denizli Burdur Isparta Konya çevresinde tarımı yapılır. Gıda sanayisinde ve tıpta narkoz yapımında kullanılır.
Keten ve Kenevir: Keten tropikal iklim bölgelerinde yetişmektedir. Ketenin liflerinden kumaş ve kot bezi yapılırken, tohumundan ise boya sanayisinde kullanılan bezir yağı elde edilir.. Türkiye’de keten ve kenevir üretimi en çok Batı Karadeniz’de Sinop, Kastamonu, Zonguldak çevresi ve Marmara’nın Kocaeli ilinde üretilmektedir. Kenevir bitkisi uyuşturucu yapımında kullanıldığı için üretimi devlet izni ile üretilmektedir.
YAĞ TARIMI
Ayçiçeği: Doğu Karadeniz kıyıları hariç bütün bölgelerimizde sulama ile tarımı yapılır. Üretimde Marmara Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesidir. Son yıllarda Akdeniz ve Ege Bölgelerinde tarımı hızla gelişme göstermektedir.
Zeytin: Akdeniz bölgesine has bir bitkidir. Meyvesi sofralık zeytin ve yağ olarak kullanılır. Türkiye’de, Ege Bölgesinde yetiştirilenler daha çok yağlı zeytin üretimi olurken, Marmara’da yetiştirilenler ise sofralık zeytin olarak üretilmektedir. Türkiye’de en fazla zeytin üretimi Ege Bölgesinde yapılmaktadır. Güney Marmara, Akdeniz kıyıları, ve Kilis çevresi de zeytin üretiminin yaygın olduğu yerlerdir.
Soya Fasulyesi: Yağ üretiminde, kuru ve yaş sebze olarak kullanılmaktadır. Soya fasulyesinin yetişme süresi kısa olduğundan Çukurova, Antalya Ovası ve Ege kıyılarında tarım ürünü olarak yetiştirilmektedir.
Yer Fıstığı: yağ üretiminde ve çerez olarak tüketilir. Türkiye’de yer fıstığı üretiminin %90’ı Akdeniz Bölgesinde yapılmaktadır. Osmaniye ve Adana yer fıstığı üretiminde öne çıkan şehirlerdedir.
Susam: Sıcak iklimde yetişir. Yurdumuzda başta Güney Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere Akdeniz ve Ege Bölgelerinde tarımı yapılır. Yağ elde edilir.

MEYVE TARIMI
Turunçgiller: Diğer bir adı narenciye olan Mandalina, portakal, greyfurt, limon ve turunçtan oluşur. En fazla Akdeniz Bölgesi kıyı kesiminde yetişir. Mersin, Adana, Antalya ve Hatay’da üretimi oldukça fazladır. Ege kıyıları ve Doğu Karadeniz ise diğer üretim bölgeleridir.
Üzüm: Üzümün çeşidi kadar kullanım alanları da geniştir. Sofralık, meyve suyu, şaraplık, pekmezlik, pestil ve sirke olarak kullanımı yaygındır. Ayrıca kurutularak kuru yemiş şeklinde de tüketilir. Türkiye’de başta Ege kıyıları olmak üzere İç Anadolu’da Nevşehir ve çevresi ile Güneydoğu Anadolu’da Gaziantep Yöresindeki üretimi yoğundur.
Elma: Karasal iklim bölgelerinde yetişen meyve türüdür. Türkiye’de en fazla İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Şehir bazında ise Niğde, Nevşehir ve Konya’daki üretimi fazladır. Orta Karadeniz’de Amasya şehri ön plana çıkar.
Muz: Tropikal iklim bitkisidir. Yurdumuzda Akdeniz Kıyılarında tarımı yapılabilmektedir. Bugün tarımı daha çok Alanya – Anamur arasında gelişmiştir.
Kayısı: Türkiye’de Doğu Anadolu Bölgesi ile Doğu Karadeniz Bölgesinin yüksek kesimleri hariç her bölgede yetişir.
En fazla tarımı D.Anadolu Bölgesinde Malatya-Elazığ çevresinde gelişmiştir.



SEBZE TARIMI
Bir çok bölgemizde yörenin özelliklerine göre sebze türleri yetişmektedir. Yurdumuzda sebze yetiştiriciliği en fazla Akdeniz Bölgesinde gelişmiştir. Bu bölgeyi Ege ve Marmara Bölgeleri takip eder. Sebze tarımı seracılık faaliyetleri ile Akdeniz ve Ege Bölgelerinde bütün yıl yapılabilmektedir.
Yapılan sebze tarımının arasında, Domates, biber, patlıcan, kabak, salatalık, taze fasulye, bamya, patates ve lahana gibi ürünler yetiştirilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Ege Bölgesinde yetişen tarım ürünleri nelerdir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.


HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
DMCA.com Protection Status
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.