01 Kasım 2022, 12:55
Donatello
Yönetici

6. Sınıf Fen Bilimleri 83-84-85. Sayfa Cevapları MEB Yayınları



6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 83-84-85 Cevapları

Ünite Değerlendirme Cevapları 


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları

A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü/sözcükleri yazınız.

1) Kemikler şekillerine göre ………uzun…………, ………kısa……… ve ……….yassı……….. olmak üzere üçe ayrılır.
2) Kafatasında bulunan eklemler ……oynamaz…….. eklem, omurgada bulunan eklemler ……yarı oynar…….. eklem, dizkapağında bulunan eklemler …….oynar……. eklemdir.
3) Dolaşım sistemini oluşturan yapılar ……….kalp………. , ………damarlar…………. ve kandır.
4) Solunum sisteminin amacı, vücuttaki yapılar için ………..oksijeni………. almak; bu yapılarda oluşan ………karbondioksidi………. ve …………su buharını……….. vücuttan uzaklaştırmaktır.
5) Kanın atardamar duvarına yaptığı basınca ……tansiyon……..denir.
6) Küçük kan dolaşımı ………..sağ alt odacıkta……….. başlar, ………..sol üst odacıkta……….. biter.
7) Solunum sisteminin amacı, kanın ……….oksijen…….. bakımından zenginleşmesini sağlamaktır.



B. Aşağıda sıralanan terimleri uygun açıklamayla eşleştiriniz.

( 7 ) a. Oksijen ve karbondioksit gazlarını taşır.
( 3 ) b. Proteinlerin sindiriminin başladığı organdır.
( 6 ) c. Vücuda kan pompalayan organdır.
( 8 ) d. Sindirimi kolaylaştıran yapılardır.
( 4 ) e. Karaciğer tarafından üretilen ve yağları parçalayan salgıdır.
( 5 ) f. Terlemeyle fazla suyu ve tuzu vücuttan uzaklaştırır.
( 2 ) g. Kan içindek i zararlı atık maddeleri süzerek vücuttan uzaklaştırır.
( 1 ) h. Kol ve bacaklarda bulunan kas çeşididir.

1. Çizgili kas
2. Böbrek
3. Mide
4. Safra
5. Deri
6. Kalp
7. Alyuvar
8. Enzim
9. Karaciğer

C. Aşağıdaki ifadeler doğru ise (D) yanlış ise (Y) harfi yazınız. Yanlış olduğuna inandığınız ifadenin doğrusunu altındaki boşluğa yazınız.



( D ) Kalp kası yapı olarak çizgili kaslara, çalışması bakımından düz kaslara benzer.

( Y ) Akyuvarlar kana kırmızı rengini veren kan hücreleridir.
⟶ Akyuvarlar beyaz renkli kan hücreleridir. Alyuvarlar kana kırmızı rengini veren hücrelerdir.

( D ) Rh faktörü aynı olmayan kan grupları arasında kan alışverişi yapılamaz.

( Y ) Kalın bağırsak, isteğimizle çalışan kaslardan oluşmuştur.
⟶ Kalın bağırsak, isteğimiz dışında çalışan kaslardan oluşmuştur.



( Y ) Safra sıvısı mide tarafından salgılanır.
⟶ Safra sıvısı karaciğer tarafından salgılanır.

D. Aşağıdaki soruların cevabını ilgili alana yazınız.

1) Akciğerlerimizin solunum ve dolaşım sistemindeki görevlerini yazınız.

Cevap: Akciğerler, solunum sisteminde nefes alıp-verme yoluyla temiz havanın vücut içine alınmasını ve kirli havanın vücut dışına atılmasında görevlidir. Dolaşım sisteminde ise küçük kan dolaşımında kanın temizlenmesinde görevlidir.



2) Kan bağışının insan sağlığı açısından önemi nedir?

Cevap: Kan bağışı ile kan hücreleri yenilenir. Kalp krizi ihtimalini %90 azaltır. Kandaki yüksek yağ oranını düşürür. Kemik iliğinin yağlanması önlenir. Baş ağrısı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların giderilmesinde yardımcı olur.


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları

E. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1) Aşağıda bazı kemikler kemik çeşitleri ile eşleştirilmiştir. Hangi eşleştirme yanlış yapılmıştır?



A) El bilek kemiği – kısa kemik
B) Omur kemiği – kısa kemik
C) Kol kemiği – uzun kemik
D) Kaburga kemiği – uzun kemik

Cevap: D

2) Aşağıda verilenlerden hangisi oynamaz eklemdir?

A) Kafatasındaki eklemler
B) Bel omurları arasındaki eklemler
C) Kol kemikleri arasındaki eklemler
D) Bacak kemikleri arasındaki eklemler



Cevap: A

3) Bir insanın böbrekleri görevini tam olarak yerine getiremezse aşağıdaki boşaltım sistemi ile ilgili durumlardan hangisi gerçekleşir?

A) Su ve tuz vücuttan daha kolay atılır.
B) Vücudun su ve mineral dengesi korunmuş olur.
C) Kanın asit-baz dengesi sağlanmış olur.
D) Zararlı maddeleri idrarla dışarı atamaz.

Cevap: D



4) Pankreasın besinlerin sindirimini tamamlamak üzere ince bağırsağa gönderdiği pankreas özsuyunda, aşağıda verilen maddelerden hangisini sindiren enzim yer almaz?

A) Mineral
B) Yağ
C) Protein
D) Karbonhidrat

Cevap: A

5) Aşağıda verilenlerden hangisi kanın görevidir?



A) Besinleri sindirmek
B) Karbondioksit üretmek
C) Kemik oluşumunu sağlamak
D) Oksijen taşımak

Cevap: D

6. Sınıf Fen Bilimleri 84. Sayfa Cevapları

6) Yukarıdaki tabloda besin türleri ve sindirildikleri yapı veya organlar verilmiştir. Buna göre tablodakilerden hangisi veya hangileri doğrudur?



A) Yalnız I
B) I ve III
C) II ve III
D) I, II ve III

Cevap: C

7) Aşağıdaki yapı ve organlardan hangilerinde hem fiziksel (mekanik) hem de kimyasal sindirim gerçekleşir?

I. Ağız
ll. Mide
lll. İnce bağırsak
IV. Kalın bağırsak

A) I ve II
B) II ve III
C) III ve IV
D) I, II ve III

Cevap: D

8) Aşağıda görevleri verilen yapıların isimleri hangi seçenekte doğru verilmiştir?

I. Görevi vücutta oksijen ve karbondioksit taşımak olan, kanda bulunan yapıdır.
II. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan yapıdır.
III. Vücuda giren mikroplara karşı antikor üreten yapıdır.

I — II — III

A) Alyuvar Akyuvar Kan pulcukları
B) Alyuvar Kan pulcukları Akyuvar
C) Kan pulcukları Alyuvar Akyuvar
D) Akyuvar Kan pulcukları Alyuvar

Cevap: B


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları

6. Sınıf Fen Bilimleri 90. Sayfa Cevapları

9) Yukarıdaki görselle ilgili olarak aşağıdaki bilgiler veriliyor.

I. Kafatası yassı bir kemiktir. Kafatasında oynamaz eklemler bulunur.
II. Diz oynar eklemlerden oluşur.
III. Omur yassı kemiktir. Omurlar arasında yarı oynar eklemler bulunur.

Verilen bilgilerden hangisi ya da hangileri yanlıştır?

A) II ve III
B) I ve II
C) Yalnız II
D) II ve IV

Cevap: B

10) Aşağıdaki öğrenciler, vücudumuzdaki dolaşım sistemi ile ilgili bazı bilgiler vermiştir.

 

6. Sınıf 90. Sayfa Fen Bilimleri Cevapları

Yukarıdaki öğrencilerden hangisi yada hangilerinin verdiği bilgi yanlıştır?

A) Orçun, Nisa
B) Nisa, Sami
C) Yalnız Orçun
D) Yalnız Sami

Cevap: C

11) Boşaltım sisteminde görevli yapı ve organlar aşağıdaki şekil üzerinde semboller ile gösterilmiştir.

6. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı 90. Sayfa

Görsel üzerindeki sembollerle belirtilen yapıların görevleri ile bu sembollerin eşleştirilmesi hangi seçenekte doğru verilmiştir?

I. Kanın süzüldüğü yerdir.
II. İdrarın biriktiği yerdir.
III. İdrarın atıldığı yerdir.
IV. İdrarı idrar kesesine taşır.

6. Sınıf Fen Bilimleri 90. Sayfa Cevaplar
A) I IV II III
B) I III II IV
C) III I II IV
D) III II I IV

Cevap: A

12) Büyük kan dolaşımı ile vücutta ne sağlanır?

A) Kan temizlenir.
B) Akciğerlere besin gönderilir.
C) Vücuda besin ve oksijen gönderilir.
D) Kalbe geri dönen kan akciğerlere gönderilir.

Cevap: C

13) Küçük kan dolaşımı ile vücutta aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir?

A) Kalpten pompalanan kan tüm vücudu dolaşır.
B) Vücuda besin ve oksijen gönderilir.
C) Kan temizlenir.
D) Kalp atışı hızlanır.

Cevap: C


Ders Ve Çalışma Kitabı Cevapları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı MEB Yayınları 83-84-85. Sayfa Cevapları ile ilgili fikir, düşünce ve önerilerinizi aşağıda bulunan yorum kısmından yazabilirsiniz. Dilerseniz sosyal medyada paylaşım yapıp bize katkı verebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan 6. Sınıf Fen Bilimleri 81. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

HIZLI CEVAP YAZ

Yazıyla İlgili Fikirleriniz:

Yasal Uyarı
Sitemizde bulunan tüm yazılar, konular, içerikler yol gösterici nitelikte genel bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır.