07 Ağustos 2021, 11:06
murat
Yönetici

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları



3. Sınıf TUNA Yayınları Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı olarak Tuna Yayınları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilmiş olup, siz öğrencilere etkinlikler konusunda yardımcı olmayı amaç edindik. 3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Tuna Yayınları Sayfa 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ,27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ,41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60,61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236, 237, 238, 239, 240, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 247, 248, 249, 250, 251, 252, 253, 254, 255, 256, 257, 258, 259, 260, 261, 262, 263, 264, 265, 266, 267, 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274, 275, 276, 277, 278, 279, 280, 281, 282, 283, 284, 285, 286, 287, 288, 289, 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296, 297, 298, 299, 300’ün cevapları aşağıdaki ilgili alanlardadır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 23, 24 Etkinlik Cevapları



3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 30, 31 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 32, 33, 34, 35 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 48, 49 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 50, 51, 52, 53 Etkinlik Cevapları



3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 56, 57, 58, 59, 60, 61 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 71, 72 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 73, 74, 75, 76, 77 Etkinlik Cevapları



3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 93, 94, 95 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 96, 97, 98, 99, 100 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 101, 102, 103, 104, 105 Etkinlik Cevapları



3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 107, 108, 109 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 112, 113 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 116 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 117, 118 Etkinlik Cevapları



3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 119, 120, 121, 122 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 124, 125, 126, 127 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 128, 129 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 130, 131, 132, 133, 134 Etkinlik Cevapları



3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 135, 136 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 137, 138, 139, 140, 141 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 150 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 152, 153, 154 Etkinlik Cevapları



3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 155, 156 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 157, 158 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 159 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 163 Etkinlik Cevapları



3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 164, 165, 166 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 170, 171, 172 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 173, 174, 175 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 177, 178 Etkinlik Cevapları



3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 181, 182 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 183, 184 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 185 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 188 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 190 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 191, 192 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 198, 199 Etkinlik Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Tuna Yayınları Sayfa 200, 201 Etkinlik Cevapları


2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 Cevapları

Cisimleri Hareket Ettirme ve Durdurma

İtme ve Çekme Kuvveti

İçindekiler

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları

Aşağıdaki görselleri inceleyelim. Daha sonra görsellerin altındaki soruları cevaplamaya çalışalım.

Topu hareket ettiren etki nedir?

Cevap: İtme hareketi.

Çocuk kızağın hareket etmesi için ne yapıyor?

Cevap: Çekme hareketi.

Bisikleti hareket ettirmek için ne yapmak gerekir?

Cevap: İtme hareketi.

Baba çocuğunu sallamak için ne yapıyor?

Cevap: Çekme hareketi

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları

Sonuç
• Duran oyuncak arabayı ittiğimizde ve çektiğimizde oyuncak arabanın
durumunda nasıl bir değişiklik gözlemledik?

Cevap: Oyuncak araba yavaşlar, durur veya yön değiştirir.

• Oyuncak arabanın hareket etmesinde itme ve çekmenin rolü nedir?

Cevap: İtme ve çekme arabanın hakaret etmesini sağlamıştır.

İtme ve çekmeye örnekler: çekmeceleri açıp kapatmak,

Dolap kapaklarını açıp kapatmak.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları

Sonuç
• İtme ve çekme kuvvetlerinin duran ve hareket eden cisimler üzerindeki etkileri nelerdir?

Cevap: İtme ve çekme kuvveti duran cisimleri hareket ettirme etkisi vardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları

Çevremizden itme ve çekme kuvvetlerinin etkilerini gördüğümüz durumlara
örnekler verelim.

Örnekler: Top oynamak, Bisiklet sürmek, Salıncağa binmek

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları

Günlük yaşamımızda karşılaştığımız hareketli cisimlere örnekler verelim. Bu
cisimlerin hangi durumlarda tehlikelere sebep olabileceğini arkadaşlarımızla tartışalım.

Cevap: Mutfakta kullanılan mikser ve doğrayıcı gibi mutfak aletlerini çalıştırırken dokunmamak gerekir.  Bu hareketli parçalar ellerimize zarar verir.

 

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 Cevapları.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 13 Cevapları

Dünya adı verilen gezegenimizde tüm canlılarla birlikte yaşıyoruz. Üzerinde yaşadığımız bu gezegen hakkında neler biliyoruz? Acaba Dünya’nın şekli nasıldır? Dünya’nın iç kısmında neler bulunmaktadır? Düşünelim. Düşüncelerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.

Cevap: Dünya yuvarlaktır.Dünyanın içinde kalın bir toprak yani kara katmanı vardır.En içlerde magma tabakası ve ortasında çekirdek vardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları

Çocuklar sizce Dünya’nın şekli tahtadaki geometrik şekillerden hangisine benzer? Ne dersiniz?
Elif Öğretmen’in sorusunu nasıl cevaplarsınız? Sizce Dünya’nın şekli neye benzemektedir.

Cevap: İlk şekle benzemektedir.Yani yuvarlaktır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları

Genel Ağ, kitap, dergi gibi çeşitli kaynaklardan Dünya’nın şekliyle ilgili geçmişte öne sürülen görüşleri araştıralım. Elde ettiğimiz bilgileri görsellerle destekleyerek bir poster hazırlayalım. Posteri arkadaşlarımıza sunalım.

Cevap:

16.sayfa cevapları

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 23, 24 Cevapları.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 23 Cevapları

Deniz kenarındaki bir kişi kıyıya yaklaşan geminin önce direğini görür. Sonra geminin gövdesini ve gemi karaya yaklaşınca da geminin tamamını görür. Bu olay yukarıdaki görsellerde sırayla gösterilmiştir. Bu gözlemin Dünya’nın şeklinin küreye benzediğini kanıtlayıp kanıtlamayacağını arkadaşlarınızla tartışınız. Düşüncelerinizi noktalı yerlere yazınız.

Cevap: Dünya düz olsaydı geminin tamamını görebilirdik. Fakat yuvarlak olduğu ve küreye benzediği için önce direğini, sonra gövdesini ve yaklaşınca tamamını görebiliriz.Bu da dünyanın yuvarlak olduğunu kanıtlar.

Aşağıda görseli verilen elmayı Dünya olarak düşününüz. Elmanın numaralandırılarak verilen kısımlarını temsil ettiği katman isimleri ile eşleştiriniz.

Cevap:

elma resmi

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları

Aşağıda bazı eski uygarlıkların isimleri ve bu uygarlıkların Dünya’nın şekli ile ilgili görüşleri verilmiştir. Bu görüşlerin hangi uygarlık tarafından öne sürüldüğünü verilen numaraları kullanarak belirleyiniz.

Cevap:

dünyanın şekli ile ilgili görüşler

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 30, 31 Cevapları.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları

Aşağıdaki ifadeleri, verilen kavramların uygun olanlarıyla tamamlayınız.
(Bir ifadeyi birden fazla yerde kullanabilirsiniz.).

Cevap:

1 Dünya’nın yüzeyi ……..KARALAR……………. ve ……..SULAR………………… ile kaplıdır.
2 Dünya’nın etrafını saran katmana ……….HAVA KATMANI………………… adı verilir.
3 Hava katmanına …….ATMOSFER…………….. de denir.
4 Kara katmanı …….DAĞLAR.., ovalar, çöller ve deniz diplerinden oluşur.
5 Dünya yüzeyinde ..SULAR…….. karalardan daha fazla yer kaplar.

Aşağıda verilen ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuklara “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

Cevap:

D-Hava katmanı, Dünya’nın etrafını sarar.
D-Okyanuslar, denizler, göller, buzullar, yer altı suları ve akarsular su katmanını oluşturur.
Y-Hava, sadece hava katmanında bulunur.
Y-Uzaydan bakıldığında Dünya kahverengi bir küreye benzer.
D-Hava görülmez ama havanın etkisi hissedilir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları

Aşağıdaki haritada kara katmanı olduğunu düşündüğünüz kısımları kahverengiye, su katmanı olduğunu düşündüğünüz kısımları maviye boyayınız.

Cevap:

dünya haritası

1. Kahverengiye boyadığınız alanlar mı, maviye boyadığınız alanlar mı daha fazladır?

Cevap: Maviye boyadığımız alanlar daha fazla.

2. Dünya yüzeyinde karalar mı, sular mı daha çok yer kaplar?

Cevap: Sular daha fazla yer kaplar.

Aşağıdaki görselde katmanlar adlandırılırken bazı hatalar yapılmıştır. Bu hataların düzeltilmesi için hangi katmanların adlarının yer değiştirmesi gerektiğini aşağıdaki noktalı yere yazınız.

Cevap: Su ve hava katmanı adlarının yer değiştirmesi gerekmektedir.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 32, 33, 34, 35 Cevapları.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları

Aşağıda görselleri verilen cisimlerden Dünya’nın şekline benzeyenlerin altındaki kutucuğa “✓” işareti koyunuz.

Cevap:

sayfa 32

Aşağıda verilen tanımları ait olduğu katman ismiyle eşleştiriniz.

Cevap:

1. Dünya’nın en iç kısmındaki katman.- b. İç çekirdek
2. Dünya’nın etrafını saran katman.- d. Hava katmanı
3. Üzerinde canlıların yaşadığı katman.- c. Kara katmanı
4. Yer kabuğunun hemen altındaki katman.- a. Manto
5. Dünya yüzeyinin büyük bölümünü kaplayan katman.- ç. Su katmanı

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları

Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

I. Magellan
II. Biruni
III. Kepler
Yukarıda verilenlerden hangileri Dünya’nın şeklinin küreye benzediğini söylemiştir?
A) I ve II B) II ve III C) I, II ve III

Cevap: C

2. Dünya’nın uzaydan çekilmiş fotoğraflarında mavi görünen katman aşağıdakilerden hangisidir?
A) Su katmanı B) Hava katmanı C) Kara katmanı

Cevap: A

3. Öğretmen, öğrencilerinden Dünya’nın iç kısmında bulunan katmanların isimlerini bir kâğıda yazmalarını istemiştir.
Buna göre hangi öğrenci öğretmenin sorusunu doğru cevaplamıştır?
A)
Melis
İç çekirdek
Atmosfer
Yer kabuğu
Manto
B)
Duygu
İç çekirdek
Dış çekirdek
Manto
Yer kabuğu
C)
İlker
Manto
Su katmanı
Hava katmanı
Atmosfer

Cevap: B

4. Ankara’dan kalkan bir uçak sürekli aynı yöne doğru gittiğinde tekrar Ankara’ya ulaşır.
Bu durum aşağıdakilerden hangisini ispatlar?
A) Dünya’nın yüzeyinin sularla kaplı olduğunu
B) Atmosferin Dünya’nın katmanlarından biri olduğunu
C) Dünya’nın şeklinin küreye benzediğini

Cevap: C

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları

5. Aslı, Dünya’nın kara katmanı ile ilgili bir poster hazırlayacaktır. Buna göre Aslı, hazırlayacağı posterde aşağıdaki görsellerden hangisini kullanabilir?

Cevap: B

6. Yandaki model ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Dünya’nın şekli küreye benzer.
B) Dünya katmanlardan oluşur.
C) Dünya’nın en iç kısmında yer kabuğu bulunur.

Cevap: C

7. Buse, 72 parçaya ayrılmış yandaki dünya haritasında karaları yeşil, suları ise mavi renk ile boyayacaktır.
Buna göre Buse aşağıdakilerden hangisini söylemiş olamaz?
A) Dünya’nın yüzeyi karalar
ve sularla kaplıdır.
B) Karalar, sulara göre daha geniş bir alan kaplar.
C) Yaptığım boyamada mavi boyayı daha fazla kullandım.

Cevap: B

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları

8. Dünya’nın yüzeyinden merkezine yolculuk yapılabilseydi bu yolculukta sırasıyla hangi katmanlardan geçilirdi?
A) Yer kabuğu – İç çekirdek – Dış çekirdek – Manto
B) Manto – Dış çekirdek – Yer kabuğu – İç çekirdek
C) Yer kabuğu – Manto – Dış çekirdek – İç çekirdek

Cevap: C

Yukarıda numaralandırılarak verilen canlılar Dünya’nın hangi katmanında yaşar?
———1——— ———2———
A) Su katmanı Kara katmanı
B) Hava katmanı Su katmanı
C) Kara katmanı Hava katmanı

Cevap: A

10. • Gözümüzle göremeyiz ama etkisini hissederiz.
• Kara ve su katmanı ile temas hâlindedir.
Yukarıda verilen bilgiler hangi katmana aittir?
A) Manto B) Dış çekirdek C) Atmosfer

Cevap: C

11. Üzerinde canlıların yaşadığı katman aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kara katmanı B) Atmosfer C) Su katmanı

Cevap: A

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 173, 174, 175 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 173 Cevapları

Aşağıda verilen ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuklara “D” yanlış ise “Y” yazınız.

Cevap:

(Y)1. Yakın çevremizde sadece canlı varlıklar bulunur.
(Y)2. Su, canlı varlıklardandır.
(D)3. Üreme, canlıların ortak özelliklerindendir.
(Y)4. Tohumun çimlenmesi sonucu yetişkin bitki oluşur.
(D)5. Millî parklar, çok sayıda bitkinin ve hayvanın yaşam alanıdır.

Sincap canlı, paten ise cansızdır. Bu sınıflandırmanın neye göre yapıldığını açıklayan iki neden yazınız.

Cevap: Sincap hareket eder, büyür, çoğalır, beslenir.Patende bu özellikler yoktur.

Aşağıdaki ifadeleri verilen kavramların uygun olanlarıyla tamamlayınız.

Cevap:

1. Bitkilerin ışığa yönelmesi …. hareket… ettiğini kanıtlar.
2. Yapay çevreye örnek olarak……hayvanat bahçesi……. verilebilir.
3. Yumurta ve tohum ……..canlı…….. varlıklardandır.
4. Doğal çevreyi korumaya yönelik davranışlara …….ağaçlandırma….. çalışmaları örnek olarak verilebilir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 174 Cevapları

Aşağıda verilen soruların doğru cevabını işaretleyiniz.

1. Ebru, sınıf panosuna 3 tane canlı varlığın görselini asacaktır. Buna göre Ebru aşağıdakilerden hangisini sınıf panosuna asmış olamaz?

Cevap: A

2. Aslı: Taşı fırlatınca hareket ediyor. Bu nedenle taş canlı bir varlıktır.
Merve: Tohum boşaltım yapmadığı için cansız bir varlıktır.
Suat: Beslenme canlıların ortak özelliklerindendir.
Canlı ve cansız varlıklar ile ilgili hangi öğrencinin yorumu doğrudur?

A) Aslı B) Merve C) Suat

Cevap: C

I. Orman – Doğal çevre
II. Tarla – Yapay çevre
III. Oyun parkı – Doğal çevre
3. Yukarıdaki eşleştirmelerden hangileri doğrudur?

A) I ve II B) II ve III C) I, II ve III

Cevap: A

4. Ahmet; köpeği için ailesinden yapay çevre tasarlamasını istemiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi köpek için uygun bir yapay çevredir?

Cevap: B

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları

• Doğal çevrenin oluşumu uzun zaman alır.
• Doğal çevrenin bir parçası olan millî parklarda çok sayıda canlı yaşar.
• Doğal çevre insanlar tarafından oluşturulur.
5. Doğal çevre ile ilgili verilen ifadelerden kaç tanesi doğrudur?

Cevap: B

6. Doğal çevrenin korunması hakkında araştırma yapan bazı öğrencilerin bu konu hakkındaki çözüm önerileri aşağıda verilmiştir.Buna göre hangi öğrencilerin çözüm önerisi doğrudur?

A) Mert ve Tolga B) Tolga ve İrem C) İrem ve Mert

Cevap: C

7. Aslı hazırladığı posterinde canlıların özellikleri ile ilgili görseller kullanmıştır. Buna göre hangisi Aslı’nın posterinde yer almaz?

Cevap: B

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 177, 178 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 177 Cevapları

Elektrik, hayatın her alanında ve çok çeşitli işlerde kullanılır. Mutfak birçok elektrikli aracı bir arada görebileceğimiz yerlerden biridir. Yukarıdaki görsellerde elektrikle çalışan araçlar nelerdir? Bu araçlar hangi amaçla kullanılır?

Cevap: Sokak lambaları aydınlatma amaçlı, elektrikli soba ısınma için, mikser ise yemek yaparken yardımcı araç olarak kullanılmaktadır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 178 Cevapları

Yukarıdaki görselde elektrikle çalışan hangi araç gereçler vardır?

Cevap: Bilgisayar, ütü, elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi , televizyon.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 181, 182 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 181 Cevapları

Elektrikli araç gereçlere örnekler vererek bunları hangi amaçlarla kullan-dığımızı belirtelim.

Cevap: Ütü kıyafetlerin kırışıklıklarını gidermek için, elektrikli süpürge evimizi temizlemek için, çamaşır makinesi çamaşırların yıkanması için, bulaşık makinesi bulaşıkların yıkanması için, televizyon haberleri ve diğer programları izlemek için, v.b.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 182 Cevapları

Aşağıdaki görselleri inceleyerek elektriğin getirdiği kolaylıkların neler olduğunu arkadaşlarımızla tartışalım.

Cevap: Eskiden çamaşırlar elde yıkanırken çok zaman ve emek kaybı oluşmaktayken şimdi çamaşır makinesi sayesinde zaman ve iş tasarrufu olmaktadır.

Yemek pişirilirken eskiden ateş yakılır zahmetli ve yorucu bir yemek pişirme süreci varken günümüzde fırınlı ocaklar ile çok kolay olmaktadır.

Aydınlatma eskiden gaz lambaları ve ateş yardımıyla olurken günümüzde elektrikli aydınlatma araçları kullanılmaktadır.

Giysiler ütülenirken eskiden ütünün içine kömür konurdu şimdi elektrikli ve ayarlı ütüler kullanılmaktadır.

 

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 183, 184 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 183 Cevapları

Aşağıda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” okunu takip ederek doğru çıkışa ulaşınız.

Cevap:

183. sayfa fen 3. sınıf

Elektriğin olmadığı dönemlerde insanlar, aydınlanma ve ısınma amacıyla hangi araç gereçleri kullanıyordu? Çeşitli kaynaklardan araştırma yapıp edindiğiniz bilgileri yazınız.

Cevap: Elektriğin olmadığı dönemlerde insalar aydınlanma ve ısınma amacıyla ateş kullanıyorlardı.Ayrıca gaz lambası ve mum gibi aydınlatma araçlarını da kullanmaktaydılar.Odun kömür sobası da ısınmada kullanılmaktaydı.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 184 Cevapları

Aşağıdaki bazı elektrikli araç gereçlerin görselleri verilmiştir. Görsel numaralarını kullanarak soruları cevaplayınız.

1. Aydınlatma amacıyla kullanılan araç gereçler hangileridir?

Cevap: Sokak lambası, masa lambası, el feneri.

2. Isınma amacıyla kullanılan araç gereçler hangileridir?

Cevap: Elektrikli radyatör, elektrikli soba.

3. Ev araç gereci olarak kullanılanlar hangileridir?

Cevap: Televizyon, elektrikli süpürge, buzdolabı, su ısıtıcısı.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları

Çocuk elektrik düğmesini niçin açıyor?

Cevap: Lambaları yakmak için açıyor.

Televizyonun fişinin prize takılmasının sebebi nedir?

Cevap: Çünkü televizyonun çalışması için elektriğe ihtiyaç vardır.

Televizyon kumandasına neden pil takılır?

Cevap: Çünkü kumandanın çalışması için enerjiye ihtiyaç vardır.Bu nednele kumandaya pil takılmaktadır.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları

Kaynaklarına Göre Sınıflandıralım
Amaç: Kullanılan elektrik kaynağına göre elektrikli araç gereçleri sınıflandırmak
İzlenen Yol
1. Çevremizde kullanılan elektrikli araç gereçlerin bir listesini yapalım. Listemizde yer alan elektrikli araç gereçlerin hangi elektrik kaynağı ile çalıştığını araştıralım.
2. Listemizde yer alan elektrikli araç gereçleri kullanılan elektrik kaynağına göre sınıflandıralım.
3. Yaptığımız sınıflandırmayı, arkadaşlarımızın sınıflandırmalarıyla karşılaştıralım.
4. Elektrik kaynağına göre elektrikli araç gereçlerin sınıflandırıldığı bir poster hazırlayalım.
Elektrikli Araç- Gereç Elektrik kaynağı
Televizyon- Şehir elektriği
Kumanda- Pil
Otomobil farı- Akü
Elektrikli bisiklet -Akü
Elektrikli süpürge -Şehir Elektriği

Sonuç
Posterimizi sınıfta arkadaşlarımıza sunalım.

Tost makinesi, gece lambası, kol saati, tablet, bilgisayar ve otomobil farları hangi elektrik kaynakları ile çalışır?

Cevap:

Tos makinesi: Şehir elektriği

Gece lambası: Şehir elektriği

Kol saati: Pil

Tablet: Batarya

Bilgisayar: Şehir elektriği

Otomobil farları: Akü

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları

Çocuklar tükenen pilleri neden atık pil kutusuna atıyorlar?

Cevap: Atık piller çevreye ve doğaya zarar veriir.Gelişigüzel her çöpe atılmamalıdır.Bu nedenle ayrıştırılarak ayrıca atık pil kutusuna atıyorlar.

Tükenen piller diğer atıklarla beraber çöpe atılırsa ne olur?

Cevap: İçindeki zararlı kimyasallardan dolayı doğaya, çevreye ve havaya zarar verir.

Evimizde kullandığımız piller tükendiğinde bu pilleri ne yapıyoruz?

Cevap: Okulda veya başka yerlerde bulunan atık pil kutularına atıyoruz.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 191, 192 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları

Aşağıdaki tabloda verilen elektrikli araç gereçleri çalıştırmak için hangi elektrik kaynağının kullanıldığını belirleyiniz. İlgili sütunu örnekteki gibi “✔” ile işaretleyiniz.

Cevap:

enerji kaynakları

Aşağıda verilen görsellerdeki davranışların yanlış ya da doğru olduğunu nedeniyle birlikte görsellerin altlarına yazınız.

Cevap:

atık piller

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 107, 108, 109 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları

Yukarıda aynı köprünün gece ve gündüz çekilmiş fotoğrafları verilmiştir. Gündüz çekilmiş fotoğrafta gördüğümüz cisimlerin tamamını gece çekilmiş fotoğrafta da görebiliyor muyuz? Neden?

Cevap: Göremiyoruz.Çünkü gündüz hava daha aydınlık ve güneş ışığı vardır. Gece ise sadece aydınlatılmış olan yerleri görebiliriz.Görebilmemiz için ışığa ihtiyacımız vardır.Gündüz ışık kaynağı daha fazladır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları

Yukarıdaki görselleri inceleyelim. Böyle bir yerde yaşıyor olsaydık çevremizdeki varlıkları gece mi, gündüz mü daha iyi görebilirdik? Niçin?

Cevap: Gündüz daha iyi görebilirdik.Çünkü gündüz aydınlıktır.Gece ise karanlık olduğu için sadece ışıklı olan yani aydınlık olan yerleri görebiliriz.Görebilmemiz için ışığa ihtiyaç duyarız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları

El fenerinin ışığı olmadan karton kutunun içindekileri görebildik mi? Tahminimiz doğrulandı mı? Nedenini açıklayalım.

Cevap: Hayır göremeyiz.Çünkü karanlık olan yerleri göremeyiz.Görmek için ışık olması gerekir.

El fenerinin ışığını açtığımızda karton kutunun içindekileri görebildik mi? Tahminimiz doğrulandı mı? Nedenini açıklayalım.

Cevap: Evet görebiliriz.Çünkü ışık karanlık olan yeri aydınlatır ve biz de böylece görebiliriz.

Işığın görme olayının gerçekleşmesindeki rolü nedir?

Cevap: Işık olmadan göremeyiz.Çünkü biz nesneler üzerine yansıyan ışık sayesinde görebiliriz.Görme olayında ışık çok önemlidir.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 112, 113 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 112 Cevapları

Aşağıda verilen soruları ışık ve görme olayı ile ilişkilendirerek cevaplayınız.

1. Işık niçin gereklidir?

Cevap: Görebilmemiz için.

2. Işık nerelerde gereklidir?

Cevap: Karanlık ortamlarda.

3. Işık kimler için gereklidir?

Cevap: Işık herkes için gereklidir.

4. Işık ne zaman gereklidir?

Cevap: Akşamları, karanlık olan yerler için.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları

B- Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerin altındaki soruları cevaplayınız.

1. Sürücü, arabasının farlarını niçin açmış olabilir?

Cevap: Hava karanlık olduğu ve yolu görmekte zorlandığı için.

2. Çocuk masa lambasının ışığını niçin açmış olabilir?

Cevap: Kitabını okuyabilmek için.

3. Sokak lambaları geceleri sokakları aydınlatmasaydı ne olurdu?

Cevap: Sokaklar karanlık olur ve insanlar yollarını bulmakta zorlanırdı.

4. Çocukların birbirlerini ve çevrelerini görmelerini sağlayan nedir?

Cevap: El feneri yanı ışıktır.

 

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 198, 199 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları

Aşağıda verilen görselleri inceleyiniz. Bu görsellerdeki yanlış davranışları belirleyiniz. Görsellerin altına doğru davranışın ne olması gerektiğini yazınız.

Cevap:

1. Prizlere cisimler sokmamalıyız.
2. Elektrikli cihazların fişlerini çekerken kablodan tutup çekmemeliyiz.
3. Kablosu yıpranmış cihazları kullanmamalıyız.
4. Islak eller ile fişi prize takmamalıyız.
5. Yüksek gerilim tellerinin altında oynamamalıyız.
6. Çoklu prizlere başka çoklu priz takmamalıyız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 199 Cevapları

Aşağıdaki ifadeleri anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap:

1. Saç kurutma makinesi gibi elektrikli araçlar
– ıslak ortamlarda kullanılmamalıdır.
2. Elektrikli aracın fişi prize takılmadan önce açma kapama düğmesinin
– kapalı olmasına dikkat edilmelidir.
3. Bozulan elektrikli araçların tamir ve bakımı
– alanında uzman kişilere yaptırılmalıdır.
4. Kopmuş ya da ezilmiş elektrik kablolarına yaklaşılmamalı
– böyle durumlarda yetişkinlere haber verilmelidir.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları

Bazı geceler gökyüzünde Ay’ı ışık yayıyormuş gibi görürüz. Ay’ı, ışık yayıyormuş gibi görsek de Ay, ışık kaynağı değildir. Üzerine düşen güneş ışığıyla aydınlanır ve bize parlak görünür.

Doğal ve yapay ışık kaynaklarına çevremizden örnek verelim.

Cevap:

Doğal ışık kaynakları: Güneş, ateş böceği, yıldırım, yıldızlar, mürekkep balığı.

Yapay ışık kaynakları: Ampul, araba farı, sokak lambaları, mum, gaz lambası, meş’ale.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 117-118 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları

1. Aşağıda bazı ışık kaynakları yer almaktadır. Bunların doğal ışık kaynağı mı, yapay ışık kaynağı mı olduğunu belirleyerek noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

yapay ve doğal ışık kaynakları

2. Işık kaynağının doğal ya da yapay olduğuna neye göre karar verdiğinizi açıklayınız.

Cevap: Işığın insanlar tarafından yapılıp yapılmadığına bakarak karar veririm.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları

Aşağıda verilen ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuklara “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış ifadelerin doğrusunu noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 118

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 200, 201 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 200 Cevapları

Aşağıdaki elektrikli araç gereçlerin hangi amaç için kullanıldığını belirleyerek uygun kutucuğu örnekteki gibi “X” ile işaretleyiniz.

Cevap:

3.sınıf fen 200.sayfa cevapları tuna yayınları

Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Görselleri verilen aşağıdaki araçlardan hangisi şehir elektriği ile çalışır?

Cevap: C (Elektrikli süpürge)

Düşük elektrik enerjisi üreten enerji kaynağıdır.
Saatlerde enerji kaynağı olarak kullanılır.
2. Yukarıda hangi elektrik enerjisi kaynağı hakkında bilgi verilmiştir?
A) Pil
B) Akü
C) Batarya

Cevap: A

Beren: Televizyon kumandasında pil elektrik kaynağı olarak kullanılır.
Mert: Piller aküden daha fazla elektrik enerjisi üretir.
Selin: Atık piller çevreye atılmamalıdır.
3. Pil ile ilgili olarak hangi öğrencinin ifadesi yanlıştır?
A) Beren
B) Mert
C) Selin

Cevap: B

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 201 Cevapları

4. Yukarıda verilen araçlarla bunları çalıştıran elektrik kaynaklarının eşleştirilmesi hangisinde verilmiştir?

Cevap: B

5. Aşağıdakilerden hangisi elektrik çarpmasına karşı alınacak önlemlerdendir?

A) Yıpranmış fişlerin kullanılması
B) Islak elle prize dokunmak
C) Bozulan elektrikli araç gereçlerin alanında uzman kişilerce tamir edilmesi

Cevap: C

Bataryalar birden fazla pilden oluşan elektrik kaynaklarıdır.
Kamyonlarda elektrik kaynağı olarak akü kullanılır.
Fırın aydınlatma amaçlı kullanılan bir araçtır.
Elif, yukarıdaki ifadelerin doğru (D) veya yanlış (Y) olma durumlarını yanlarındaki kutucuklara yazacaktır.
6. Buna göre Elif’in yaptığı doğru cevaplandırma hangisinde verilmiştir?

Cevap: B

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 119, 120, 121, 122 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları

Aşağıdaki görseli inceleyelim. Hangi varlıkların ses üretebildiğini söyleyelim.

Cevap: Köpek havlaması, ağlayan bebek, polis sireni, iş makinesi, konuşan insan.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları

Ses Oluşturalım
Amaç: Farklı kaynaklarda ses oluşumunu gözlemlemek İzlenen Yol
1. Görsel-l’deki gibi yarısı boşta kalacak şekilde cetveli masanın üzerine yerleştirip üstten elimizle bastıralım.
2. Cetvelin boşta kalan ucunu çekip bırakalım ve gözlemleyelim.
3. Görsel-2’deki gibi paket lastiğini baş ve işaret parmaklarımıza geçirerek gerelim. Lastiği çekip bırakalım ve gözlemleyelim.
4. Balonu şişirelim. Şişirdiğimiz balonun ağzını Görsel-3’teki gibi iki yana çekerek içindeki havanın dışarı çıkmasını sağlayalım. Balonun ağız kısmını gözlemleyelim ve parmaklarımızdaki etkiyi hissetmeye çalışalım.
5. İki elimizin parmaklarını boynumuzun yan taraflarına Görsel-4’teki gibi dokunduralım. Bu arada “Hım” sesi çıkaralım. Parmaklarımızdaki etkiyi hissetmeye çalışalım.
Sonuç
• Cetveli çekip bıraktığımızda ne gözlemledik?

Cevap: Cetvel masaya vurarak ses çıkarttı.

• Paket lastiğini çekip bıraktığımızda ne gözlemledik?

Cevap: Paket lastiği titreşerek ses çıkarttı.

• Şişirdiğimiz balonun içindeki havayı boşaltırken ne gözlemledik? Parmaklarımızda ne hissettik?

Cevap: Parmaklarımızda titreşim hissettik ve balon sönerken ses çıkarttı.

• Ses çıkarırken boynumuzun iki tarafına dokundurduğumuz parmaklarımızda ne hissettik?

Cevap: Titreşim hissettik.

• Oluşturduğumuz seslerin kaynağı nedir?

Cevap: Seslerin kaynağı titreşimdir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları

Aşağıdaki görselleri inceleyelim. Görsellerdeki varlıklardan hangilerinin ses kaynağı olduğunu söyleyelim.

Cevap: 

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları

Herkes İşitti mi?
Sesin her yönde yayıldığını gözlemlemek
İzlenen Yol
Gerekli Malzemeler: çalar saat.
İkişer kişilik gruplar oluşturalım. Gruptaki arkadaşlarımız arasında adil bir görev dağılımı yapalım.
Görsel-l’deki gibi çalar saatin alarmını 1-2 dakika sonraya kuralım.
3. Saati öğretmen masasının üzerine Görsel- 2’deki gibi bırakalım. Sınıftaki 7-8 arkadaşımızdan masanın etrafına halka şeklinde dizilmelerini isteyelim.
Saatin alarmı çalmaya başladığında sınıftaki herkesin bu sesi işitip işitemeyeceğini tahmin edelim.
Bulunduğumuz yerde alarmın çalmasını bekleyelim. Oluşan sesi dinleyelim.
Arkadaşlarımızdan alarm sesini işitip işitmediklerini öğrenelim.
Sonuç
• Etkinliğimizde kullandığımız ses kaynağı nedir?

Cevap: Çalar saat

Sınıftaki herkes saatin alarm sesini işitebildi mi? Gözlemlerimizden yararlanarak bu durumu yorumlayalım.

Cevap: Evet herkes işitti.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 130, 131, 132, 133, 134 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları

Aşağıdaki görseli inceleyelim. Görseldeki çocuklar hangi varlıkların çıkardığı sesleri duyuyor olabilirler? Söyleyelim.

Cevap: Kuş sesleri, uçak sesi, arı vızıltıları, suyun akış sesi, kuşların kanat çırpma sesi.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları

Sesi Dinleyelim
Amaç: İnsan kulağı tarafından her sesin işitilip işitilemeyeceğini belirlemek
İzlenen Yol
Uyarı: Etkinlik gerçekleştirilirken sessiz olunmalıdır.
1. Üçer kişilik gruplar oluşturalım.
2. İki arkadaşımızdan sınıf tahtasının
önüne çıkmasını isteyelim. Bu arkadaşlarımızdan görseldeki gibi fısıldayarak birbirleriyle konuşmalarını
isteyelim. Onlar konuşurken onların konuşmalarını işitmeye çalışalım.
3. Şimdi de arkadaşlarımızdan seslerini yükselterek konuşmalarını isteyelim. Onlar konuşurken biz de onların konuşmalarını işitmeye çalışalım.
Sonuç
• Arkadaşlarımızın konuşmalarını hangi durumda daha iyi işitebildik?

Cevap: Yüksek sesle konuştukları zaman duyabildik.
• İnsan kulağı her sesi işitebilir mi?

Cevap: hayır her sesi işitemez.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları

Yakın ve Uzaktaki Sesler
Amaç: Ses şiddeti ile uzaklık arasında Gerekli Malzemeler:
masa saati.
nasıl bir ilişki olduğunu gözlemlemek
İzlenen Yol
Uyarı: Etkinlik gerçekleştirilirken sessiz olunmalıdır.
1. Saati sıramızın üzerine koyalım. Saatin çıkardığı “tik tak” sesini dinleyelim.
2. Yavaş yavaş saatin yanından uzaklaşalım. Bu arada saatin sesini dinlemeye devam edelim.
Sonuç
• Saatin sesini saate yakınken mi, uzakken mi daha iyi işitebildik? Söyleyelim.

Cevap: Yakınken daha iyi işitebildik.
• Ses şiddeti ile uzaklık arasında bir ilişki var mıdır? Bunu neye dayanarak söyleyebiliriz?

Cevap: Ses şiddeti fazla olduğu zaman duymamız daha iyiyken ses şiddeti azaldığı zaman duymamız daha güç olur.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları

Çevremizden düşük ve yüksek şiddette ses çıkaran varlıklara örnek verelim.

Cevap: Yüksek ses çıkaran varlıkların bazıları matkap sesi, araba kornaları, iş makineleri.

Düşük ses çıkartan varlıklara ise arı vızıltısı, kuş sesleri, elektrikli bisikletler.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları

Aşağıda yer alan farklı ortamlarda bulunduğumuzu ve bu sesleri işittiğimizi hayal edelim.
• Hangi varlıkların ürettiği sesler diğerlerinden daha şiddetlidir?

Cevap: Kamyon, uçak, roket.
• Hangi ortamlarda uzun süre bulunmak işitme kaybına neden olabilir?

Cevap: Çok gürültülü yerlerde kalan, çalışan insanlar.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 124, 125, 126, 127 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları

Uzaklaşıyor mu, Yakınlaşıyor mu?
Ses kaynağının yerini işitme duyusuyla belirlemeye çalışmak
İzlenen Yol
Uyarı: Etkinlik sırasında sessiz olunmalıdır.

Gerekli Malzemeler: kapaklı plastik şişe, nohut (25-30 adet), eşarp, sandalye.
1. İkişer kişilik gruplar oluşturalım.
2. Plastik su şişesine nohutları koyalım. Şişenin kapağını kapatalım. Bu, bizim ses kaynağımız olacaktır.
3. Sandalyeyi sınıfımızın ortasına yerleştirelim. Arkadaşımızdan sandalyeye oturmasını isteyelim ve görseldeki gibi onun gözlerini eşarpla çok sıkı olmayacak şekilde bağlayalım.
4. Sınıfımızın farklı yerlerinde durarak ses kaynağıyla ses oluşturalım. Arkadaşımızdan ses kaynağının yerini tahmin etmesini isteyelim.
5 Bu kez ses kaynağıyla ses oluştururken sınıf içinde dolaşalım. Arkadaşımızdan ses kaynağının kendisine yaklaştığını ya da kendisinden uzaklaştığını tahmin etmesini isteyelim.
Sonuç
• Arkadaşımız ses kaynağının yerini doğru tahmin edebildi mi? Gözlemimizi söyleyelim.

Cevap: Evet doğru tahmin edebildi.

• Arkadaşımız ses kaynağının yaklaştığını ya da uzaklaştığını doğru tahmin edebildi mi? Gözlemimizi söyleyelim.

Cevap: Doğru tahmin etti.

• Ses kaynağının yerinin ve yaklaşıp uzaklaştığının belirlenmesinde rol alan duyumuz hangisidir?

Cevap: Kulaklarımız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları

Günlük yaşamımızdan ses kaynağının yaklaştığını ya da uzaklaştığını tahmin edebildiğimiz örnekler verelim.

Cevap: Polis sireni, havadan geçen uçak, araba motor sesi.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 127 Cevapları

Aşağıda verilen numaralandırılmış görsellerden,
• Hangileri doğal ses kaynağıdır?

Cevap: 1, 3, 8, 10
• Hangileri yapay ses kaynağıdır?

Cevap: 2, 4, 5, 6, 7, 9

Çevremizden doğal ve yapay ses kaynaklarına örnekler verelim.

Cevap: 

Doğal ses kaynakları: İnsan sesi, hayvan sesi, gök gürültüsü, şelale sesi, yağmur sesi, rüzgar sesi.

Yapay ses kaynakları: İş makinesi, araba sesi, müzik aleti sesi, korna, çekiç sesi.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 128, 129 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları

A – Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinle ilgili soruları cevaplayınız.

3A sınıfı öğrencileri, bir bahar sabahı öğretmenleriyle birlikte pikniğe gitmişlerdi. Piknik alanı bir gölün kıyısındaydı ve çok güzeldi. Gölden kurbağaların sesleri geliyordu. Öğretmenleri göle fazla yaklaşmamaları konusunda öğrencileri uyardı. Hep birlikte dolaşmaya çıktılar. Kuşların cıvıltısı hepsini neşelendirmişti. Çok uzaklardan koyunlarını otlatan bir çobanın kaval sesi ve koyunların çıngırak sesleri geliyordu. O anda farklı bir ses işitip gökyüzüne baktıklarında hemen üstlerinden bir uçağın geçtiğini gördüler. Bir süre sonra hava bozmaya başladı. Rüzgâr esiyor, gök gürlüyordu. Okula dönerlerken yavaş yavaş yağmur yağmaya başlamıştı.

1. Metinde geçen ses kaynakları nelerdir?

Cevap: Kurbağalar, kuşlar, kaval sesi, çıngırak sesi, uçak sesi, rüzgar sesi, gök gürültüsü sesi, yağmur sesi.

2. Bu ses kaynaklarından hangileri doğal ses kaynağıdır?

Cevap: Kurbağa, kuş, rüzgar, gök gürültüsü, yağmur sesleri.

3. Bu ses kaynaklarından hangileri yapay ses kaynağıdır?

Cevap: Kaval, çıngırak, uçak sesleri.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları

Aşağıda verilen ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuklara “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olanların doğrusunu ifadelerin altındaki satırlara yazınız.

Cevap: 

D-1. Ses kaynağının yeri işitme duyusuyla belirlenir.

Y– 2. Ses kaynağından uzaklaştıkça duyulan sesin şiddeti artar.

Y– 3. Cansız varlıklar ses kaynağı değildir.

D– 4. Bir kaynaktan çıkan ses her yöne yayılır.

Y– 5. Rüzgâr yapay ses kaynağıdır.

D– 6. Ses, titreşim sonucu oluşur.

D– 7. Ses oluşturan bütün varlıklar ses kaynağıdır.

Gözlerinizi kapatıp etrafınızdaki sesleri dinlediğinizde işittiğiniz seslerin kaynağının size yaklaştığını ya da uzaklaştığını nasıl anlayabilirsiniz?

Cevap: İşitme organımız olan kulağımız ile anlarız.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 135, 136 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları

4. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

Ege “Ses şiddeti uzaklıkla değişir mi?” sorusunu arkadaşlarına yöneltmiş ve onlardan aşağıdaki cevapları almıştır.

Sizce hangi öğrencilerin verdiği cevaplar doğrudur?

Cevap: Alev ve Tuna’nın verdiği cevaplar doğrudur.

Görseldeki kişinin kulaklık takmasının sebebi nedir? Noktalı yere yazınız.

Cevap: Çalışırken kullandığı aletin sesi çok fazla çıktığı için kulak sağlığını korumak için takmıştır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları

Aşağıda verilen görselleri inceleyiniz ve soruları cevaplayınız.

1. Bu görsellerdeki varlıklardan hangilerinin düşük, hangilerinin yüksek şiddette ses üreteceğini belirleyerek ilgili başlığın altına yazınız.

Cevap:

Düşük Şiddette Ses Üreten Varlıklar: Kar, kelebek, tüy, yaprak, maden suyu.

Yüksek Şiddette Ses Üreten Varlıklar: Motosiklet, matkap, zil.

2. İnsan kulağı görsellerdeki varlıklardan hangilerinin ürettiği sesi işitemez? Niçin?

Cevap: Tüy, yaprak, kelebek. Çünkü bu varlıkların çıkarttıkları seslerin şiddeti insanların duyamayacağı kadar azdır.

 

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 Cevapları

Maddeyi Niteleyen  Özellikler

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları

Merak Ediyorum
Etrafımıza baktığımızda farklı özelliklere sahip birçok madde görebiliriz.
Kar, su, kaya ve su buharı maddenin hangi hâllerine örnek olarak verilebilir?

Cevap: Kar ve kaya, maddenin katı hali

Su, maddenin sıvı hali

Su buhar, maddenin gaz haline örnektir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları

İnceleyelim, Yorumlayalım

Lokum  –  Tuz –  Keman –  Bisiklet

Görselleri verilen maddelerle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayalım.

• Hangi maddelerin tadı vardır?
Cevap: Lokum, tuz

• Hangi maddeler serttir?
Cevap: Keman, bisiklet

• Kemanın yayını hangi sözcükle nitelendirirsiniz?
Cevap: Esnek

• Bisiklet tekerleğinin yüzeyini hangi sözcükle nitelendirirsiniz?
Cevap: Esnek ve yumuşak

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları

Deneyelim, Öğrenelim

Sonuç
• Maddeleri nitelerken kelime ağından nasıl yararlandık?
Cevap:  Maddenin özelliklerine göre seçim yaptık.

• Kelime ağında yer alan hangi nitelik, maddeyi daha kolay tanımamızı sağladı?
Cevap: Tadı, kokusu, rengi ve sertliği

• Maddeleri doğru tahmin edebildik mi? Tahminlerimizde yanıldıysak bunun nedeni ne olabilir?
Cevap: Maddeleri doğru tahmin ettik. Tahminimizde yanıldıysak, maddenin niteliklerini yanlış belirlemişsizdir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları

a. Sertlik-Yumuşaklık

Çevremizdeki yumuşak maddelere örnekler verelim.

Cevap: Pamuk, sünger, yün, ipek

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları

Çevremizdeki sert maddelere örnekler verelim.

Cevap:  Tahta, kaya, taş, metal

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları

Esnek maddelere başka örnekler verelim.

Cevap: Yay, bisiklet lastiği, kumaş

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları

İnceleyelim, Yorumlayalım

Yukarıdaki cisimlerin hangi kısımları kırılgan maddelerden yapılmıştır?

Cevap:  Cam kısımları

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları

Sınıfımızda bulunan pürüzlü ve pürüzsüz maddelere örnekler verelim.

Cevap:

Pürüzlü maddelere örnekler :  Duvar, sıra, pano

Pürüzsüz maddelere örnekler : Pencere camı, akıllı tahta

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları

Deneyelim, Öğrenelim

Sonuç
• Pürüzsüz alüminyum folyoyu buruşturunca ne oldu?
Cevap: Pürüzsüz folyo pürüzlü hale geldi.

• Pürüzlü yüzeye sahip alüminyum folyoyu nasıl pürüzsüz hâle getirdik?
Cevap: Buruşturduğumuz folyoyu tekrar açarak pürüzsüz hale getirdik.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları

Rengi, kokusu ve tadıyla ayırt edebildiğimiz maddelere örnekler verelim.

Cevap: Altın, gümüş, bakır, metal gibi maddelerin tadına bakılmaz renklerine ve özelliklerine göre ayırt edilirler.

Kokusu ve tadıyla ayırt edilen maddeler, süt meyve suyu gibi içecekler, elma, çilek gibi meyveler, tarçın, karabiber, kimyon gibi baharatlar.

 

 

 

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 137, 138, 139, 140, 141 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları

5. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

Aşağıda görselleri verilen varlıkları “doğal ışık kaynağı”, “yapay ışık kaynağı” ve “ışık kaynağı olmayanlar” olarak gruplandırınız. Bunun için varlıkların isimlerini ilgili başlıkların altına yazınız.

Cevap:

Doğal Işık Kaynakları: Ateş böceği, yıldızlar.

Yapay Işık Kaynakları: Meşale, spot lamba, araba farı, ampul.

Işık kaynağı olmayanlar: Ağaçlar, ay, ayna.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 138 Cevapları

Ayşe, ders çalışırken elektrikler kesildi. Bir an etrafındaki hiçbir şeyi göremediğini fark etti. Annesi hemen bir mum yaktı ve etraf böylece aydınlandı. Ayşe ödevini mum ışığında tamamladı.
Buna göre aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

Cevap:
D-1. Mum yapay ışık kaynağıdır.
Y-2. Ampul doğal ışık kaynağıdır.
Y-3. Ayşe, kitabını mum ışığında lambaya göre daha rahat okuyabilmektedir.
D-4. Görme olayının gerçekleşebilmesi için ışık gereklidir.
C Aşağıda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” okları takip edildiğinde kaçıncı çıkışa ulaşılır? İşaretleyiniz.
Cevap: D 5. Çıkış

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 139 Cevapları

Ç Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

Yukarıdaki ışık kaynaklarıyla ilgili olarak;
I. Hepsi doğal ışık kaynağıdır,
II. Yıldızlar ve Güneş doğal ışık kaynağıdır,
III. Meşale ve mum yapay ışık kaynağıdır
ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) I ve II B) II ve III C) I, II ve III

Cevap: B

2. Aşağıdaki durumlardan hangisinde insan kulağı ses kaynağından çıkan sesi duyamaz?

Cevap: C

3.Yukarıdaki varlıklardan kaç tanesi doğal ses kaynağıdır?

Cevap: C 3

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları

4. Vural: Şiddetli sesler kulak sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Neşe: Şiddetli seslerin bulunduğu ortamda çalışanlar özel kulaklık kullanırlar.
Yılmaz: Kaval sesi doğal bir sestir.
Ses ile ilgili olarak Vural, Neşe ve Yılmaz’ın ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) Vural ve Neşe B) Vural ve Yılmaz C) Vural, Neşe ve Yılmaz

Cevap: A

Yukarıda görselleri verilen varlıkların doğal ve yapay ses kaynağı olarak sınıflandırılması hangisindeki gibi olmalıdır?

Cevap: C) Yıldırım ve horoz Ambulans ve davul

İnsan kulağı her sesi duyabilir.
Sesin şiddeti azaldıkça duyulması kolaylaşır.
Ses kaynağından uzaklaştıkça sesin duyulması zorlaşır.
Yukarıdaki ifadelerin başındaki kutucuklara ifade doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazılacaktır.
Buna göre kutucuklara sıra ile hangi harfler yazılmalıdır?

Cevap: B) Y-Y-D

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları

7. Aşağıdaki varlıklardan hangisinin çıkardığı sesin şiddeti, işitme duyusunun zarar görmesine neden olabilir?

Cevap: C

Yukarıda görselleri verilen varlıklarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?
A) Hepsi ses kaynağıdır.
B) Bağlama doğal ses kaynağıdır.
C) Keman doğal ses kaynağıdır.

Cevap:A

9. Öğretmen: Havada uçan kuşun kanat sesini neden duyamayız?
Yukarıda öğretmenin sorduğu soruya öğrencilerden hangisinin verdiği cevap doğrudur?
A) Ahmet: Kulağımıza gelen kanat sesi şiddetli olduğu için duyamayız.
B) Ali: Kuş uzakta olduğu için duyulan sesin şiddeti azalmıştır.
C) Ayşe: İnsan kulağı her sesi duyabilir.

Cevap: B

10. I. Konser alanları
II. Yoğun trafiğin olduğu yollar
III. Kütüphane
Yukarıdakilerden hangilerinde uzun süre bulunmak işitme kaybına neden olur?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III

Cevap: A

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 93, 94, 95 Cevapları

1. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları

A Aşağıdaki maddelerin duyu organlarıyla gözlemlenen özellikleri nelerdir? Noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları

B Sınıfınızda bulunan maddelerden ikisini seçerek bu maddeleri nitelikleri bakımından karşılaştırınız.
Maddelerin benzerliklerini ve farklılıklarını aşağıdaki şemada gösteriniz.

Cevap:
3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları

C Aşağıda sıralanmış maddelerin sert mi, yumuşak mı olduğunu düşününüz. Sert olanların başındaki kutucuğa “S”, yumuşak olanlarınkine “Y” yazınız.

Cevap:
3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları

Ç Aşağıdaki görselde laboratuvarda bilimsel deneyler yapan öğrencilerin hatalı davranışlarını belirleyiniz. Hangi güvenlik önlemlerini almaları gerektiğini noktalı yerlere yazınız.

Cevap: 

Hatalı davranışları

Öğrenci kimyasal madde ile koşmaktadır.

Öğrenci kimyasal maddeyi çıplak elle tutmaktadır.

Öğrencilerin üzerinde laboratuvar önlüğü bulunmamaktadır.

Öğrencilerin yanında bir öğretmen bulunmamaktadır.

Gerekli güvenlik önlemleri

Öğrenci kimyasal madde taşırken koşmamalıdır.

Öğrenciler deney yaparken eldiven kullanmaları gerekir.

Öğrencilerin üzerinde laboratuvar önlüğü bulunmalıdır.

Öğrenciler deney yaparken öğretmenleri yanında olmalıdır.

 

 

 

 

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 96, 97, 98, 99,100 Cevapları

MADDENİN HALLERİ

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları

Deniz dibindeki kum, kayalıklar ve dalgıcın giysisinin ortak özelliği nedir?
Cevap: Hepsinin ortak özelliği katı olmasıdır.

Çeşitli varlıkların içinde bulunduğu deniz suyunun kayalıklardan farkı nedir?
Cevap: Deniz suyu sıvı haldedir, kayalıklar ise katı haldedir.

Dalgıcın sırtında taşıdığı tüpün içindeki madde katı mı, sıvı mı yoksa gaz mıdır?
Cevap:  Gaz’dır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları

Şimdi “İnceleyelim, Yorumlayalım” bölümündeki sorulara cevap verelim.

Görselleri verilen;

Hangi maddeler katı hâldedir?
Cevap: Oyuncak fil, raketler ve toplar

Hangi maddeler sıvı hâldedir?
Cevap: Süt, şişme havuzundaki su

Hangi maddeler gaz hâldedir?
Cevap: Havadaki balon

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları

Çevremizdeki katı, sıvı ve gaz maddelere örnekler verelim.

Cevap: 

Katı: Masa, sandalye, koltuk, bilgisayar, dolap, kitaplık

Sıvı: Süt, meyve suyu, ay çiçek yağı, limonata

Gaz:  Uçan balonlar, Dalgıçların kullandıkları oksijen tüpleri

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları

2. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

Aşağıdaki tabloda maddeler verilmiştir. Bu maddelerin hangi hâlde olduğunu belirten kutucuğu örnekteki gibi “✗” ile işaretleyiniz.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 101, 102, 103, 104, 105 Cevapları

4. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları

A Aşağıdaki kutucuklarda verilen maddeleri inceleyiniz. Kutucuklardaki numaraları kullanarak soruları cevaplayınız. Aynı kutucuk numarasını birden fazla sorunun cevabı için kullanabilirsiniz.

1. Kutucukların hangilerinde bulunan maddeler esnektir?
Cevap: Paket lastiği, yay, sünger

2. Kutucukların hangilerinde bulunan maddeler kırılgandır?
Cevap: Cam şişe, ayna, cam deney malzemeleri

3. Kutucukların hangilerinde bulunan maddeler pürüzlüdür?
Cevap: Basketbol topu, tuğla, tırnak törpüsü

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları

B Aşağıdaki tabloda verilen maddelerin katı, sıvı ve gaz olma durumlarını örnekteki gibi “✗” ile belirleyiniz.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları

C Aşağıda katı, sıvı ve gaz olma özellikleri işaretlenen maddelere örnekteki gibi uygun örnekler yazınız.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 102

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları

Ç Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
1. Buz, maddenin hangi hâline örnektir?
A) Katı B) Sıvı C) Gaz
Cevap: A) katı

2. Aşağıda verilen maddelerin hâlleri hangisinde doğru verilmiştir?
Cam – Benzin – Helyum
A) Sıvı Katı Gaz
B) Katı Sıvı Gaz
C) Gaz Sıvı Katı
Cevap: B) Katı Sıvı Gaz

3. Cam – Su – Kolonya – Buhar
Yukarıdaki maddelerden hangileri katı hâldedir?
A) Cam B) Su ve kolonya C) Cam ve su buharı
Cevap: A) Cam

4. Yukarıdaki şemada ★, ● ve ■ sembolleri ile gösterilen yerlere hangi örnek maddeler getirilebilir?
A) Taş Süt Buz
B) Su Buz Doğal gaz
C) Tahta Limonata Hava
Cevap: C) Tahta Limonata hava

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları

5. Yandaki görselde Ahmet ve Ayşe laboratuvarda deney yapmaktadır.
Buna göre;
I. Eldiven takmalılar,
II. Önlük giymeliler,
III. Laboratuvar gözlüğü takmalılar
ifadelerinden hangileri Ahmet ve Ayşe’nin almaları gereken önlemlerdendir?
A) I ve II B) II ve III C) I, II ve III
Cevap: Cevap: C)

6. Yandaki güvenlik uyarı işaretinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Her maddenin koklanmaması gerektiğini gösterir.
B) Maddenin tahriş edici etkisi olduğunu gösterir.
C) Laboratuvar gözlüğü kullanılması gerektiğini hatırlatır.
Cevap: B) Maddenin tahriş edici etkisi olduğunu gösterir.

7. Yanda görselleri verilen cam kavanozun ve büyütecin hangi özellikleri aynıdır?
A) Kokuları
B) Tatları
C) Kırılganlıkları
Cevap: C) Kırılganlıkları

8. I. Otomobil lastiği
II. Eldiven
III. Lastik çizme
Yukarıdaki maddelerden hangileri esnektir?
A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III
Cevap: C

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları

9. Aşağıdaki maddelerden hangisi sert değildir?
A) Demir kaşık
B) Mermer
C) Battaniye
Cevap: C) Battaniye

10. I. Diş macunu
II. Oyun hamuru
III. Sünger
Yukarıdakilerden hangisi esnektir?
A) Yalnız III B) I ve II C) II ve III
Cevap: A

11. I. Etkinlik esnasında bir şey yiyip içmemeliyiz.
II. Kimyasal maddeleri kullanmadan önce maddenin üzerindeki etiketi oku- malıyız.
III. Laboratuvarda koşmamalıyız.
Yukarıda verilenlerden hangileri laboratuvarda çalışırken alınması
gereken önlemlerdendir?
A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III
Cevap: C

12. Taş –Hamur – Sünger
Yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri serttir?
A) Yalnız taş B) Hamur ve sünger C) Taş, hamur ve sünger
Cevap: A) Yalnız taş

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları

Canlılar ve Cansızlar
Amaç: Çevrede gözlemlenebilen varlıkları canlı ve cansız olarak sınıflandırmak

– Gerekli Malzemeler:
defter, kalem.

İzlenen Yol
1. Arkadaşlarımızla okulumuzun bahçesine çıkalım.
2. Okul bahçesindeki varlıkları inceleyelim.
3. Defterimize aşağıdaki gibi bir tablo hazırlayarak incelediğimiz varlıkların isimlerini tabloya yazalım.
4. Bu varlıkların canlı mı, cansız mı olduğunu nedenleri ile birlikte tablonun uygun bölümlerine yazalım.

Sonuç
• Tespit ettiğimiz canlı ve cansız varlıklar nelerdir?

Cevap:

Canlı Varlıklar: Bitkiler, ağaçlar, kedi

Cansız Varlıklar: Taş, toprak, çöp kutusu, okul binası, kapılar, basketbol potası.
• Canlıların cansızlardan farkı nedir?

Cevap: Büyüyüp gelişebiliyorlar, hareket edebiliyorlar, solunum yapıyorlar.
• Tablomuz ile arkadaşlarımızın tablolarının ortak yönleri nelerdir?

Cevap: Ortak yönleri aynıdır.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 152, 153, 154 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 152 Cevapları

Görselleri verilen oyuncaklar hareket edebilir. Peki, bu oyuncaklar canlı mıdır? Neden?

Cevap: Bu oyuncaklar cansızdır.Onların hareket etmesi doğal bir yolla değil insanların onların hareket etmesi için bazı düzenekler oluşturması ile olmaktadır.

Çevremizde gözlemlediğimiz canlı ve cansız varlıklara örnekler verelim.

Cevap: 

Canlı varlıklar: İnsanlar, hayvanlar, bitkiler

Cansız Varlıklar: Taş, su, toprak, demir, masa, oyuncaklar.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 153 Cevapları

Gerekli Malzemeler:
nohut, mercimek, fasulye
ve mısır tohumları; boş bir
kap, bir miktar pamuk, saksı, toprak, su

Tohumdan Bitki Oluşuyor
Amaç: Tohumdan bitki oluşum sürecini ve bitkinin büyüme sürecini gözlemlemek

İzlenen Yol
1. Üçer kişilik gruplar oluşturalım. Çalışma için kullanacağımız tohumu grupça
belirleyelim ve Görsel-1’deki gibi gerekli malzemeleri temin edelim.
2. Boş kabın zeminine pamukların bir kısmını koyalım.
3. Pamuğun içine Görsel-2’deki gibi tohumları yerleştirelim.
4. Pamuğun geri kalanını tohumların
üzerini kapatacak şekilde yerleştirelim.
5. Pamuğa Görsel-3’teki gibi bir miktar su dökelim.
6. Pamuğu belirli aralıklarla sulayarak pamuğun ıslak kalmasını sağlayalım.
7. Tohumları her gün gözlemleyerek değişiklikleri gün gün defterimize kaydedelim.
8. Tohumlardan yapraklar çıktıktan sonra fide hâline gelen bitkiyi içine toprak koyduğumuz saksıya dikelim.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 154 Cevapları

9. Fideyi belirli aralıklarla sulayalım.
10. Fidedeki gelişmeleri sabırla bekleyelim ve gelişmeleri gün gün defterimize kaydedelim.

Sonuç
• Tohumdan yapraklar ne zaman çıkmaya başladı?

Cevap: Yaklaşık 1 hafta kadar sürdü.
• Tohumdan bitki, bitkiden meyve oluşuncaya kadar hangi olayları gözlemledik? Defterimize yazdığımız gözlemlerimizi sınıfımızdaki arkadaşlarımızla paylaşalım.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 155, 156 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 155 Cevapları

Aşağıda görselleri verilen varlıkları inceleyiniz. Bu varlıklardan canlı olanların adlarını sarı kutucuğa, cansız olanlarınkini ise mavi kutucuğa yazınız.

Cevap:

Canlı Varlıklar: Balık, ağaç, kedi, civciv, salyangoz.

Cansız Varlıklar: Saat, toprak, pastel boya, oyuncak bebek, su, hava.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 156 Cevapları

B Aşağıda fasulye bitkisinin yaşam döngüsü verilmiştir. Buna göre görseldeki kutucuklara, verilen olayların numarasını yazınız.

Cevap: 

a. Yetişkin bitki çiçek açar ve sonra tohum meydana gelir.
b. Yetişkin bitki oluşur.
c. Tohum oluşturan bitki bir süre sonra ölür.
ç. Genç bitki meydana gelir.
d. Çimlenme görülür.

1-a

4-b

3-ç

2-d

5-c

C Canlı varlıkların ortak özelliklerini aşağıya yazınız.

Cevap: Büyüme, gelişme, çoğalma, solunum yapma, boşaltım yapma, beslenme, hareket etme.

 

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 48, 49 Cevapları

BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları

A. Aşağıdaki görsellerde yer alan duyu organlarının adlarını görsellerin
altındaki noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları

B. Aşağıda görevleri tanımlanan duyu organlarının adlarını bulmacadaki
yerlerine yazınız.

1. Varlıkları görmeyi sağlayan duyu organları.
2. Sesleri işitmeyi sağlayan duyu organları.
3. Dokunmayı ve hissetmeyi sağlayan duyu organı.
4. Tatları algılamayı sağlayan duyu organı.
5. Kokuları algılamayı sağlayan duyu organı.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları

C. Aşağıda verilen metni okuyarak ilgili soruları cevaplayınız.

1. Elif ve babasının görme ve işitme duyuları neleri algılamalarını sağlamıştır?

Cevap:  Kitap okumayı ve müzik dinlemeyi sağlamıştır.

2. Elif ve babası hangi duyuları sayesinde tehlikeli bir durumun yaşanmasını önlemişlerdir?

Cevap: Koku alma duyuları yani burunları sayesinde tehlikeli bir durum yaşanmasını önlemişlerdir.

3. Elif hamurun tadını hangi duyu organını kullanarak almıştır?

Cevap: Elif hamurun tadını tat alma duyusu olan dil organını kullanarak almıştır.

Ç. Aşağıda verilen noktalı alana her bir duyu organının sağlığını korumaya
yönelik birer davranış yazınız.

Cevap:

Göz: Yakın mesafeden televizyon seyret memeliyiz

Kulak : Yüksek sesle müzik dinlememeliyiz.

Burun: Kimyasal içerikli kokuları koklamamalıyız.

Dil: Çok sıcak veya çok soğuk içecekler içmemeliyiz.

Deri:  Derimizi temiz tutmalıyız.

 

 

 

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 50, 51, 52, 53 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları

2. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

A. Aşağıdaki çizelgede verilen ifadelerdeki durumları hangi duyu organları
ile algıladığınızı duyu organının adının olduğu sütuna örnekteki
gibi “✗” işareti koyarak belirtiniz.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları

B. Aşağıda verilen ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuklara
“D”, yanlış ise “Y” yazınız.

Cevap:

1. (D) Duyu organları sayesinde çevre algılanır ve keşfedilir.
2. (Y) Dokunma duyusu organı dildir.
3. (Y) Varlıkların renkleri burunla algılanır.
4. (D) Yüksek sesle müzik dinlemek kulaklara zarar verir.
5. (D) Koku alma ve tat alma duyuları birlikte çalışır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları

C. Görselleri inceleyiniz. Aşağıda verilmiş eksik ifadeleri görsellere göre tamamlayınız.

Cevap:
3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları

Ç.  Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Aşağıdakilerden hangisi görme duyusu organıdır?
Cevap: B

2. I. Tat alma duyusu organıdır.
II. Konuşmaya ve çiğnenen besinlerin yutulmasına yardımcı olur.
Yukarıda özellikleri verilen duyu organı hangisidir?
A) Burun B) Dil C) Göz
Cevap: B

3. I. Dil ~ Varlıkların tadı onunla alınır.
II. Göz ~ Varlıkların kokuları onunla algılanır.
III. Kulak ~ Varlıkların sesi onunla işitilir.
Yukarıdaki duyu organları ve görevleri ile ilgili yapılan eşleştirmelerden hangileri doğrudur?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III
Cevap: B

4. “Emel, mutfağa girdiğinde masanın üstündeki kurabiyeleri gördü. Kurabiyeler mis gibi kokuyordu”.
Yukarıdaki metne göre Emel, kurabiyeyi algılarken sırasıyla hangi duyu organlarından yararlanmıştır?
A) Göz – Burun
B) Kulak – Dil
C) Burun – Göz
Cevap: A

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları

5. ▲ : Televizyon uzun süre ve yakından izlenmemelidir.
■ : Gürültülü ortamlardan uzak durulmalıdır.
● : Kirli ellerle gözler ovulmamalıdır.
Yukarıdakilerden hangileri göz sağlığını korumak için yapılması gereken davranışlardandır?
A) ▲ ve ■ B) ■ ve ● C) ▲ ve ●
Cevap: B

6. Yanda verilen görseldeki çocuk, köpeğin tüylerinin yumuşaklığını hangi duyu organı ile algılar?
A) Burun
B) Deri
C) Göz
Cevap: B

7. Burun tıkandığında besinlerin tadı alınamaz. Bu durum hangi iki duyunun
birlikte çalıştığını gösterir?
A) Koklama – görme
B) İşitme – dokunma
C) Koklama – tat alma
Cevap: C

8. • Bilmediğimiz varlıkları koklamamalıyız.
• Aşırı sıcak ve aşırı soğuk içecekleri tüketmemeliyiz.
Yukarıda hangi duyu organının sağlığını korumaya yönelik bir davranıştan bahsedilmemiştir?
A) Burun B) Deri C) Dil
Cevap: B

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 157, 158 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 157 Cevapları

Yaşadığımız yer bir köy, küçük bir ilçe ya da büyük ve kalabalık bir il olabilir. Hangisi olursa olsun, yaşadığımız bu çevreyi diğer canlılarla paylaşırız. Yaşadığımız bu ortamda tüm canlıların etkileşim içinde olduğu güneş ışığı, toprak, hava ve su çevrenin cansız unsurlarıdır. Çevre, canlıyı kuşatan ve etkileyen her şeydir. Yukarıdaki görseli inceleyelim. Görselde gördüklerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.

Cevap: Ağaçların olduğu güzel bir çocuk parkı var.Çocuklar salıncakta sallanıyor.Kaykaya biniyor, top oynuyorlar.Kuşlar ve kuşların yavrularının ağaçta yuvası var.

Her canlının içinde yaşadığı ortam onun çevresidir. O hâlde yaşadığımız ve etkileşim hâlinde olduğumuz çevremizi en iyi tanımlayacak sözcükleri söyleyelim.

Cevap:  Evimiz, sokağımız, mahallemiz, ilçemiz, arkadaşlarımız, ailemiz, okulumuz bizim çevremizdir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 158 Cevapları

Yaşadığımız çevrede ihtiyaçlarımızı karşıladığımız varlıklara başka örnekler verelim.

Cevap: Mahallemizdeki oyun oparkı oyun ihtiyacımızı karşılamkatadır.Okula gittiğimiz servis aracı ulaşım ihtiyacımızı karşılamaktadır.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları

Aynı parkın farklı durumlarını gösteren yukarıdaki görselleri inceleyelim. Aşağıdaki soruları sınıfımızda tartışarak cevaplayalım.

Parktaki kirliliğin nedenleri neler olabilir?

Cevap: İnsanların yedikleri içitikleri maddeleri yerlere atmaları.

Parkın her zaman temiz olması için neler yapılabilir?

Cevap: İnsanların çöplerini çöp kutularına atmaları parkın temiz kalmasını sağlayacaktır.

Hangi ortam insanların vakit geçirmesi için uygun bir alandır? Niçin?

Cevap: Doğal ve temiz alanların yanı sıra parklar, oyun alanları ve bahçeler vakit geçirmek için iyi alanlardır.Fakat buraların temiz olması insan sağlığı için önemlidir.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları

Yaşadığımız ilde veya yakın bir ilde bulunan bir millî parkı ailemiz ile ziyaret edelim veya Genel Ağ’dan bu millî park hakkında bilgi edinelim. Bu millî park ile ilgili bilgilerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım. Doğal anıtlara ve millî parklara başka örnekler verelim.

Cevap: Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Millî Parkı, Sakarya Meydan Muharebesi’nin yapıldığı alanda kurulan milli park. Ankara ili Polatlı ve Haymana ilçe sınırlarındadır. 08.02.2015 tarihli resmi gazetede yayınlanan kararla 13.850 hektarlık alanda kurulmuştur.

Sakarya Meydan Muharebesi Kurtuluş Savaşı’nın dönüm noktası olarak görülmektedir. Savaşın gerçekleştiği alandaki siperler, mevziler, şehitlikler, savaşta kullanılan binalar kaynak değer olarak tespitleri yapılmaya başlanmıştır. Millî park içinde İstiklal harbinin gerçekleştiği Mangal Dağı, Türbe Tepe, Yıldız Dağı, Duatepe, Karatepe, Kartaltepe, Sarıçal Dağı yer almaktadır.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 56, 57, 58, 59,60, 61 Cevapları

Varlıkların Hareket Özelliği

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları

Sonuç
• Hareket eden varlıkların hareket özellikleri nelerdir?

Cevap: Hareket eden varlıkların hareket özelikleri, dönme, sallanma, hızlanma, yavaşlama ve yön değiştirme hareket özellikleridir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları

Sallanma ve dönme hareketi yapan varlıklara çevremizden örnekler verelim.

Dönme Hareketine Örnekler

Mikser,  Çamaşır Makinesi

Sallanma Hareketine Örnekler

Sallanan sandalye, Salıncak

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları

Çevremizi gözlemleyerek yön değiştirme hareketi yapan varlıklara örnek verelim.

Yön değiştirme hareketine örnekler

Elektrik süpürgesi, Araba

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları

Birinci Bölüm Değerlendirme Çalışması

Aşağıdaki tabloda bazı hareketli varlıkların görselleri verilmiştir. Bu varlıkların hareket özelliklerini belirleyiniz. Belirlediğiniz hareket özelliğine göre ilgili bölüme örnekteki gibi “✗” işareti koyunuz.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 71, 72 Cevapları

2. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları

A. Aşağıda verilen hareketlerde itme kuvvetinin mi, çekme kuvvetinin
mi uygulandığını belirleyiniz. Bazı hareketlerde her iki kuvvetin uygulanıp uygulanmadığını belirleyiniz. Her bir hareket için belirlediğiniz kuvvet türünü örnekteki gibi “✗” ile işaretleyiniz.

Cevap: 

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 72 Cevapları

B. Çevrenizde hareket eden ve duran cisimlere örnekler veriniz. İtme
ve çekme kuvvetlerinin bu cisimler üzerindeki etkilerinin neler olabileceğini aşağıya yazınız.

Cevap: Bebek arabasına itme hareketi uygulanırsa araba hareket eder.

Cevap: Pazar arabasını çekme hareketi uygulayarak hareket etmesini sağlar.

C. Aşağıdaki kutucuklarda verilen kavramları bulmacada bulup yukarıdan aşağıya, soldan sağa örnekteki gibi boyayınız.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 72 Cevapları

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 73, 74, 75, 76, 77 Cevapları

3. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları

A . Aşağıdaki ifadeleri verilen kavramların uygun olanlarıyla tamamlayınız
(Bir ifadeyi birden fazla yerde kullanabilirsiniz.).

sallanma – dönme –  hızlanma – yavaşlama – yön değiştirme

1-Araçlar, trafik lambası yeşil yandığında HIZLANMA  hareketi yapar.
2- Hareket eden bisikletin tekerleği DÖNME hareketi yapar.
3- Havalanan uçak HIZLANMA hareketi yapar.
4- Durağa yaklaşan otobüs YAVAŞLAMA hareketi yapar.
5- Duran bir otomobil hareket etmeye başladığında HIZLANMA hareketi yapar.
6-Çarpışan bilyeler, çarpıştıktan sonra YÖN DEĞİŞTİRME hareketi yapar.
7- Dalgalı denizde yol alan tekne SALLANMA hareketi yapar.
8- Saatin sarkacı SALLANMA  hareketi yapar.
9- Hareket halindeki topaç DÖNME  hareketi yapar.
10-Viraja giren otomobil YAVAŞLAMA hareketi yapar.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları

B.  Aşağıdaki açıklamalar hangi kavramı tanımlamaktadır? Bu kavramı noktalı yere yazınız.

Duran bir cismi harekete geçirebilir.
Hareketli bir cismin hızını artırabilir ya da azaltabilir.
Hareketli bir cismi durdurabilir.
Hareketli bir cismin yönünü değiştirebilir.
Cevap: Kuvvet

C Alican ve Kerem teneffüs zili çaldıktan sonra koşarak sınıftan çıktılar. Kantine
bir an önce gitmek istiyorlardı. Her ikisi de koridorda hızla koşarken aniden sınıfın birinden öğrenciler çıktı.

Yukarıda anlatılan olayın devamında sizce neler yaşanmış olabilir? Bu olaydan yola
çıkarak hareketli varlıkların neden tehlikeli durumlar oluşturabileceğini aşağıdaki
alana yazınız.

Cevap: Alican ve Kerem hızlı oldukları için, aniden önlerine çıkan öğrencilere çarparak kötü sonuçları olabilir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları

Ç Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
1. Aşağıdaki görsellerde hareket eden bazı cisimler görülmektedir.

Buna göre bu cisimlerin hareket özellikleri aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

A) Dönme Sallanma Hızlanma
B) Yavaşlama Dönme Sallanma
C) Yavaşlama Sallanma Dönme
Cevap: B

2. Yandaki görselde Ahmet’in topa vurması ve kalecinin bu topu tutması görülmektedir.
Görselle ilgili olarak;
I. Ahmet topa itme kuvveti uygulamaktadır,
II. Kaleci topa çekme kuvveti uygulamaktadır,
III. Kaleci topa kuvvet uyguladığında top yavaşlar
ifadelerinden hangileri doğrudur?
A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III
Cevap:B

3. “Çarpışan oyuncak arabalar …………. hareketi yapar.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere hangi ifade gelmelidir?
A) hızlanma B) dönme C) yön değiştirme
Cevap: C

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları

4. Aşağıdakilerden hangisi hareketli varlıkların sebep olabileceği tehlikelerle ilgili değildir?
A) Vantilatöre dokunmak
B) Yazı yazmak
C)Topa ayağıyla vuran kişinin önünde durmak
Cevap: B

5. Yandaki görseli inceleyen bir öğrenci;
I Koşarken hızlanma hareketi yaparız,
II. Okul koridorlarında koşmak tehlikeli
sonuçlara sebep olabilir,
III.Okul koridorlarında koşmakta bir sakınca yoktur.
ifadelerinden hangilerini söylemiş olabilir?
A) I ve II B) II ve III C) I, II ve III
Cevap: A

6. Daldan düşen elma ne tür bir hareket yapar?
A) Sallanma
B) Hızlanma
C) Yön değiştirme
Cevap: B

7. Yandaki görselde bisiklete binmiş bir çocuk görülmektedir.
Görselle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?
A) Bisikletin tekerleri ve pedalları dönme hareketi yapmaktadır.
B) Çocuğun kask takması güvenlik için yeterlidir.
C) Frene basınca bisiklet yavaşlama hareketi yapar.
Cevap: B

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 77 Cevapları

8. I. Hızlanır.
II. Durur.
III. Yavaşlar.
Hareketli bir cisme hareket yönüne ters yönde bir kuvvet uygulandığında cisim, yukarıdaki hareketlerden hangilerini yapabilir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III
Cevap: C

9. I. Duran bir cismi harekete geçirebilir.
II. Hareketli bir cismi durdurabilir.
III. Hareketli bir cismi hızlandırabilir.
Yukarıda verilenlerden hangileri kuvvetin cisimler üzerindeki etkilerindendir?
A) I ve III B) II ve III C) I, II ve III
Cevap: C

10. I. Çığ
II. Sel
III. Otomobilin frenine basılması
Yukarıdakilerden hangileri hareketli cisimlerin sebep olabileceği tehlikelerle ilgilidir?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III
Cevap: A

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 164, 165, 166 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları

Yapay ve doğal çevreye çevremizden başka örnekler verelim.

Cevap: Doğal çevreye örnek olarak dağlar, ormanlar, denizler, yapay çevreye örnek olarak ise parklar, yapay göller, barajlar verilebilir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları

Bir yapay çevre tasarlayalım. Bunun için “Yapay Çevre Tasarlıyorum” isimli etkinliği yapalım
Yapay Çevre Tasarlıyorum
Amaç: Yapay çevre hazırlamak
İzlenen Yol
1. Üçer kişilik gruplar oluşturalım ve grup arkadaşlarımız arasında adil bir görev dağılımı yapalım. Grupça hazırlamak istediğimiz yapay çevreyi belirleyip bunu yapmak için gerekli malzemeleri temin edelim.
2. Hazırlayacağımız yapay çevrenin taslağını defterimize çizelim.
3. Arkadaşlarımızla birlikte tasarladığımız çevreyi, edindiğimiz malzemeleri kullanarak oluşturalım.
Sonuç
Hazırladığımız yapay çevrenin özelliklerini arkadaşlarımıza tanıtalım.

Cevap: Hazırladığımız yapay çevre ağaçların ekilerek park alanı oluşturmak ve burada tüm canlılar düşünülerek yapılmış bir yapay çevre olmasına özen gösterdik.

Hazırladığımız bu çevrede hangi canlılar yaşayabilir? Söyleyelim.

Cevap: Hayvanlar ve bitkiler ve güzel vakit geçirmek isteyen insanlar.

Aşağıdaki görselleri inceleyelim. Sizce ormanların yok edilmesi burada yaşayan canlıları nasıl etkiler?

Cevap: Hayvanların neslinin tükenmesine neden olabilir.Kuraklıklar meydana gelir.Ağaç ve bitkilerin yok olmasına neden olur.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 166 Cevapları

Dünyada nereler doğal çevreyi oluşturur?

Cevap: Dağlar, denizler, ormanlar, göller, nehirler gibi insanlar tarafından değiştirilmedn kalan tüm yerler doğal çevredir.

2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı 3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 170, 171, 172 Cevapları

Cevaplar Lila renkli yazılardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 170 Cevapları

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yapay çevreye ait görsellerin bulunduğu kutucukları işaretleyiniz.

Cevap:

yapay çevre

Ülkemizde bulunan doğal anıt ve millî parklara ait üçer örneği ilgili başlığın altına yazınız.

Cevap:

Doğal Anıtlar: Pamukkale Travertenleri, Damlataş Mağarası, Cennet ve Cehennem Mağaraları.
Milli Parklar: Ankara Soğuksu Milli Parkı, Balıkesir Kuş Cenneti Milli Parkı, Antalya Köprülü Kanyon Milli Parkı.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları

3. Doğal çevre ve yapay çevre arasındaki farkları yazınız.

Cevap: Yapay çevre insanlar tarafından kısa zamanda oluşturulurken, doğal çevre kendiliğinden uzun yıllar içinde oluşmuştur.Doğal çevrede birçok yabani hayvan, bitki varken, yapay çevrede sadece bitkiler ve bazı hayvanlar olur. Canlılar yaşamları için besinleri doğal çevrede kendileri karşılarken yapay çevrede insanlar tarafından karşılanmaktadır.

4. Doğal çevreyi korumaya yönelik davranışların verildiği kutucuklara “✔” işareti koyunuz.

Cevap:

“✔” a. Alışverişte bez torba kullanmak.
b. Tükenmiş pilleri çöpe atmak.
c. Okul bahçesine ağaç dikmek.

Doğal çevreyi korumak için neler yapabileceğinizi düşününüz.Düşüncelerinizi bolancukların içine yazınız.

Cevap: Çevre duyarlılığı oluşturmak gerekir.Arabaların çıkardığı eksoz gazlarını her sene kontrol ettirmek gerekir.Fabrikaların bacalarına filtre takılması gerekir.Geri dönüşüme önem vermek gerekir.Bitkilerin ve hayvanların yaşam alanlarına saygı göstermek ve özenli olmak gerekir.Daha fazla yayınlar yaparak insanların bu konuda duyarlı olması teşvik edilmelidir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayınları Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları

Aşağıdaki metni, öğretmenin sorusunu ve öğrencilerin yorumlarını okuyunuz. Daha sonra soruları cevaplayınız.

Ahmet ve Mehmet’in yaşadığı şehrin ortasından büyük bir ırmak geçiyordu. Irmağın üzerinde köprüler, kenarında parklar vardı. İki kardeş her gün okula giderken ırmak kıyısındaki yoldan yürürdü. Son aylarda ırmakta meydana gelen değişim onları çok üzüyordu. Çünkü ırmağın rengi koyulaşmış, ırmak kötü kokmaya başlamıştı. İrili ufaklı ölü balıklar kıyıya vurmuştu. Yakın çevrelerindeki bu durum onları endişelendirmeye başlamıştı.Ahmet, sınıfta ırmaktaki kirlilikten arkadaşlarına ve öğretmenine söz etti. Öğretmen ise aşağıdaki soruyu sorarak sınıfta bir tartışma başlattı.

Öğretmen: Irmaktaki kirliliğin nedeni ve doğal çevreye zararları neler olabilir?
Fatma: Son günlerde çok yağmur yağdığı için suyun rengi koyulaş-mış olabilir. Bence önemli bir durum değildir.
Serpil: Bence bu durum ciddiye alınmalıdır. Irmaklar doğal çevre-nin bir parçasıdır. Eğer doğal çevreyi korumazsak bu sularda yaşayan canlılar ölür.
Kuzey: Ölü balıkların olması Serpil’in sözlerini kanıtlıyor. K irli-liğin nedeni ırmak kıyısında kurulmuş bir fabrika olabilir. Fabrika büyük olasılıkla atıklarını suya bırakıyor.

1. Yukarıdaki düşüncelerden hangilerine katılıyorsunuz? Niçin?

Cevap:Serpil ve Kuzey’in fikirlerine katılıyorum. Çünkü öne sürdükleri fikirler mantıklı.

2. Sözü edilen olaydan yola çıkarak doğal çevrenin korunmasının neden önemli olduğunu açıklayınız.

Cevap: Tüm canlıların yaşamlarının korunması ve çevre sağlığı için önemlidir.İnsanların temiz bir çevrede sağlıkla yaşaması, hayvan ve bitkilerin nesillerinin devam etmesi bakımından önem taşır.

Bir önceki yazımız olan 3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.